Η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των εκλογών με την απλή αναλογική, οι οποίες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, έχει ήδη ξεκινήσει, με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, να εγκαινιάζει σήμερα μια σειρά θεματικών συνεντεύξεων τύπου για την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο κύβος έχει ριφθεί και ότι οι πολίτες θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή των Βαΐων, η οποία, παρά τον προβληματισμό της ηγεσίας της Εκκλησίας, προκρίνεται ως ευνοϊκότερη ημερομηνία από το κυβερνητικό επιτελείο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα προκηρύξει τις εκλογές στις 10 Μαρτίου, ενώ εφόσον απαιτηθούν δεύτερες κάλπες, αυτές θα στηθούν είτε στις 14 Μαΐου, ταυτόχρονα με τις τουρκικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε και επισήμως χθες ο Ερντογάν, είτε μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Μαΐου.
Πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο, όπως επιβεβαιώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, έχει ενσωματώσει την υλοποίηση όλων των μέτρων στήριξης που έχουν εξαγγελθεί αλλά και των έκτακτων που αναμένεται να προαναγγελθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εγκαινιάζει στις 12.30 το μεσημέρι, έναν κύκλο προεκλογικών θεματικών συνεντεύξεων τύπου. Η σημερινή συνέντευξη αφορά την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασία και ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί σε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου στους παραπάνω τομείς καθώς και στα μέτρα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί και θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα Δεν αναμένεται, ωστόσο, να εξαγγείλει κάτι νέο, καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά μεν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πιθανότατα θα εξασφαλίσει έναν σημαντικό πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, της τάξεως του 1,2 δις ευρώ, αλλά ακόμα δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» για νέες εξαγγελίες.
Κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, τα μέτρα που προκρίνονται λίγο πριν από τις κάλπες, είναι η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος Πάσχα ( όπως έγινε και τα Χριστούγεννα ), αλλά και η παράταση του food pass ακρίβειας, καθώς εβδομάδα με την εβδομάδα, οι κοινωνικές αντιδράσεις για την ακρίβεια διογκώνονται.
Στο γαλάζιο κυβερνητικό επιτελείο, όλα κινούνται πλέον σε αμιγώς προεκλογικούς ρυθμούς. Το πλάνο περιλαμβάνει περιοδείες του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών ανά την επικράτεια, συγκρότηση ψηφοδελτίων, ομιλίες κα.
Η κυβερνητική πλειοψηφία χαρακτηρίζει τις πρώτες κάλπες ως τη μάχη των μαχών και εκπέμπει διαρκώς το μήνυμα ότι η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων σε αυτές, θα προσδιορίσει και το αποτέλεσμα της επόμενης αναμέτρησης. Ο μεγαλύτερος φόβος των γαλάζιων επιτελών είναι το ενδεχόμενο η πρώτη κάλπη να εκληφθεί από μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος ως ευκαιρία για να σταλεί μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση, είτε με την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων είτε με την αποχή, το οποίο στη συνέχεια θα «διορθωθεί» στις δεύτερες κάλπες.
Κάτι, που ωστόσο, στις συγκεκριμένες εκλογές δεν ισχύει, αφού οι κάλπες της απλής αναλογικής θα καταγραφεί η δυναμική του πρώτου κόμματος και η διαφορά του από το δεύτερο. Δύο στοιχεία που θα κρίνουν τη δυνατότητα ή μη σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία συμμετέχουν στον εκλογικό σχεδιασμό, παραδέχονται ότι αν το ποσοστό της ΝΔ στις πρώτες κάλπες «περάσει κάτω από τον πήχη» του 33%, ο στόχος της αυτοδυναμίας θα δυσκολέψει περισσότερο.
Ίσως δεν είναι τυχαίο, όπως παρατηρούν γαλάζιοι βουλευτές, ότι τα τελευταία 24ωρα, αρχίζει και διακινείται έντονα το σενάριο της μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, με γαλάζια στελέχη να επιχειρούν να λειάνουν τις «γωνίες» που προκάλεσε στη σχέση των δύο κομμάτων, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με το σκεπτικό ότι συνεργάστηκαν και στο παρελθόν και η απόσταση που τους χωρίζει δεν είναι αβυσσαλέα.
Με δεδομένο, άλλωστε, ότι ούτε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ούτε όμως και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος αφήνουν έστω και χαραμάδα μετεκλογικής συνεργασίας, τα περιθώρια κινήσεων, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, είναι μικρά. Αν δεν ευοδωθεί μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τότε η μόνη λύση που μένει είναι η στήριξη της κυβέρνησης από μεμονωμένους βουλευτές άλλων κομμάτων. Κάτι, που ωστόσο, είναι προφανές ότι θα προκαλέσει αλλεπάλληλες «εκρήξεις» στο πολιτικό σκηνικό.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Read More