Το ELONTech ουδέποτε χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, απαντά η Μανταλένα Καϊλή για το δημοσίευμα του Politico που την εμπλέκει σε παράλληλες δραστηριότητες με την αδελφή της, Εύα Καϊλή. Την ανακοίνωσε εξέδωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Μανταλένας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Ο δικηγόρος αναφέρει:
«Σε συνέχεια του ανακριβούς δημοσιεύματος του διεθνούς ενημερωτικού website Politico, σχετικά με τη δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Νομικού Παρατηρητηρίου για τις Νέες Τεχνολογίες-European Law Observatory on New Technologies – ELONTech,
Διευκρινίζεται ότι:
Το ELONTech συνιστά μια ελεύθερη μη-κερδοσκοπική, μη-πολιτική πρωτοβουλία επιστημόνων και επαγγελματιών από τον χώρο του Δικαίου και της Τεχνολογίας, η οποία από το 2018 χωρίς νομική προσωπικότητα ή τραπεζικό λογαριασμό, προσφέρει δυνατότητα ενημέρωσης για ζητήματα όπως ψηφιακή ταυτότητα, Δίκαιο και Τεχνητή Νοημοσύνη, Ψηφιακή Φορολόγηση, Έξυπνα Συμβόλαια, τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Metaverse, κα. Στην ομάδα του ELONTech συμμετείχαν προσωπικότητες διεθνούς κύρους, που εθελοντικά αφιέρωναν τον χρόνο τους, όποτε υπήρχε σχετική πρόσκληση.
Το ELONTech δεν είναι ΜΚΟ.
Στις -κυρίως- διαδικτυακές εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει, παρακολούθησαν και συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 εγγεγραμμένοι. Ενώ στο πέρας του χρόνου φιλοξενήθηκαν περισσότεροι από 100 ομιλητές-ειδικοί και κορυφαίοι στοχαστές, οι οποίοι εθελοντικά μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με το κοινό του ELONTech. Επίσης συμμετείχαν δεκάδες πολιτικοί και πολιτικά στελέχη κρατών και φορέων εντός και εκτός ΕΕ.
Το ELONTech ουδέποτε ζήτησε χρήματα από τους συμμετέχοντες στις ημερίδες και τα σεμινάρια που διοργάνωνε.
Το ELONTech ουδέποτε χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ.
Η Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει πως το ELONTech ουδέποτε έλαβε χρηματοδότηση για καμία δραστηριότητά του και πως δεν έχει προσφέρει ποτέ υπηρεσίες στο EU Blockchain Observatory.
Το ίδιο το EU Transparency Registry -ο επίσημος θεσμικός φορέας της ΕΕ- διαπιστώνοντας ότι το ELONTech είναι ανενεργής εγγραφή, το διέγραψε από Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ. Είναι ανακριβές ότι η διαγραφή έγινε με πρωτοβουλία της Μ. Καϊλή, ή ότι ζήτησε την διαγραφή, καθώς δεν γνώριζε για τη συγκεκριμένη καταχώρηση ότι υπήρχε.
Ο ιστότοπος lobbyfacts.eu ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με τον ευρωπαϊκό θεσμό διαφάνειας, συνεχίζει αδικαιολόγητα να περιλαμβάνει στις λίστες της το ELONTech, παρόλο που η αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία το έχει διαγράψει, παραπλανώντας έτσι την κοινή γνώμη ότι το ELONTech προσφέρει υπηρεσίες λομπινγκ, πράγμα αναληθές».
Το δημοσίευμα του Politico για την Μανταλένα Καϊλή
Δημοσίευμα του Politico εστιάζει στη δράση της Μανταλένας Καϊλή, αδερφή της ελληνίδας ευρωβουλευτή. Όπως αναφέρει, η ευρωβουλευτής εμφανιζόταν τακτικά σε εκδηλώσεις που οργάνωνε η μικρότερη αδερφή της με την ελληνική ΜΚΟ «MADE Group», η οποία είχε αναπτύξει δραστηριότητα στενά ευθυγραμμισμένη με τους τομείς ενασχόλησης της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το MADE Group κέρδισε διαγωνισμούς της ΕΕ, ενώ έχει λάβει 105.172 ευρώ από ένα πιλοτικό πρόγραμμα που είχε προωθήσει η Εύα Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σύμφωνα πάντα με το Politico, στις Βρυξέλλες, η Μανταλένα Καϊλή ήταν γνωστή ως εκτελεστική διευθύντρια της ELONtech, ενός «παρατηρητηρίου» τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, της οποίας οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν μερικές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με την Εύα Καϊλή ως ομιλήτρια.
Η Μανταλένα Καϊλή ζητά διαγραφή δεδομένων για την ELONTECH
Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate στα τέλη του περασμένου έτους, η ELONtech προσπάθησε να γίνει δυσδιάκριτη, αφαιρώντας όλες τις αναφορές και για τις δύο αδερφές Καϊλή από τον ιστότοπό της και λέγοντας στους απλήρωτους συμβούλους της ότι ήταν «υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της» λόγω «απρόβλεπτων και ταραχωδών συνθηκών», σύμφωνα με email της 14ης Δεκεμβρίου 2022 που έχει στην κατοχή του το Politico.
Ίχνη των δραστηριοτήτων της ELONtech στις Βρυξέλλες, ωστόσο, διασώζονται στο LobbyFacts.eu, έναν ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, το οποίο παρακολουθεί την άσκηση πίεσης στο μπλοκ — και η Μανταλένα Καϊλή ζήτησε πρόσφατα από το LobbyFacts.eu να σβήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες από την ιστοσελίδα.
«Ζητώ με το παρόν τη διαγραφή των δεδομένων που βρέθηκαν με το όνομα ELONTECH -το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Νέων Τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του οποίου είμαι συνιδρυτής», έγραψε η Μανταλένα σε ένα email στις 30 Δεκεμβρίου στο LobbyFacts.eu, το οποίο είδε το POLITICO. «Αυτά έχουν εισαχθεί ψευδώς σε αυτήν την πλατφόρμα, δεν είναι νομική οντότητα, ούτε λειτουργεί ως οργάνωση λόμπι», ανέφερε.
Η Vicky Cann, μία από τις ακτιβίστριες που διαχειρίζεται το LobbyFacts.eu, το οποίο διευθύνεται από το Corporate Europe Observatory and Lobby Control, είπε στο Politico ότι η Καϊλή έστειλε πολλά email ζητώντας να αφαιρεθούν οι πληροφορίες της ELONtech. Η Cann πρόσθεσε ότι όλα τα δεδομένα έχουν ληφθεί «από το Μητρώο Διαφάνειας του λόμπι της ΕΕ, επομένως όλες οι πληροφορίες που δείχνουμε θα προέρχονταν από εκεί και θα είχαν δηλωθεί από τον ίδιο τον καταχωρίζοντα».
Πράγματι, η ELONtech εμφανίζεται σε αρχειοθετημένα δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας, τα οποία δείχνουν ότι η «μη κυβερνητική οργάνωση» καταχωρήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020. Η Cann είπε ότι η ELONtech φαινόταν να παρέμεινε στο μητρώο μέχρι τον Μάιο του 2022 προτού αφαιρεθεί.
Σε ένα email, η Γραμματεία του Μητρώου Διαφάνειας είπε στο Politico ότι η ELONtech καταργήθηκε αυτόματα τον Μάιο του 2022 λόγω «αδυναμίας μεταφοράς και ενημέρωσης των δεδομένων της σύμφωνα με τις απαιτήσεις [μιας] νέας διοργανικής συμφωνίας», η οποία εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες αποκάλυψης.
Η καταχώριση του LobbyFacts.eu για το ELONtech έχει περισσότερες πληροφορίες από το αρχείο του μητρώου σχετικά με τα θέματα για τα οποία ενδιαφερόταν η οντότητα. Κάτω από την ετικέτα «Main EU files targeted », το LobbyFacts.eu δείχνει ότι η ELONtech παρείχε «Συμβολή στο Παρατηρητήριο Blockchain της ΕΕ», χωρίς καμία συγκεκριμένη πληροφορία σχετικά με το ποια θα μπορούσε να ήταν αυτή η συνεισφορά.
Το «EU Blockchain Observatory and Forum» είναι ένα think tank χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2018 ως πιλοτικό έργο και συχνά παρουσίαζε την Εύα Καϊλή (ασχολούνταν με το blockchain) στις εκδηλώσεις του. Το 2021, η Καϊλή εξασφάλισε 525.000 ευρώ σε περαιτέρω χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη συνέχιση του έργου μέσω τροποποίησης της διαδικασίας προϋπολογισμού της ΕΕ.
Από το 2020, το blockchain think tank διοικείται από μια κοινοπραξία επτά εταίρων, τρεις εκ των οποίων είναι ελληνικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός -του ερευνητικού ινστιτούτου CERTH- που πραγματοποίησε κοινή εκδήλωση με την ELONtech το 2019. Εκπρόσωποι τόσο του Blockchain Observatory όσο και της Επιτροπής αρνήθηκαν ότι η ELONtech παρείχε οποιαδήποτε «συνεισφορά» στο think tank.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Read More