Απόντος του πρωθυπουργού Κ Μητσοτάκη, ο οποίος, ωστόσο, μείωσε την επίσκεψή του στην Κρήτη σε μονοήμερη αντί για διήμερη, καλείται η κυβερνητική πλειοψηφία να δώσει σήμερα τη δυσκολότερη ίσως μάχη της στη Βουλή, από το βήμα της οποίας, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας θα επιβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του τότε υπουργού Ενέργειας και νυν υπουργού Εργασίας Κ Χατζηδάκη, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου και τεσσάρων υψηλόβαθμων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων από την ΕΥΠ.
Στην κυβερνητική πλειοψηφία επικρατεί αναβρασμός και νευρικότητα, καθώς άπαντες αντιλαμβάνονται ότι το επιχείρημα ότι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος λειτουργεί ως «εκτελεστικός βραχίονας» του ΣΥΡΙΖΑ, δεν απαντά σε κανένα από τα μείζονα ερωτήματα που τίθεται και ακουμπούν τον ίδιον τον πρωθυπουργό, και συγκεκριμένα :
Γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αλλά και τότε προβεβλημένο υπουργό της Δεν γνώριζε ούτε έμαθε στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη για τους λόγους αλλά και τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων Πώς μπορεί να επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του σε ένα πρόσωπο που ηγείται των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για έναν χρόνο, χωρίς να ξεκαθαρίζει για ποιον λόγο τον παρακολουθούσε Μπορεί ο κ Φλώρος να ηγείται του στρατεύματος της χώρας, σε τέτοια κρίσιμη εθνικά περίοδο, όταν όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ Για ποιον λόγο παρακολουθούσε έναν κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας
Όπως φάνηκε και από τις χθεσινές τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει την επιθετική άμυνα, αντιπαραβάλλοντας στις καταγγελίες του Αλ. Τσίπρα την υπόθεση Καλογρίτσα – Παππά, για την οποία, ωστόσο, μεταξύ άλλων, κρίθηκε εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Επιπρόσθετα, επιχειρεί να ξεφύγει από τον κλοιό των αμείλικτων ερωτημάτων, ταυτίζοντας τον πρόεδρο της ΑΔΑΕΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Λησμονεί, ωστόσο, ότι ο κ. Ράμμος, δύο φορές και όχι μία, επιδίωξε να ενημερώσει την καθ ύλην αρμόδια επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις εν όψει της σημερινής παρουσίας του κ. Τσίπρα στη Βουλή.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τις φήμες που φέρουν τον κ. Τσίπρα έτοιμο να καταθέσει πρόταση μομφής είτε κατά του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα (μονοήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία), είτε το πιθανότερο πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης (τριήμερη διαδικασία), χαρακτήριζαν χθες καλοδεχούμενη μια τέτοια πρόταση, καθώς, πέραν των άλλων, ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να σπάσει τη σιωπή του και να τοποθετηθεί για τις καταγγελίες της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα για το SyrizaChannel.
Στις κατ ιδίαν συνομιλίες, ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι στην αντίστροφη μέτρηση προς τις κάλπες, ένα τριήμερο «σφυροκόπημα» του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, μόνο καλό στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να προσφέρει.
Κάποιοι, διαβλέπουν και τον κίνδυνο, να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για τη ΝΔ η επιλογή της να αμυνθεί στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενη, για την υπόθεση Καλογρίτσα. «Το μόνο που κάνουμε, είναι να τρέφουμε την αντισυστημική ψήφο», λένε.
Τι περιέχει ο φάκελος Ράμμου
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΔΑΕ στην έκθεση της – την οποία ο κ. Ράμμος πρώτα ενεχείρισε στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια απέστειλε στον Πρωθυπουργό, στους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων, στον Πρόεδρο της Βουλής και στον υπουργό Δικαιοσύνης – δεν αναφέρει τα ονόματα όσων βρέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ αλλά τα φωτογραφίζει με τις ιδιότητες τους και τις χρονικές περιόδους που τις κατείχαν.
Ωστόσο, σήμερα στην παρέμβαση του στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνει ονομαστικές αναφορές, όπως έχουν διαμηνύσει συνεργάτες, ενώ και χθες κατά την έξοδο του από το Προεδρικό Μέγαρο τους “σκιαγράφησε”.
Αυτό που αναμένεται είναι να πρόκειται για τα ονόματα που έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα Documento ή και άλλα. Η εφημερίδα ότι η ΕΥΠ είχε προβεί σε παρακολουθήσεις του πρώην υπουργό Ενέργειας και νυν Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του πρώην αρχηγού ΓΕΣ Χαράλαμπου Λαλούση, δύο στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και τον αντιναύαρχου εν αποστρατεία Αλέξανδρου Διακόπουλου, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Read More