Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες η κορυφαία κοινοβουλευτική μάχη, μετά και την πυροδότηση της πρότασης δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με φόντο τις αποδείξεις και ονόματα που επικύρωσε η ΑΔΑΕ για τα πρόσωπα που είχαν τεθεί σε επισύνδεση από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη.
Στην Κουμουνδούρου δεν τρέφουν αυταπάτες πως η πρόταση δυσπιστίας θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, λίγους μόλις μήνες πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, η «καλοδεχούμενη» κατά τον κ. Μητσοτάκη πρόταση δυσπιστίας αποτελεί μία προσπάθεια να «χρυσωθεί» το χάπι για τους βουλευτές της ΝΔ που καλούνται να υπερασπιστούν για ένα τριήμερο το παρακράτος και το πρωτοφανές σκάνδαλο, το οποίο πλέον δεν είναι «μυθεύματα» και «Αισώπιοι μύθοι» αλλά σκάνδαλο με αποδείξεις. «Δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά κακώς έχει αυταπάτη ο κ. Μητσοτάκης πως θα συσπειρώσει τη ΝΔ. Δεν θα συσπειρωθεί η ΚΟ της ΝΔ, αλλά θα εκτεθεί στο πανελλήνιο όταν ένας ένας οι βουλευτές της θα δικαιολογούν το παρακράτος», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα.
Ως εκ τούτου, στο επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήδη καταγράφουν μία πρώτη νίκη με την ενεργοποίηση του υπέρτατου κοινοβουλευτικού όπλου, καθώς ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης. Πρόκειται για μία στρατηγική επιλογή που σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου επιβεβαιώνει τη δυσχερή θέση του κ. Μητσοτάκη. Και τούτο, διότι για έναν βουλευτή είναι πιο εύκολο να ψηφίσει πως δεν θέλει να πέσει μια κυβέρνηση, παρά να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που παρανομεί και επιβεβαιώνεται πλέον και με αποδείξεις.
Ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος της πρότασης μομφής είναι να έρθει ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει, μετά από έξι μήνες υπεκφυγών και ψεμάτων, για τις υποκλοπές σε πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, αξιωματικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.
Με το φάκελο της ΑΔΑΕ και τα αποδεικτικά στοιχεία στο τραπέζι, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα αναγκαστούν να εκτεθούν, υπερασπιζόμενοι το παρακράτος και τα «ρυπαρά δίκτυα» που είχαν ως επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ προσπαθούσαν απλά να περάσουν τις αποκαλύψεις ως «κανονικότητα», να τις υποβαθμίσουν με σιωπητήριο μέσα από την μιντιακή της υπεροπλία. Και όπως σημειώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, «όσο και αν τις 3 μέρες αυτές θα προσπαθούν να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα με αντιπερισπασμούς, τόσο θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους».
Η ευθεία βολή κατά της Δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου και η απολογία της κυβερνητικής πλειοψηφίας με το σκάνδαλο των υποκλοπών, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, έρχεται σε μία συγκυρία που η προϊούσα φθορά του κ. Μητσοτάκη εντείνεται από την παταγώδη αποτυχία του στην στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην αισχροκέρδεια. Παράλληλα, τα ζητήματα του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων αποτελούν ευαίσθητα θέματα για μία κρίσιμη δεξαμενή τόσο της νέας γενιάς όσο και των κεντρώων ψηφοφόρων, που θα δουν τη συμπολίτευση να υπερασπίζεται την πλήρη καταστρατήγησή τους.
Πέραν αυτού, με την πρόταση δυσπιστίας ο κ. Τσίπρας αποσκοπεί στην περαιτέρω πολιτική απομόνωση του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, λίγους μήνες πριν τις εκλογές και ενίσχυση ενός πολιτικού και κοινωνικού αντιμητσοτακικού μετώπου.
Επιπλέον, την ώρα που οι βουλευτές της ΝΔ ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της εντεινόμενης λαϊκής αγανάκτησης από την ακρίβεια, ένας προς ένας θα αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους και της όποιας αξιοπρέπειάς τους. Θα υπερψηφίσουν την κατάλυση του Συντάγματος, θα επικροτήσουν τις μαφιόζικες πρακτικές Μητσοτάκη, θα υπερψηφίσουν ακόμα και την ίδια την παρακολούθησή τους πολλοί εξ αυτών.
Μείζον ζήτημα προκύπτει και με τη στάση που θα κρατήσουν οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί που έχουν αδειάσει τον κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Καραμανλής, Σαμαράς και όσοι από τη ΝΔ είχαν πει πως είναι αδιανόητα αυτά τα σενάρια εάν αποδειχθούν, προφανώς και δεν περιμένει κανείς ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, αφού είναι γνωστό πως δεν επιθυμούν να δώσουν άλλοθι στον κ. Μητσοτάκη για την πτώση του. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως θα τον αφήσουν να πιει μόνος το πικρό ποτήρι της ήττας στις εκλογές και η ευθύνη της θα του ανήκει ολοκληρωτικά στον ίδιο.
Τέλος, είναι αντικειμενική παραδοχή πως η μομφή και η τριήμερη συζήτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών καθιστά ακόμα μεγαλύτερο το χάσμα της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής που έχει ανοίξει η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, φέρνοντας το Κίνημα Αλλαγής και τον νέο αρχηγό του προ των ιστορικών και πολιτικών του ευθυνών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Read More