Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή δηλώσεων Ε9 για τις μεταβολές από την 1/1/2023.
Μέσω της υπηρεσίας, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:
Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:
Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί. Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4174/2013) στο τρέχον έτος.
Για να πάτε στην παλτφόρμα της ΑΑΔΕ «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» πατήστε ΕΔΩ.
Οι μεταβολές στο Ε9 και ο νέος ΕΝΦΙΑ
Οι μεταβολές δηλώνονται στην ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ στην πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 του 2024 και αφορά τις αλλαγές που γίνονται στην περιουσιακή εικόνα των φορολογουμένων από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά.
Με βάση τα στοιχεία που θα είναι δηλωμένα στο Ε9 θα προσδιοριστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ για περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο σχετικός «λογαριασμός» θα βγει στα τέλη Απριλίου ώστε η πληρωμή του να ξεκινήσει το Μάιο, σε 10 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή έως και το Φεβρουάριο του 2024.
Τι να προσέξετε στο Ε9 – Τα λάθη
Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 και τα οποία στοιχίζουν σε φόρο είναι τα παρακάτω:
1. Δήλωση της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου και του ορόφου. Στην περίπτωση της επιφάνειας πρέπει να αναγράφεται η καθαρή επιφάνεια των κύριων χώρων και οι βοηθητικοί χώροι σε ξεχωριστό σημείο. Όταν οι βοηθητικοί χώροι αθροίζονται και δηλώνονται μαζί τότε προκύπτει μεγαλύτερος φόρος από αυτόν που πραγματικά αναλογεί. Σε αυτήν την περίπτωση χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο καταστήματος.
Στην περίπτωση της ηλικίας του ακινήτου πρέπει να αναγραφεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Στην περίπτωση των ορόφων συχνά είναι λάθη που αφορούν τον τρόπο δήλωσης για μεζονέτες. Στην περίπτωση δήλωσης των μεζονετών ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος της μεζονέτας. Δηλαδή, αν μια μεζονέτα έχει τρεις ορόφους με είσοδο στο ισόγειο, τότε θα πρέπει να δηλωθεί ως όροφος ο δεύτερος. Άρα, ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
2. Λάθος αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα. Εφόσον η απόσταση από τη θάλασσα είναι χαμηλότερη των 700 μέτρων τότε υπάρχει προσαύξηση στον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.
3. Δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Ωστόσο, οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή κατοικίες.
4. Δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή. Και αυτό γιατί από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί σε αυτόν που έχει την ψιλή κυριότητα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται σε όποιον έχει την ψιλή κυριότητα. Αν ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε ο ίδιος πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο έχων την ψιλή κυριότητα το υπόλοιπο 90%.
5. Περιπτώσεις που έχει εκχωρηθεί δικαίωμα οίκησης – όπως από παιδί σε γονέα: Το δικαίωμα αυτό δηλώνεται ως επικαρπία και ο φορολογούμενος που το έχει εκχωρήσει δηλώνει ψιλή κυριότητα με ανάλογη διαφοροποίηση και του φόρου.
6. Αναγραφή των στοιχείων για κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 5 και έτσι ο φόρος αυξάνεται σημαντικά. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, τότε ο φόρος δεν αυξάνεται.
7. Δήλωση ημιτελών κτισμάτων. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More