Το τελευταίο ή το προτελευταίο υπουργικό συμβούλιο θα είναι το σημερινό υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, αν και συνεχίζει τους «χρησμούς» σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του το αργότερο στα μέσα του μήνα.
Άλλωστε, η χθεσινή πρώτη αμιγώς προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι, με την υψηλών τόνων ομιλία του Αλ. Τσίπρα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο ότι η προεκλογική αυλαία έχει ήδη σηκωθεί και ότι ακολουθεί ένα τετράμηνο σκληρής πόλωσης και καθημερινής σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου βιάζεται να περάσει δύο τουλάχιστον κομβικές τροπολογίες, μία για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και μία για το έκτακτο επίδομα που όπως όλα δείχνουν θα δοθεί εν όψει Πάσχα σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών (πιθανότατα με πιο διευρυμένη βάση από εκείνη του χριστουγεννιάτικου μποναμά), ενώ εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες του IEidiseis θα φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στη βουλή, την τροπολογία για το μπλόκο στο ακροδεξιό, ναζισιστικό μόρφωμα υπό τον Ηλία Κασσιδιάρη. Τη μόνη για την οποία, όπως προανήγγειλε προ διημέρου ο Αλ. Τσίπρας, θα προσέλθει στη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.
Στο κυβερνητικό επιτελείο, μετά την απόφαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, για απόσυρση της Κ.Ο. από τη βουλή, έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν τις επιθέσεις προς την Κουμουνδούρου, ευελπιστώντας ότι το σκληρό «ροκ» μπορεί να βοηθήσει την αναζωπύρωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη διαρκή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, είχε ατονήσει επικίνδυνα.
Στον απόηχο μάλιστα, της σφοδρής σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τη δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη ως αποτέλεσμα εκβιασμού, το γαλάζιο εκλογικό επιτελείο ανασχεδιάζει τη στρατηγική του και αναθερμαίνει τις επαφές του με τους πασοκογενείς που αντιτίθενται σθεναρά σε μία μετεκλογική συνεργασία του κόμματός τους με την Κουμουνδούρου, με πρώτον τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Ενδεικτικές της γαλάζιας προεκλογικής στρατηγικής ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος από το Μάτι σημείωσε ότι έχουμε κοινοβουλευτική και «όχι πεζοδρομιακή δημοκρατία», κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για αδιανόητο ακτιβισμό, αλλά και οι χθεσινές τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών, όπως οι κ.κ. Γ. Γεραπετρίτης, Κ. Χατζηδάκης κ.ά. που έκαναν λόγο για «νέο 2015 και για αντιθεσμικό χαρακτήρα της παρέμβασης».
Ουδείς, βεβαίως, υπενθυμίζει ότι και η ΝΔ, στις 3 Ιουνίου του 2019, εν μέσω, δηλαδή, προεκλογικής περιόδου, είχε ανακοινώσει δια στόματος του μετέπειτα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη (σε συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου) ότι «δεν θα συμμετέχουμε στη βουλή καθόλου αυτή την εβδομάδα. Θα καταγγείλουμε τη διαδικασία και θα αποχωρήσουμε. Δεν θα μπούμε στο κάδρο μιας απονομιμοποιημένης βουλής, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να ανοίξει και ανοίγει μόνο για διευθετήσεις. Να τις κάνουμε χωρίς εμάς» είχε πει τότε ο κ. Μητσοτάκης διακηρύσσοντας την αντίδραση του κόμματός του στην ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα.
Παρ ότι σε πρώτο πλάνο, οι γαλάζιες αναλύσεις θεωρούν εκλογικά αξιοποιήσιμη την αιφνιδιαστική κίνηση Τσίπρα, στις κατ ιδίαν συζητήσεις, δεν παραγνωρίζουν δύο κινδύνους : Την πιθανότητα «η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τον λαό και ο ακτιβισμός του πεζοδρομίου να κινητοποιήσει δυνάμεις και πολίτες που απέχουν από τη ζώσα πολιτική και το ενδεχόμενο, να συνδυαστεί από τις Βρυξέλλες η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ με την καταγεγραμμένη ενόχληση στους κόλπους της Ε.Ε για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Read More