Υπό τον φόβο εισόδου του ακροδεξιού νεοναζιστικού κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στη βουλή, η κυβέρνηση αφήνει περιθώριο τριών ημερών, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, διατηρώντας ανοιχτό το παράθυρο αλλαγών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου η διάταξη που κατατέθηκε χθες, να περάσει με τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία.
Παρ ότι απαιτούνται μόλις 151 βουλευτές προκειμένου να ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές, καθώς δεν εντάσσεται στον εκλογικό νόμο, το Μέγαρο Μαξίμου, για ευνόητους λόγους, θα ήθελε να τύχει πιο ευρείας στήριξης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει καταθέσει τη δική του πρόταση, εμφανίζεται ανοικτός για περαιτέρω διαβούλευση, αποδεχόμενος ως βάση συζήτησης την πρόταση του συνταγματολόγου κ. Αλιβιζάτου. Διαμηνύει, δε, ότι επιζητεί λύση και όχι σύγκρουση, αν και έχει σοβαρές ενστάσεις για την ουσία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Η πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στο δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο, αναφέρουν πηγές του κόμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:
– Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο.
– Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.
Οι ευθύνες Μητσοτάκη για τον ανενόχλητο Κασιδιάρη
Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα είναι τεράστιες και απαράγραπτες. Ωστόσο, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στο δικαίωμα της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Το μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς στο συγκεκριμένο θέμα, κανείς «δεν θέλει να πάρει τον μουτζούρη». Να εμφανιστεί, δηλαδή, ότι εναντιώνεται στο «μπλόκο» εισόδου της εγκληματικής οργάνωσης στη βουλής.
Ούτε το ΠΑΣΟΚ, βεβαίως, θέλει να «μείνει με τον μουτζούρη στο χέρι». Γι αυτό στελέχη του ηγετικού επιτελείου, σπεύδουν να σημειώσουν ότι έχει συνεισφέρει μέχρι σήμερα στη διαδικασία και θα συνεισφέρει και στην ολομέλεια. Κατά τους ίδιους κύκλους, η Χαριλάου Τρικούπη αναμένει το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπή της Βουλής και υπογραμμίζει την ανάγκη να μην εξελιχθεί η διαδικασία σε χαρτοπόλεμο τροπολογιών, αλλά να ομονοήσουν όλοι στον υπέρτερο στόχο να μην μπει μια εγκληματική οργάνωση στη Βουλή.
Μέχρι την Τρίτη, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί η διάταξη, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους τα κόμματα Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ ήδη εξήγησε δημοσίως γιατί καταψηφίζει την κυβερνητική πρωτοβουλία.
Κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου, προσθέτοντας ότι είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει εξαντλώντας κάθε δυνατότητα.
Ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι αν χρειαστεί, η ΝΔ θα προχωρήσει ακόμα και μόνη της, προκειμένου να κλείσει κάθε θεσμική κερκόπορτα εκπροσώπησης μορφωμάτων που αποτελούν συνέχεια της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.
Οι παραπάνω διαρροές προοιωνίζονται σαφώς το περιεχόμενο του νέου κύκλου αντιπαράθεσης που θα ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίσει τελικώς την πρόταση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Read More