Συνέχεια στο θέμα που το ίδιο αποκάλυψε, δίνει με νέο δημοσίευμά του το Politico, σχετικά με τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον σαουδάραβα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη συνδιοργάνωση του Μουντιάλ 2030.
Ειδικότερα, το δημοσίευμα παραθέτει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη, αλλά και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις επαφές αυτές, την ώρα που η Ε.Ε κλονίζεται από μία άλλη υπόθεση, το σκάνδαλο του QatarGate.
Όπως αναφέρει το Politico, η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας επικρίθηκε έντονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά το δημοσίευμά του που έκανε λόγο περί μυστικής πρότασης από τη Σαουδική Αραβία να αναλάβει τα έξοδα για την ανέγερση γηπέδων σε Ελλάδα και Αίγυπτο, με αντάλλαγμα τη σύμφωνη γνώμη των δύο χωρών στη συνεργασία για τη συνδιοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάλεσε τη ΝΔ να αναφέρει δημοσίως τις λεπτομέρειες για τις προσωπικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σημειώνοντας ότι στον απόηχο του σκανδάλου Qatargate υπάρχει ακόμη πιο επείγουσα ανάγκη για διαφάνεια. «Να μάθουμε για ποιο λόγο η Ελλάδα χαρίζει το ισχυρό brand name μιας χώρας ευρωπαϊκής που είναι συνώνυμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε αυτήν την πρόταση με τη Σαουδική Αραβία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το Politico αποκάλυψε ότι η πλούσια από το πετρέλαιο χώρα προσφέρθηκε να «αναλάβει πλήρως» το κόστος των υποδομών σε Ελλάδα και Αίγυπτο, βοηθώντας στη φιλοξενία της μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης και στις τρεις χώρες, αλλά σε αντάλλαγμα η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενούσε τα ¾ του συνόλου των αγώνων.
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των αποκαλύψεων του Politico
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η «δραματική προσφορά» -πιθανότατα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ σε κόστος κατασκευής- συζητήθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.
Σύμφωνα με το Politico, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε επανειλημμένα να απαντήσει στα αιτήματα για σχολιασμό πριν την αποκάλυψη των επαφών αυτών. «Υπάρχει μια γενική αθλητική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, περιλαμβάνει διάφορες δράσεις, αλλά προφανώς δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για αυτά τα θέματα. Δεν υπάρχει συζήτηση αυτήν τη στιγμή για κάτι οριστικό, είμαστε στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
«Το δημοσίευμα του Politico, περί “εξαγοράς” της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών & της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.
{https://twitter.com/l_avgenakis/status/1623254492371210241}
Ερωτηθείς από το Politico να διευκρινίσει τις «ανακρίβειες», εκπρόσωπος του υπουργείου Αθλητισμού είπε ότι «η βασική ανακρίβεια είναι ότι ο διάδοχος του θρόνου πρότεινε στον έλληνα πρωθυπουργό, η Σαουδική Αραβία να αναλάβει τα έξοδα της διοργάνωσης».
Όπως σημείωσε το Politico στο αποκαλυπτικό του άρθρο την περασμένη Τετάρτη (8/2), δεν είναι σαφές εάν η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας έγινε δεκτή από την Ελλάδα. «Αλλά οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας», τονίζει.
Αντιδράσεις για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα
Η Σαουδική Αραβία θα προσπαθήσει να πείσει τα μέλη της FIFA για τα πλεονεκτήματα της προσφοράς υπό την ηγεσία της, η οποία θα περιλαμβάνει αθλητικά γεγονότα σε τρεις ηπείρους, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο «γεωγραφική ισορροπία». Άλλωστε, όπως προστίθεται στο δημοσίευμα, μία πρόταση για διοργάνωση του Μουντιάλ 2030 μόνο σε μία χώρα της Μέσης Ανατολής δεν θα είχε μεγάλη τύχη, μόλις 8 χρόνια αφότου το Κατάρ φιλοξένησε το παγκόσμιο τουρνουά ποδοσφαίρου.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του «είχε προωθήσει -και με την υπογραφή κοινής διακήρυξης- τη διεκδίκηση φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλου από κοινού με χώρες των Βαλκανίων με σκοπό, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή και την ανάδειξη της μεγάλης και διαχρονικής σημασίας της για τον παγκόσμιο αθλητισμό».
«Σήμερα ποια ακριβώς σκοπιμότητα ποιες αξίες και ποιο στόχο εξυπηρετεί η υποψηφιότητα συνδιοργάνωσης παγκόσμιου κυπέλου με τη Σαουδική Αραβία;», ρωτάει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση.
Παράλληλα, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε στο Politico ότι η Χαριλάου Τρικούπη είναι εναντίον της κοινής υποψηφιότητας με τη Σαουδική Αραβία.
«Η διοργάνωση εκδηλώσεων όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μπορεί να συνδιοργανωθεί μόνο με χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε έναν κοινό κώδικα αξιών, έχουμε κοινή κατανόηση της δημοκρατίας, σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», είπε ο το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν είναι δυνατόν να μην μάθαμε τίποτα από το Qatargate της κ. Καϊλή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και να συζητάει η ελληνική Κυβέρνηση για κοινή συμμετοχή της χώρας μας με μια χώρα που δολοφόνησε τον Τζαμάλ Κασόγκι, αντιμετωπίζει βάναυσα τις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ενώ κακομεταχειρίζεται μετανάστες εργάτες», ανέφερε από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 με δική του ανακοίνωση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Read More