Eκτός από την κοσµοπολίτικη Αράχωβα, ο Παρνασσός περιβάλλεται από πολλά ακόµα πανέµορφα, γνωστά και λιγότερο γνωστά χωριά τα οποία αποτελούν πραγµατικά «διαµάντια» που μας περιµένουν κάθε εποχή αλλά ειδικά τον χειμώνα έχουν την τιμητική τους.
Κάτι ότι είναι πολύ κοντά στην Αθήνα, κάτι που είναι δίπλα σε ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, κάτι που είναι όμορφα, γραφικά και παραδοσιακά, κάτι οι εκλεκτές τοπικές γεύσεις αλλα΄και οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή, έχουν μετατρέψει τα χωριά του Παρνασσού σε τοπ χειμερινούς προορισμούς κυρίως για Σαββατοκύριακα. Μπορεί τα ηνία να κρατάει η Αράχωβα αλλά το βουνό κρύβει πολλά ακόμα «διαµάντια» από γνωστά μέχρι τελείως άγνωστα. Εδώ θα πάμε σε 10 από αυτά για να σας δώσουμε ιδέες να τα βάλετε στα πλάνα σας για ένα μικρό ή μεγαλύτερο city break!
Το βουνό…
Η Αράχωβα, τα άλλα γραφικά χωριά, ο ιερός τόπος των Δελφών, το Χιονοδροµικό Κέντρο, όλα «ακουµπούν» πάνω στον κατάφυτο Παρνασσό! Με υψόµετρο που φτάνει τα 2.457 µ. (κορυφή Λιάκουρα), εκτείνεται στους νοµούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας και χάνεται στη σφαίρα του θρύλου.
Ιερό βουνό του Απόλλωνα στην αρχαιότητα, υπήρξε και το ελληνικό Αραράτ, αφού εδώ λέει ο µύθος ότι στάθηκε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, προγόνων του ελληνικού γένους, µετά τον Κατακλυσµό.
Ο Παρνασσός πέρασε στο ταξιδιωτικό προσκήνιο µε την ανακήρυξη του Εθνικού Δρυµού το 1938 και µε την ίδρυση του χιονοδροµικού κέντρου.
1.Αγόριανη
Χτισµένη στις πλαγές του Παρνασσού, το πανέµορφο χωριό µε τη διπλή ονοµασία, (Αγόριανη ή Επτάλοφος) βρίσκεται µόλις 25 χλµ. από την Αράχωβα, µε εύκολη πρόσβαση στο χιονοδροµικό κέντρο του Παρνασσού.
Ένα τοπίο πνιγµένο στα έλατα και ένας καταρράκτης µε γάργαρα νερά θα σας τραβήξουν την προσοχή από την πρώτη κιόλας στιγµή! Τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές, υπό κανονικές συνθήκες γεµίζει µε κόσµο αφού θεωρείτε κλασικός προορισµός µε value for money επιλογές.
2.Πολύδροσος
Η Πολύδροσος βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σηµεία του Παρνασσού και πολύ κοντά στο χιονοδροµικό κέντρο. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει αξιόλογες τουριστικές υποδοµές. Πλατάνια, rustic ταβέρνες και cafes δεσπόζουν στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία απέναντι από την εκκλησία της Κοίµησης της Θεοτόκου.
Κάντε βόλτα µε τα πόδια στην «αγροτική» διαδροµή για το βυζαντινό µνηµείο της Αγίας Ελεούσας. Στο δρόµο για το χιονοδροµικό κέντρο περάστε από το γραφικό χωριό, της Άνω Σουβάλας. Αρχοντικά σπίτια και παραδοσιακό φαγητό είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του.
3.Ζεµενό
Μικρός οικισµός, χτισµένος πάνω στο στενό πέρασµα που συνδέει τη Βοιωτία µε τους Δελφούς και τη Φωκίδα, από το οποίο διερχόταν στην αρχαιότητα η Σχιστή οδός. Λίγο πριν την Αράχωβα (µόλις 5 χλµ.) ξεπροβάλλει ανάµεσα στις κορυφές του Παρνασσού και του ελατόδασους της Κίρφης σε µια κατάφυτη περιοχή µε πλατάνια, αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες, εκεί που άλλοτε υπήρχαν παλιά χάνια.
4.Δίστομο
Απέχει µόλις 15 χλµ. από την Αράχωβα. Χωριό µε µεγάλη ιστορία, καθώς το 1944, γερµανοί στρατιώτες έκαναν επίθεση στους κατοίκους µε αποτέλεσµα 228 άµαχοι να πέσουν νεκροί. Στο λόφο Κανάλες, στο Μαυσωλείο, φιλοξενούνται τα οστά των θυµάτων. Αξίζει να επισκεπτείτε το Μουσείο Θυµάτων Ναζισµού.
5.Αντίκυρα
Μια αναπάντεχη έκπληξη σας περιµένει στην πίσω πλευρά του Παρνασσού που από τη µια «κοιτάζει» το βουνό και από την άλλη τη θάλασσα! Μοιάζει µε νησί, αλλά βρίσκεται στη Βοιωτία! Ένα κλασικό, µικρό ψαροχώρι, που διατηρεί πολλά στοιχεία από το παρελθόν.
Αραγµένα ρυµουλκά, ψαροταβέρνες και cafes βρίσκονται στο λιµανάκι. Κάντε µια στάση ξεκούρασης, δίπλα στο κύµα! Το χειµώνα οι ρυθµοί εκεί είναι απολύτως χαλαροί, ενώ το καλοκαίρι ζωηρεύουν, αφού υπάρχει και η όµορφη παραλία!
6.Κυριάκι
Ένα χωριό 32 χλµ. µακριά από την Αράχωβα σε ένα κατάφυτο τοπίο και σε υψόµετρο 720 µέτρων. Επισκεφτείτε το ναό του Ιωάννη Προδρόµου, την εκκλησία της Παναγίας και το λόφο Παλιόκαστρο που προσφέρει µοναδική παροναµική θέα . Εκεί ήταν χτισµένη η αρχαία πόλη Φλυγόνιον, της οποίας ερείπια υπάρχουν ακόµη, µε το εξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου.
7.Αρβανίτσα
Μια ανάσα από το Κυριάκι και 30′ από την Αράχωβα, ανάµεσα σε έλατα κρύβεται ένα τοπίο που θυµίζει Άλπεις. Στο χωριό θα βρείτε τον οµώνυµο πολυχώρο «Αρβανίτσα» απόλυτα ταιριαστό µε τη φύση. Εδώ θα απολαύσετε τον καφέ σας και γνήσιες τοπικές γεύσεις! Εάν το επιτρέπει ο καιρός, καθείστε στα εξωτερικά τραπεζάκια και χαρείτε τη φύση και το τοπίο!
8.Αμφίκλεια
Για αρκετά χρόνια ο οικισµός αυτός, αποτελούσε «πέρασµα» για το χιονοδρικό κέντρο. Τα τελευταία χρόνια όµως, η περιοχή προσελκύει περισσότερο ποιοτικό τουρισµό, οικογένειες και λάτρεις της φύσης.
Παλιά αρχοντικά, πετρόκτιστες βρύσες, στενά δροµάκια που οι ντόπιοι ονοµάζουν «στριµούλες», είναι από τα πρώτα πράγµατα που θα αντικρίσετε. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τον περιφεριακό δρόµο του χωριού, ώστε να έχετε προνοµιακή θέα.
9.Χρισσό Φωκίδας
Μόλις 6 χλµ. από τους Δελφούς, 15 χλµ. από την Αράχωβα και 8 χλµ. από την Ιτέα, συναντάµε το Χρισσό, ένα χωριό αµφιθεατρικά χτισµένο στους πρόποδες του Παρνασσού και της Γκιώνας µε ξεχωριστή θέα στον Κορινθιακό κόλπο και τον Ελαιώνα της Άµφισσας. «Φωλιασµένο» στους πρόποδες του Παρνασσού, αλλά µε το βλέµµα του στραµµένο στη θάλασσα, το Χρισσό, σας περιµένει να το ανακαλύψετε!
Κατηφορίστε στο κεντρικό καλντερίµι και φτάστε µέχρι τη γραφική πλατεία µε τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και τα τρεχούµενα νερά, πιείτε το καφεδάκι σας στα παρακείµενα καφενεία και δοκιµάστε αυθεντικά ελληνικά πιάτα στα ταβερνάκια.
Τip: Πριν φύγετε, επισκεφθείτε το Εθνικό – Λαογραφικό Μουσείο µε τη µεγάλη συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές, σπάνιες γκραβούρες, κεντήµατα και όπλα του 1821.
Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να γράψουμε για τον Παρνασσό και να μην αναφέρουμε το χωριό – σήμα κατατεθέν του… Ο λόγος για την κοσμοπολίτικη Αράχωβα.
Last but not least….
10.Αράχωβα
Η Αράχωβα δεν έγινε τυχαία ένας από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς, καθώς είναι ένας τόπος ευνοηµένος από την ιστορία. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνδέουν την Αράχωβα µε την οµηρική πόλη Ανεµώρεια, στους πρόποδες του Παρνασσού, ενώ για το σηµερινό της όνοµα δεν υπάρχει επίσηµη εκδοχή.
Αγαπημένος προορισμός για πολλά άτομα, όμως οι Αθηναίοι την τιμούν δεόντως για αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα και όχι μόνο! Δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή στην Αράχωβα.
Για να γνωρίσετε την αυθεντική Αράχωβα, αξίζει να… παραστρατήσετε λίγο από τον κεντρικό δρόµο και να χαθείτε χωρίς πυξίδα στα γραφικά καλντερίµια της (πολλά από τα οποία απέκτησαν πρόσφατα οδοσήµανση). Εκεί είναι που θα µυρίσετε πιο έντονα τον καπνό από τις καµινάδες, το τσίπουρο από τα ρακοκάζανα και τις ευωδιές από τις λιχουδιές που ετοιµάζουν οι νοικοκυρές στα σπιτικά τους… Έτσι µόνο θα καταλάβετε ότι, όσο κοσµοπολίτικη κι αν είναι η Αράχωβα, διατηρεί τη γνησιότητα ενός ελληνικού χωριού!
Δείτε τις επιλογές μας για φαγητό στην Αράχωβα από gourmet πιάτα μέχρι παραδοσιακές ταβέρνες με καλό ελληνικό φαγητό. Βέβαια η Αράχωβα ξεχωρίζει και για τα κομψά all day cafe bar που θα βρεθούμε από το πρωί για καφέ μέχρι αργά το βράδυ για ωραία cocktails και socializing! Δείτε εδώ τι προτάσεις μας για διασκέδαση.
Το απόλυτο σηµείο συνάντησης της Αράχωβας είναι η πλατεία Λάκκα! Αυτή η µικρή πλατεία, στην καρδιά του χωριού, συγκεντρώνει µερικά από τα ωραιότερα all day στέκια που µονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών! Θυµίζοντας υπαίθριο… σαλόνι µε χουχουλιάρικες γωνιές και προσεγµένη διακόσµηση, τα τραπεζάκια τους έξω γίνονται ανάρπαστα κυρίως τις ηλιόλουστες µέρες, καθώς προσφέρουν µια αυθεντική αραχωβίτικη εµπειρία από νωρίς το πρωί µε καφέ, πρωινό και φαγητό, µέχρι αργά το βράδυ µε ποτό και cocktails!
Λίγα µέτρα από την ολοζώντανη Πλατεία Λάκκα, µια άλλη «πιάτσα» υπήρξε για δεκαετίες το κλασικό «νυφοπάζαρο» µιας άλλης εποχής… η πλατεία Παπαϊωάννου. Και µπορεί πλέον τα παλιά καφενεία της Αράχωβας, εκεί που κάποτε οι µεγαλύτερης ηλικίας θαµώνες απολάµβαναν έναν… ελληνικό µε ολίγη, να έχουν κλείσει (εκτός από το καφενείο του Ζάµπα που από το 1938 αποτελεί κλασική αξία), όµως η πλατεία Παπαϊωάννου συνεχίζει να είναι το ιδανικό µέρος για να γεµίσουµε τα ποτήρια µας µε τσίπουρο και να γευτούµε µερακλίδικους µεζέδες…
Must visit Αν έχετε χρόνο επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο. Στεγάζεται σε ένα κτήριο χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής, αλλά και µεγάλης ιστορίας, που µας ταξιδεύει πίσω στο 1830 -υπήρξε από τα πρώτα σχολεία που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα µετά το 1821! Επίσης, και τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου. Ανηφορίσετε µέχρι την κορυφή του χωριού όπου δεσπόζει ο ναός του Αγ. Γεωργίου, προστάτη της Αράχωβας, όχι µόνο µε τη θρησκευτική έννοια, αλλά και µε την ιστορική.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου, Αρχείο
Πηγή travelstyle.gr