Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), επαναλειτουργεί το ερευνητικό του εργαστήριο και μάλιστα με νέα μελέτη. Αφορά τη νευροφλεγμονή που σχετίζεται με Αλτσχάιμερ και σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το εργαστήριο του ΙΦΕΤ εγκαινιάζει την επαναλειτουργία του μέσω μονάδων προσομοίωσης του ανθρωπίνου εγκεφάλου, στο πλαίσιο διεξαγωγής νέας μελέτης για το Αλτσχάιμερ.
Στην εκδήλωση στην οποία έγινε η σχετική ανακοίνωση, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κ. Λυμπέρης, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχάρης, ο Αντιπρόεδρος του ΠΕΦ κ. Κωλέτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΦ κ. Σκυλακάκης, καθώς και εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων και της αγοράς του φαρμάκου.
Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, είναι ένας σύνθετης αποστολής οργανισμός που ιδρύθηκε με στόχο να ενισχύσει την πρόσβαση σε νέες θεραπείες με την παραγωγή και εμπορία σπανίων φαρμάκων, καθώς και να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα του φαρμάκου, πάντα προς όφελος του συνόλου των Ελλήνων ασθενών και της δημόσιας υγείας.
Συνεπώς, η στρατηγική επιλογή του ΙΦΕΤ να αναπτύξει τον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας, προωθώντας παράλληλα την σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη συνεργασία της ερευνητικής κοινότητας, αποσκοπεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων του συνόλου των κοινωνικών φορέων στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Οι τρεις πυλώνες επαναλειτουργίας του εργαστηρίου
Η επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου κινείται στους παρακάτω τρεις βασικούς πυλώνες, συγκεκριμένα:
Στη φαρμακοχημική και φαρμακολογική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών σκευασμάτων, όπως για παράδειγμα η σύνθεση νέων βιο-δραστικών μορίων και η φαρμακολογική τους μελέτη κυρίως σε προκλινικό επίπεδο.
Στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την αγορά του φαρμάκου, όπως πχ. οι φαρμακολογικές μελέτες τοξικότητας, φαρμακοδυναμικής/φαρμακοκινητικής, και γενικότερα οι ιατρο-βιολογικές μελέτες (βιοϊσοδυναμίες).
Στη σύνδεση της βασικής έρευνας με την αγορά του φαρμάκου, όπου ο ΙΦΕΤ θα λειτουργεί ως σύνδεσμος της ακαδημαϊκής έρευνας με τους τελικούς χρήστες (end users) στην φαρμακευτική αγορά.
Εργαστήριο ΙΦΕΤ: Πραγματοποιεί μελέτη για το Αλτσχάιμερ μέσω προσομοίωσης ανθρώπινου εγκεφάλου
Όσον αφορά στη συνεργασία του ΙΦΕΤ με το ΙΤΕ, δρομολογείται μια κοινή δράση για την μελέτη της νευροφλεγμονής μέσω μονάδων προσομοίωσης του Ανθρωπίνου εγκεφάλου.
Η συγκεκριμένη μελέτη με ολοκληρωμένα κυκλώματα (brain-on-chip microfluidic platforms/Neuroinflammation on a chip) αποβλέπει στο να καταστήσει τη ζωή μιας όλο και αυξανόμενης μερίδας ασθενών που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως π.χ. Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας και κατάθλιψη, πιο βιώσιμη, μέσω προσωποποιημένων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Η καινοτόμος αυτή δράση μεταξύ των επιστημονικών κέντρων αποτελεί ορόσημο στην ιστορία τόσο του ΙΦΕΤ όσο και του ΙΤΕ, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, όπως και της ερευνητικής επιχειρηματικότητας, πάντα προς όφελος της δημόσιας υγείας.
Πλεύρης: Το ΙΦΕΤ δεν είναι «αναζήτηση φαρμάκων, αλλά τεχνολογία!»
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επεσήμανε: «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για το ΙΦΕΤ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το ΙΦΕΤ. Διότι αυτή η αντίληψη που υπάρχει, ότι έχουμε να κάνουμε απλά με μία κρατική φαρμακαποθήκη, όπως αρέσκονται κάποιοι να λένε, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι απουσιάζει η ψυχή. Μπορεί ο ΙΦΕΤ σε ένα κομμάτι να σχετίζεται με την αναζήτηση φαρμάκων, αλλά δεν έχει συσταθεί γι’ αυτό το λόγο. Βασικό στόχο έχει την φαρμακευτική έρευνα και τεχνολογία.
Αυτή τη στιγμή δίνουμε στο ΙΦΕΤ την κατεύθυνση που πρέπει. Να χρησιμοποιούμε την έρευνα και την τεχνολογία. Με όλες τις δυνάμεις μας θέλουμε και εμείς να συνεισφέρουμε στην επαναλειτουργία του εργαστηρίου, ώστε να μπορέσουμε στη χώρα να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο δοκιμών. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς γιατί έχει ένα ουσιαστικό αποτύπωμα στον τομέα της υγείας. Όσο περισσότερη έρευνα γίνεται στην χώρα μάς, τόσο περισσότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες.
Από πλευράς του Υπουργείου Υγείας είναι σημαντικό να τρέχουν όσο γίνεται περισσότερες έρευνες, ώστε οι ασθενείς μάς να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Πρέπει να καταλάβουμε τη δυναμική του συγκεκριμένου Ινστιτούτου. Και το προσβάλλουμε όταν λέμε ότι πρόκειται για μία κρατική φαρμακαποθήκη.
Εσχάτως, και με αφορμή κάποια έγγραφα που διακινήθηκαν στο ΙΦΕΤ, τείνω να καταλήξω πως και άτομα που έχουν θέση ευθύνης δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργεί το ΙΦΕΤ. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλω να είμαι ξεκάθαρος, θα υπάρξει απόλυτη στήριξη, ώστε να αναβαθμιστεί ο ερευνητικός του ρόλος και να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στις αγορές».
Σωτηρίου: «Εκκίνηση μιας νέας πορείας για το ΙΦΕΤ»
Στο πλαίσιο της ομιλίας του για την επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστήριου, ο Γιάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, ανέφερε «Η σημερινή μέρα αποτελεί ουσιαστικά την εκκίνηση μιας πορείας που θα επαναφέρει την ΕΡΕΥΝΑ στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.
Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που η συστηματική και στοχευμένη επένδυση σε πρωτοποριακές συνεργασίες και υπηρεσίες, στηριγμένη σε σύγχρονες βάσεις, εισάγει δυναμικά το Ινστιτούτο στο ερευνητικό πεδίο. Δεσμευόμαστε επίσης ότι ένα σημαντικό μέρος της κερδοφορίας της εταιρείας θα προωθείται στα ερευνητικά μας προγράμματα, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και της υγείας των ασθενών».
πηγή: Iatropedia.gr
To άρθρο Νέα μελέτη για Αλτσχάιμερ και σκλήρυνση κατά πλάκας από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Υγεία – NewsIT Read More