Όσο το προσδόκιμο ζωής αυξάνει και ο πληθυσμός γερνά, αυξάνονται εκθετικά και οι άνθρωποι που πάσχουν από νόσο άνοια.
Άνοια = α + νους, δηλαδή απώλεια του νου ή αλλιώς προοδευτική μείωση των νοητικών λειτουργιών του ατόμου. Άνοια ειναι η κλινική εκδήλωση της απώλειας πνευματικών ικανοτήτων του ατόμου, ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να οφείλεται με τη σειρά της σε μια σειρά από νευρολογικές νόσους εκ των οποίων συχνότερη είναι η νόσος Alzheimer (ΝΑ), η οποία είναι υπεύθυνη για ποσοστό 70% των ανοϊκών συνδρόμων, ειδικότερα των ηλικιωμένων.
Άλλες νοσολογικές οντότητες που οδηγούν σε άνοια (υπεύθυνες για το υπόλοιπο ~30% των ανοιών), είναι η αγγειακή άνοια (άνοια λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων), η Παρκινσονική άνοια (άνοια ως αποτέλεσμα της νόσου του Πάρκινσον), η άνοια με σωμάτεια Lewy, η μετωποκροταφική άνοια κ.λπ. Επίσης, είναι δυνατόν η άνοια να προκαλείται από τη συνύπαρξη περισσοτέρων της μίας νευρολογικών νόσων. Τέτοια παραδείγματα είναι π.χ. η μικτή άνοια από ΝΑ και αγγειακές βλάβες.
Υπάρχει έντονο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη νόσο, που οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες:
* Ο πρώτος λόγος είναι ότι έχει αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης. Επειδή ζούμε περισσότερα χρόνια, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο. Οι προοπτικές, είναι πως μέσα στις επόμενες δεκαετίες η νόσος θα αυξηθεί πάρα πολύ. Η ασθένεια έχει αποκτήσει μορφή επιδημίας.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν σήμερα 160.000 άτομα με άνοια και επιπλέον 280.000 άτομα με ήπια νοητική διαταραχή. Αν σε αυτούς τους αριθμούς προσθέσουμε τουλάχιστον 2 φροντιστές ανά ασθενή, τότε η άνοια αφορά ένα εκατομμύριο Έλληνες!
* Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχει αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα της νόσου, καθώς έχει γίνει πιο γνωστή στο ευρύ κοινό.
ΥΓΕΙΑ – TheCaller Read More