Ακόμα πιο κρίσιμο γίνεται πλέον το στοίχημα της αυτοδυναμίας για τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη μετά την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τα γαλάζια ψηφοδέλτια και ό,τι μπορεί να σηματοδοτεί η «αποκαραμανλοποίηση» της ΝΔ.
Από την Τρίτη, οπότε και έγινε γνωστή η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, αυτό είναι και το μοναδικό θέμα συζήτησης μεταξύ υπουργών και βουλευτών: Τα νέα δεδομένα που βάζει στο τραπέζι η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από τους εκλογικούς συνδυασμούς και άρα από το εκλογικό «κάδρο».
Στο Μαξίμου, όπως φάνηκε από την προχθεσινή σπουδή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη να υπογραμμίσει από το Περιστέρι ότι «φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή, το 2003, με πρώτη του εμφάνιση σε μία συγκέντρωση του Κώστα Καραμανλή, στο Αιγάλεω» επικρατεί εύλογη αγωνία για το πως θα επιδράσει η απουσία του ανιψιού του ιδρυτή της παράταξης και μακροβιότερου αρχηγού της ΝΔ από τη γαλάζια προεκλογική μάχη.
Διότι, μπορεί, και μετά τα Ανώγεια αλλά και μετά την προχθεσινή δήλωση αποχώρησης, να ακολούθησε μπαράζ δημοσιευμάτων που λίγο πολύ υποβάθμιζαν έως… εξαφάνισης τις συνέπειες της αποχώρησης του κ. Καραμανλή, αλλά ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος πως θα επιδράσει η απόφασή του στο εκλογικό σώμα και ιδιαίτερα στο κομμάτι των παραδοσιακών ψηφοφόρων που αισθάνονται απογοητευμένοι από την ασκούμενη πολιτική.
Αν ο Κυρ. Μητσοτάκης κατορθώσει να πετύχει την αυτοδυναμία, τότε, όπως άπαντες συνεκτιμούν, η Νέα Δημοκρατία της δεύτερης τετραετίας δεν θα θυμίζει σε απολύτως τίποτα το κόμμα του οποίου ηγήθηκε ο κ. Καραμανλής και εν συνεχεία ο Αντ. Σαμαράς. Θα έχει αποκλειστικά τη σφραγίδα του νυν αρχηγού της. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το ιδεολογικό στίγμα, τις πολιτικές και τα πρόσωπα που θα τις υλοποιούν καθώς επίσης και για τη μελλοντική πορεία του πρώην πρωθυπουργού.
Αν πάλι ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου δεν επιτευχθεί, τότε το τοπίο θα γίνει δύσβατο για την ηγεσία του κόμματος. Πόσο δύσβατο, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, είναι σαφές ότι πολλοί στη ΝΔ θα προστρέξουν στον Κ. Καραμανλή είτε για να του ζητήσουν να εγγυηθεί την ενότητα, είτε για να αναλάβει δράση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Read More