Μια πισίνα στο Ντέβον της Βρετανίας θερμαίνεται δωρεάν χάρη σε μια νέα επαναστατική τεχνολογία. Ένας «ψηφιακός λέβητας», ή ένα μικρό κέντρο δεδομένων στο μέγεθος ενός πλυντηρίου ρούχων, θερμαίνει την δημόσια πισίνα.
Η νεοσύστατη βρετανική εταιρεία Deep Green εγκαινίασε πρόσφατα την τεχνολογία «ψηφιακού λέβητα» που παρέχει δωρεάν θερμότητα σε επιχειρήσεις όπως οι δημόσιες πισίνες, μειώνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας και την εξάρτησή τους από τους λέβητες ορυκτών καυσίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα.
Η τεχνολογία του «ψηφιακού λέβητα» της Deep Green είναι στην πραγματικότητα ένα κέντρο δεδομένων cloud που μετατρέπει τη θερμότητα που παράγεται από τους διακομιστές υπολογιστών, σε ζεστό νερό. Η ιδέα, που αναπτύχθηκε επί πέντε χρόνια, είναι σχετικά απλή – το ζεστό πετρέλαιο αντλείται σε έναν εναλλάκτη θερμότητας για να ζεστάνει το νερό της πισίνας. Η εγκατάσταση στο Exmouth Leisure Centre διαθέτει 12 διακομιστές και είναι σε θέση να υποστηρίξει διάφορες υπηρεσίες υπολογιστών, όπως υπηρεσίες cloud, τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση. Σύμφωνα με την εταιρεία, το 30% των βιομηχανικών και εμπορικών αναγκών σε θερμότητα θα μπορούσε να καλυφθεί από αυτή την τεχνολογία. Όπως αναφέρει το BBC, άλλα 7 κολυμβητήρια της Αγγλίας έχουν υπογράψει για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
(Deep Green)
Ο Sean Day, ο οποίος διευθύνει την δημόσια πισίνα, δήλωσε ότι περίμενε ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα αυξάνονταν κατά 100.000 λίρες φέτος.
«Η σύμπραξη μας βοήθησε πραγματικά να μειώσουμε το κόστος που ήταν αστρονομικό τους τελευταίους 12 μήνες – οι τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί», δήλωσε.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Swim England, Jane Nickerson, δήλωσε ότι είναι καλό να βλέπει κανείς τα κολυμβητήρια να «αγκαλιάζουν καινοτόμες λύσεις».
Το περασμένο καλοκαίρι, το BBC αποκάλυψε ότι 65 κολυμβητήρια έχουν κλείσει από το 2019, με την αύξηση του ενεργειακού κόστους να αναφέρεται ως σημαντικός λόγος.
Ωστόσο, τα μεγάλα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για τη λειτουργία των υπολογιστών αλλά και για την ψύξη τους. Ορισμένα μάλιστα κατασκευάζονται κάτω από το νερό – ή σε σπηλιές ή σε πολύ κρύα μέρη του κόσμου. Σε πόλεις της Δανίας και της Σουηδίας, τεράστια κέντρα δεδομένων θερμαίνουν ήδη χιλιάδες σπίτια.
ΠΗΓΗ: BBC
www.ertnews.gr