Επιστολή γενναίας αυτοκριτικής χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την επιστολή του Παύλου Πολάκη στην εισήγησή του κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι «μας αναγκάζει θα έλεγα να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις», ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την επιστροφή του κ.Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα διαγραφών και προγραφών, έχουμε όμως κανόνες», είπε στην Πολιτική Γραμματεία.
Στην είσηγησή του ο Αλέξης Τσίπρας είπε σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα διαγραφών και προγραφών συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «είμαστε κόμμα. Που σημαίνει ότι έχουμε κανόνες και συλλογικές επεξεργασίες. Και κανένας δε μπορεί να βγαίνει έξω από αυτές».
«Στο κόμμα μας υπάρχουν όλες οι δικλείδες, οι δημοκρατικές δυνατότητες, οι λειτουργίες, για να μη φιμώνεται κανείς και για κανένα λόγο. Αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ Αλλά δημόσιες κινήσεις που αποκλίνουν από τις συλλογικές μας αποφάσεις και δεσμεύσεις απογοητεύουν και ενισχύουν το μύθο ότι είμαστε μία από τα ίδια» είπε ακόμα «φωτογραφίζοντας» τις κρίσεις που προκάλεσε το τελευταίο διάστημα ο Παύλος Πολάκης.
«Σε ένα περιβάλλον, όμως, επικοινωνιακής υπεροπλίας του αντιπάλου οφείλουμε να το επιβεβαιώνουμε αυτό συνεχώς. Ως κόμμα, ως μέλη, και πολύ περισσότερο ως στελέχη του» είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας δείχνοντας ότι ζητά δεσμεύσεις από τον Παύλο Πολάκη προκειμένου να επιστρέψει στα ψηφοδέλτια.
Θέλοντας να κάνει, δε, ακόμα πιο σαφή την «οδηγία» ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε για το θέμα Πολάκη ότι «για να κερδίσουμε τις εκλογές δεν αρκεί να έχουμε στόχο να πείσουμε μόνο τα εκλογικά μας ακροατήρια. Και να αβγατίζουμε τους υποστηριχτές μας από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να κερδίσουμε και αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί μας. Και ο κόσμος αυτός δεν πείθεται ούτε με κραυγές ούτε με τοξικότητα, αλλά με επιχειρήματα και νηφάλιο πολιτικό λόγο».
Από την πλευρά του, κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του ο Παύλος Πολάκης, κινήθηκε στο ίδιο κλίμα με την επιστολή του. Εμφανίστηκε μετανιωμένος και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα του κόμματος, ενόψει των εκλογών. Η χθεσινή του επιστολή, μπορεί να ξάφνιασε κάποιους, όχι όμως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα την ηγεσία του. Ήταν κάτι που είχε ζητηθεί και αναμενόταν από τον βουλευτή Χανίων, ώστε να πέσει στα «μαλακά». Από την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, πριν την τραγωδία των Τεμπών, ο Αλέξης Τσίπρας, δεχόταν ισχυρές πιέσεις να μην διαγράψει τον Παύλο Πολάκη.
Ο Παύλος Πολάκης, ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στην Αγίου Κωνσταντίνου. Ο βουλευτης Χανίων, απέφυγε να κάνει δηλώσεις στην κάμερα, καλημέρισε ευγενικά τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς και ανέβηκε στον πρώτο όροφο. Παρόμοια στάση κράτησαν και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, ο φίλος του βουλευτή, Μιχάλης Χαιρετάκης, αποσύρθηκε από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοβούλως. Η υποψηφιότητα του, ήταν άλλο ένα αγκάθι στις σχέσεις Πολάκη – Κουμουνδούρου.
Εκτός απροόπτου, θεωρείται δεδομένο ότι ο Παύλος Πολάκης, θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία είναι άγνωστο το πότε θα συνεδριάσει. Σημειώνεται, ότι το καταστατικό ορίζει πως οι προβλεπόμενες «ποινές» είναι τέσσερις: αναστολή ιδιότητας μέλους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαγραφή, σύσταση ή επίπληξη. Μετά από τη σημερινή εξέλιξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας απλής επίπληξης στον Παύλο Πολάκη.
Στη σημερινή συνεδρίαση μεταξύ άλλων, συμμετέχουν, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Ραγκούσης, Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Μπίστης, Χρήστος Σπίρτζης, Νάσος Ηλιόπουλος, Πάνος Ρήγας, Μαρία Κουβέλη.
Αναλυτικά η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτική Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ:
Βρισκόμαστε σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον.
Η τραγωδία των Τεμπών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η Ελληνική κοινωνία στη μεγάλη πλειοψηφία της αισθάνεται ανασφάλεια και αγανάκτηση.
Αγανάκτηση που γίνεται οργή.
Ο καθένας αισθάνεται ότι σε αυτό το τρένο θα μπορούσε να βρίσκεται ο ίδιος ή το δικό του παιδί.
Και καμία δικαιολογία, καμία απόπειρα αποποίησης ευθυνών, συμψηφισμού ή συγκάλυψης δε μπορεί να πια να γίνει πιστευτή.
Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, την εποχή που στο κινητό μας τηλέφωνο υπάρχουν εφαρμογές για να βλέπουμε που βρίσκονται πλοία και αεροπλάνα, ακόμη και οι παραγγελίες μας στις ταχυμεταφορές, δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου δύο τρένων.
Που για 12 λεπτά κινούνται στην ίδια γραμμή με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Και η ζωή των ανθρώπων που είναι στις αμαξοστοιχίες κρέμεται από τις ενέργειες ενός και μόνο άπειρου και ακατάλληλου σταθμάρχη, που διορίστηκε παράνομα.
Αυτή η εικόνα διάλυσης και απαξίωσης ενός δημόσιου συστήματος μεταφορών, δυστυχώς δεν είναι η εξαίρεση. Και αυτό προκαλεί την ανασφάλεια και την αγανάκτηση των πολιτών.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυτός είναι ο κανόνας για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Απαξίωση δημόσιων οργανισμών. Αποψίλωση προσωπικού Ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.
Συμπράξεις με ιδιώτες.
Το κοινό καλό, η ποιότητα και κυρίως η ασφάλεια έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που προέχει είναι το κέρδος για ιδιώτες. Και το ρουσφέτι, το πελατειακό κράτος για τα γαλάζια παιδιά.
Η διαχείριση της τραγωδίας από τη πλευρά της κυβέρνησης ήταν εξίσου τραγική. Από τη πρώτη στιγμή ο κος Μητσοτάκης προέταξε το ψέμα, την επικοινωνία, τη δικαιολογία.
Φταίει ο σταθμάρχης, ήταν η πρώτη δήλωση. Μετά τη κατακραυγή, η γραμμή άλλαξε. Φταίμε όλοι, έγινε. Όλοι αλλά κανείς συγκεκριμένα. Όλοι αλλά όχι ο επικεφαλής του δήθεν επιτελικού κράτους. Που για άλλη μια φορά, δεν ήξερε.
Δεν ήξερε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και ότι όσοι διασωληνόνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν.
Δεν ήξερε ότι η κα Μενδώνη διόρισε και κάλυπτε τον Λιγνάδη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – TheCaller Read More