Περισσότεροι από τους μισούς καρχαρίες και σαλάχια στη Μεσόγειο κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της αυξανόμενης αλιευτικής πίεσης, της κλιματικής κρίσης και της ρύπανσης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Cavanilles του Πανεπιστημίου της Βαλένθια.
Οι καρχαρίες και τα σαλάχια, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των θαλασσίων οικοσυστημάτων αφού ελέγχουν τους πληθυσμούς της λείας τους, είναι «πολύ ευάλωτοι» στις ανθρώπινες δραστηριότητες λόγω της αργής ανάπτυξης τους, της καθυστερημένης ωρίμανσης και των λιγοστών απογόνων τους, ανέφερε τη Δευτέρα το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, επικαλούμενο την έκθεση.
Ο κίνδυνος εξαφάνισης απειλεί τη λειτουργία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, σύμφωνα με την έκθεση.
Αν και οι καρχαρίες και τα σαλάχια δεν είναι στόχοι της μεσογειακής αλιείας, ψαρεύονται τυχαία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η καλύτερη διαχείριση των πληθυσμών τους είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η επιβίωση τους.
«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κοινότητα αλλάζει με τις κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες μάς επιτρέπει να προβλέψουμε καλύτερα τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής των οικοτόπων προκειμένου να τεθούν προτεραιότητες για τη διατήρησή της», τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, David Ruiz-Garcia.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αλιευτική προσπάθεια παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην τροποποίηση της κοινότητας των καρχαριών, ειδικά στις περιοχές με τη μεγαλύτερη συχνότητα αλιείας.
Αυτά τα είδη φαίνεται να μπορούν να αντέχουν τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, χάρη στην ταχεία και παραγωγική τους αναπαραγωγή.
«Τώρα οδεύουμε προς ένα οικοσύστημα που είναι λιγότερο ποικιλόμορφο, απλούστερο, λιγότερο παραγωγικό και λιγότερο ικανό να απορροφήσει τις αλλαγές που μπορεί να συμβούν στο μέλλον λόγω της παγκόσμιας αλλαγής», πρόσθεσε ο Ruiz-Garcia.
Πηγή: abcnews.al
Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου
www.ertnews.gr