Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή πρόωρου θανάτου για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν αυξημένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μια παγκόσμια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, θαλασσινά, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, μέχρι τώρα υπήρχαν περιορισμένα στοιχεία για το πώς μπορεί να ωφελήσει τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη, καθώς και όσοι είναι σωματικά ανενεργοί, καπνίζουν ή καταναλώνουν επιβλαβή επίπεδα αλκοόλ.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν διάφορα διατροφικά προγράμματα για ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου, αλλά βασίζονται γενικά σε στοιχεία χαμηλής βεβαιότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «BMJ».
Στη νέα μελέτη- την πρώτη του είδους της στον κόσμο- επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Ισπανία, την Κολομβία και τη Βραζιλία, ανέλυσαν 40 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 35.548 άτομα. Διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα χαμηλών λιπαρών μειώνουν την πιθανότητα θανάτου και καρδιακής προσβολής σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
«Τα στοιχεία μέτριας βεβαιότητας δείχνουν ότι τα προγράμματα που προωθούν τη μεσογειακή διατροφή και τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών, με ή χωρίς σωματική δραστηριότητα ή άλλες παρεμβάσεις, μειώνουν τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και το μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ασθενείς με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα προγράμματα μεσογειακής διατροφής είναι επίσης πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», έγραψαν οι συγγραφείς. Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ήταν επίσης αποτελεσματικές στην πρόληψη της συνολικής θνησιμότητας και του μη θανατηφόρου εμφράγματος. Τα άλλα πέντε προγράμματα διατροφής είχαν γενικά ελάχιστο ή καθόλου όφελος σε σύγκριση με την ελάχιστη παρέμβαση, συνήθως με βάση στοιχεία χαμηλής έως μέτριας βεβαιότητας.
«Είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην καρδιά, αλλά είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε προγράμματα όπως αυτό να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου και καρδιακών προσβολών σε ασθενείς που ήδη διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε η Τρέισι Πάρκερ, διαιτολόγος στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Είτε κινδυνεύετε είτε όχι, ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή όπως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων», δήλωσε. «Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη, μειώνονται επίσης με τη μεσογειακή διατροφή. Είναι εύκολο να το κάνετε – βεβαιωθείτε ότι τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, φασόλια, φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, μαζί με κάποια γαλακτοκομικά που είναι χαμηλά σε λιπαρά και ακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο. Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε λιγότερο επεξεργασμένο κρέας, αλάτι και γλυκά», κατέληξε η Πάρκερ.
ΠΗΓΗ: Guardian
www.ertnews.gr