Αυξημένη ανησυχία υπάρχει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για την καλπάζουσα αύξηση της επιδημίας του πολυανθεκτικού μύκητα Candida Auris, που ενδημεί κυρίως στα νοσοκομεία και κάθε χρόνο οδηγεί στον θάνατο εκατομμύρια ασθενείς. Για το ποιους αποτελεί κίνδυνο, αλλά και για το τι θα πρέπει να προσέχουμε, μίλησε στο Πρακτορείο Fm ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.
«Ο μύκητας Candida Auris δεν αποτελεί κίνδυνο για το ευρύ κοινό εκτός νοσοκομείου, αλλά ούτε και για τα άτομα που μπαίνουν στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες, και των οποίων το ανοσοποιητικό λειτουργεί καλά», όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτη. Η πρόληψη σημείωσε επίσης ότι βασίζεται στους κανόνες υγιεινής για όλες τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
«Επί covid υπήρξε μία σημαντική αύξηση στις μονάδες εντατικής θεραπείας από λοιμώξεις με Candida Auris διεθνώς. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε μία καταγραφή ήδη για τον περασμένο χρόνο όλων των μικροβίων που αφορούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στο αίμα και η Candida Auris αποτελεί το 4,4% των συγκεκριμένων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. «Ωστόσο τα δύο πολυανθεκτικά μικρόβια που επηρεάζουν τα νοσοκομεία της Ελλάδας επί χρόνια, είναι η κλεψιέλα και το Acinetobacter που μαζί και τα δύο αποτελούν το 40%.Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ακόμα τα πολυανθεκτικά μικρόβια. Όντως βλέπουμε την Candida Auris να έχει εμφανιστεί, όπως σε άλλες χώρες, αλλά ακόμα είναι σε ένα χαμηλό ποσοστό στα νοσοκομεία μας» πρόσθεσε.
Ποιοι κινδυνεύουν
Ο μύκητας Candida Auris,ν όπως επισημαίνει ο Θεοκλής Ζαούτης, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες ασθενείς, όπως είναι οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, άτομα που έχουν ανοσοκαταστολή και γενικότερα άτομα που μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα νοσοκομεία. Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει και τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς αυτού του παθογόνου.
Πρόληψη με βασικά μέτρα υγιεινής
«Ως εκ τούτου η πρόληψη για την Candida Auris βασίζεται στους κανόνες υγιεινής για όλες τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Δηλαδή υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών. Η εφαρμογή των μέτρων θα επηρεάσει όχι μόνο την Candida Auris, αλλά θα μας προστατεύσει και από τα άλλα πιο συχνά ενδονοσοκομειακά μικρόβια, τα οποία ως γνωστόν ταλανίζουν τα ελληνικά νοσοκομεία» είπε επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Όπως εξηγεί ο Θεοκλής Ζαούτης, η Candida Auris μπαίνει στο αίμα συνήθως από φλεβοκαθετήρες, και οι ασθενείς παρουσιάζουν πυρετό, σηψαιμία, και κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή νόσο, έως και θάνατο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
To άρθρο «Σε χαμηλό ποσοστό στα νοσοκομεία μας» ο μύκητας Candida Auris λέει ο πρόεδρος ΕΟΔΥ – Ποιοι κινδυνεύουν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Υγεία – NewsIT Read More