Στις 3 Απριλίου 1973, ο Μάρτιν Κούπερ στάθηκε σε ένα πεζοδρόμιο της Έκτης Λεωφόρου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης κρατώντας μια συσκευή που είχε το μέγεθος ενός τούβλου. Στη συνέχεια πληκτρολόγησε το νούμερο του τηλεφώνου ενός συναδέλφου του. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε κλήση από κινητό τηλέφωνο.
«Σε καλώ από ένα κινητό τηλέφωνο, από ένα πραγματικό κινητό τηλέφωνο, ένα προσωπικό, φορητό, κινητό τηλέφωνο», είπε στον Τζόελ Ένγκελ, επικεφαλής της Bell Labs, η οποία εκείνη την εποχή ανέπτυσσε ένα κινητό τηλέφωνο αυτοκινήτου.
Στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από εκείνο το πρώτο τηλεφώνημα, η ογκώδης συσκευή του Κούπερ εξελίχθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα ευρύ φάσμα λεπτότερων και ταχύτερων κινητών τηλεφώνων που είναι πλέον πανταχού παρόντα και αναδιαμορφώνουν τις βιομηχανίες, τον πολιτισμό και τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε μεταξύ μας και με τον εαυτό μας.
Ο τεράστιος αντίκτυπος των κινητών τηλεφώνων δεν εκπλήσσει τον Κούπερ.
«Δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι όλοι έχουν κινητό τηλέφωνο», δήλωσε στο CNN ο 94χρονος Κούπερ. «Συνηθίζαμε να λέμε τότε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, με το που θα γεννιέσαι, θα σου δίνουν έναν αριθμό τηλεφώνου. Αν δεν απαντούσες στο τηλέφωνο, θα πέθαινες».
Η άνοδος του κινητού τηλεφώνου
Για μήνες πριν από εκείνο το πρώτο τηλεφώνημα, η Motorola ανταγωνιζόταν την Bell Labs- τον θρυλικό ερευνητικό τμήμα της AT&T- στην κατασκευή ενός κινητού τηλεφώνου.
«Ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, ενώ εμείς ήμασταν μια μικρή εταιρεία στο Σικάγο», θυμάται ο Κούπερ, ο οποίος τότε εργαζόταν στην εταιρεία ως μηχανικός. «Απλώς δεν μας θεωρούσαν πολύ σημαντικούς».
Μετά την πρώτη κλήση, ζητήματα κατασκευής και κυβερνητικοί κανονισμοί επιβράδυναν την διάθεσή του στην αγορά. Για παράδειγμα, ο Κούπερ θυμάται ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, μια υπηρεσία στην οποία τώρα υπηρετεί ως σύμβουλος, αγωνιζόταν να ξεκαθαρίσει πώς να χωρίσει τα ραδιοφωνικά κανάλια ώστε να εξασφαλίσει τον ανταγωνισμό.
Μια δεκαετία μετά, κυκλοφόρησε στην αγορά μια έκδοση αυτού του τηλεφώνου, το DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage), στην τιμή των 3.900 δολαρίων. Το τηλέφωνο, παρόμοιο με αυτό που κρατούσε ο Γκόρντον Γκέκο στην ταινία «Wall Street», ζύγιζε 1,13 κιλά και είχε μήκος περίπου 25 εκατοστά.
Η χρήση του σύγχρονου κινητού τηλεφώνου απογειώθηκε τη δεκαετία του 1990, καθώς τα μοντέλα μίκραιναν και ήταν πολύ πιο φιλικά προς τον χρήστη. Σήμερα, το 97% των Αμερικανών έχει κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center του 2021.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν από εκείνο το πρώτο τηλεφώνημα, ο Κούπερ έγραψε ένα βιβλίο για τη μεταμορφωτική δύναμη του κινητού τηλεφώνου, ίδρυσε εταιρείες και πραγματοποίησε περιοδείες και εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο δεν συμφωνεί απαραίτητα με κάθε πτυχή των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων.
«Πάρα πολλοί μηχανικοί αναλώνονται σε αυτό που αποκαλούν τεχνολογία, gadgets, hardware, και ξεχνούν ότι ο σκοπός της τεχνολογίας είναι να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη», είπε χαρακτηριστικά ο Κούπερ. «Οι άνθρωποι το ξεχνούν αυτό και πρέπει να τους το υπενθυμίζω συνεχώς. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ανθρώπινη εμπειρία. Αυτό είναι το νόημα της τεχνολογίας».
O Κούπερ, χρήστης iPhone και Apple Watch, δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της τεχνολογίας.
«Είμαι αισιόδοξος. Ξέρω ότι υπάρχουν μειονεκτήματα στο κινητό τηλέφωνο. Υπάρχουν άνθρωποι που εθίζονται σε αυτό. Έχουμε ανθρώπους που περπατούν στο δρόμο και μιλάνε στο κινητό τους», δήλωσε. «Συνολικά, πιστεύω ότι το κινητό τηλέφωνο έχει αλλάξει την ανθρωπότητα προς το καλύτερο και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον».
ΠΗΓΗ: CNN
www.ertnews.gr