«Tο όραμά μου είναι να ανακτήσει η Αθήνα την χαμένη της αυτοπεποίθηση, να βρει ξανά την ταυτότητά της. Για να επιστρέψει το χαμόγελο και η αισιοδοξία στους κατοίκους της». Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ανοίγει τα χαρτιά του στο «Βήμα της Κυριακής» και τονίζει ότι οι βασικές του προτεραιότητες «είναι εκείνες που αποκαθιστούν τον δημόσιο χώρο, υλικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, τον επαναφέρουν στη συλλογική λειτουργία και κριτική».
Ο κ. Δούκας επισημαίνει ότι η θητεία του κ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζεται από «μια εμμονή σε μεγαλεπήβολες κεντρικές επιλογές, που δεν βρήκαν μια αποτελεσματική εφαρμογή, αλλά και ένα ράβε-ξήλωνε σε ένα σκηνικό από παρεμβάσεις αποσπασματικές, εδώ και εκεί».
«Καμία λύση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει με επιβολή «από πάνω», με όποια δήθεν επίφαση τεχνοκρατίας.
Και κανένα σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν σχεδιαστεί μαζί με τους κατοίκους της πόλης» υπογραμμίζει. Σε ό,τι αφορά την εκλογική μάχη εμφανίζεται αισιόδοξος.
«Η δυναμική των απόψεων είναι αυτή που κρίνεται στις εκλογές. Πιστεύουμε ότι η δυναμική αυτή μπορεί να κάνει την ανατροπή» επισημαίνει.
-Πώς αποφασίσατε να μεταβείτε από τα αμφιθέατρα του ΕΜΠ στο μπαλκόνι της πολιτικής θέτοντας υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων;
«Στην πραγματικότητα η απόσταση αυτή είναι όση και η απόσταση από τη θεωρία στην πρακτική εφαρμογή.
Και τούτο διότι το αντικείμενό μου στο Πολυτεχνείο είναι οι πολιτικές για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα, με εφαρμογή στις πόλεις και στους απαραίτητους τεχνο-οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς.
Για τα θέματα αυτά έχω διαμορφώσει σχέδια δράσης και προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού και της Ελλάδας.
Ισως λοιπόν να ήταν και αναπόφευκτο να επεκταθώ κάποια στιγμή στο «πεδίο» όπου η επιστημονική προσέγγιση συναντά την πολιτική εφαρμογή. Σημασία ασφαλώς έχει ο χρόνος του «τώρα» που επέλεξα, αφού κυρίαρχα θέματα βιωσιμότητας των πόλεων διακυβεύονται στον παρόντα χρόνο, όπως πλέον όλοι μας βιώνουμε με τον πλέον δραματικό τρόπο.
Σε αυτά προσθέστε και μια συναισθηματική μου αναφορά, αφού η Αθήνα είναι η γενέθλια πόλη, όπου έκανα τα πρώτα βήματα στη ζωή και έκτοτε με ακολουθεί όπου και αν βρίσκομαι».
-Δηλώνετε ότι τώρα είναι η ώρα για να αλλάξει παράδειγμα η Αθήνα. Τι δεν σας βρίσκει σύμφωνο στο παράδειγμα του κ. Μπακογιάννη;
«Η αλλαγή παραδείγματος έχει να κάνει με την αλλαγή αντίληψης για την ανάπτυξη της πόλης.
Ο χώρος της Αθήνας για εμάς δεν είναι άδειος, απρόσωπος τόπος. Δεν είναι μια δεξαμενή για να γεμίζει με φανταχτερά σχέδια και τεχνητά υποκατάστατα, αντί για αυθεντικές μορφές ζωής.
Ο χώρος είναι ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που διεκδικούν την υποστήριξη και ενεργοποίησή τους. Καμία λύση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει με επιβολή «από πάνω», με όποια δήθεν επίφαση τεχνοκρατίας.
Και κανένα σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν σχεδιαστεί μαζί με τους κατοίκους της πόλης. Για τον λόγο αυτόν προτάσσουμε ως βασικές προτεραιότητες εκείνες που αποκαθιστούν τον δημόσιο χώρο, υλικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, τον επαναφέρουν στη συλλογική λειτουργία και κριτική».
-Σε ποια σημεία, πέραν του Μεγάλου Περιπάτου, θα εστιάσετε την κριτική σας στη σημερινή δημοτική αρχή;
«Οι κριτικές που ασκούνται για την τρέχουσα διαχείριση του δήμου είναι γνωστές σε όλους, βιώνονται καθημερινά από τους κατοίκους.
Μια εμμονή σε μεγαλεπήβολες κεντρικές επιλογές, που δεν βρήκαν μια αποτελεσματική εφαρμογή, αλλά ένα ράβε-ξήλωνε σε ένα σκηνικό από παρεμβάσεις αποσπασματικές, εδώ και εκεί. Σε αυτά θα προσθέσω και τα εξής.
Είμαστε στις τελευταίες θέσεις στην κάλυψη πρασίνου σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης. Είμαστε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τις χειρότερες επιδόσεις στην ποιότητα του αέρα.
Ομως, το καθαρό περιβάλλον δεν είναι για εμάς μία ακόμα προτεραιότητα, αλλά δικαίωμα του κάθε πολίτη, αδιαπραγμάτευτο.
Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, του οξυγόνου που αναπνέουμε δηλαδή, δεν είναι άλλη μία δράση, αλλά μία ανάγκη υπαρξιακή. Για αυτό, επαναφέρουμε την πράσινη ατζέντα, όχι ως συμπλήρωμα, αλλά ως αφετηρία του προγράμματός μας».
-Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την Αθήνα;
«Οταν περπατάς στους δρόμους, στις πλατείες, όπου συναντώνται άνθρωποι, διαπιστώνεις μια απώλεια, μια απουσία ψυχής. Μοιάζει η πόλη χωρίς ρυθμό, σε κατάσταση αβεβαιότητας και οικονομικής δυσχέρειας.
Θα έλεγα λοιπόν πως το όραμά μου είναι να ανακτήσει η Αθήνα τη χαμένη της αυτοπεποίθηση, να βρει ξανά την ταυτότητά της.
Για να επιστρέψει το χαμόγελο και η αισιοδοξία στους κατοίκους της».
-Λέτε ότι η Αθήνα θα πρέπει να ανακαλύψει ξανά την ταυτότητά της. Ποια όμως είναι αυτή;
«Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές. Οι πόλεις διαμορφώνουν οι ίδιες τις προϋποθέσεις ανάπτυξής τους.
Και η Αθήνα, μία πόλη οικουμενική, μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, ώστε να αλλάξει το πρόσωπο της καθημερινότητας των πολιτών, μιλώντας ταυτόχρονα σε τοπικά και παγκόσμια ακροατήρια για την ιστορία της, το παρελθόν και το μέλλον της».
-Αν εκλεγείτε, μετά από 4 χρόνια, τι θα είναι αυτό που θα έχει χαρακτηρίσει τη θητεία σας;
«Θα ήθελα να ήταν μια πόλη που κατάφερε να αναδειχθεί στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων πόλεων για βιωσιμότητα, ανθρώπινες συνθήκες ζωής, με δίκαιες συνθήκες συνύπαρξης, ιδιαίτερα απέναντι στους κινδύνους αποκλεισμών, περιθωριοποίησης και βίας.
Θέλουμε να κατοχυρώσουμε, σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, το δικαίωμα στην πόλη όχι μόνο για το πράσινο, τις συνθήκες ισότητας και πρόσβασης όλων, αλλά και το δικαίωμα να βελτιώνουμε την πόλη, βελτιώνοντας την ίδια μας τη ζωή».
-Το ΠΑΣΟΚ, στις εθνικές εκλογές, στην Αθήνα κινήθηκε στη σφαίρα του 6%. Ποιος είναι ο δικός σας εκλογικός σας στόχος;
«Ο στόχος μας δεν περιορίζεται σε μια αριθμητική ποσοστών. Εχει αφετηρία την προσδοκία να ακουστούν οι απόψεις, να εμπλουτισθούν στην πορεία διαλόγου και να δημιουργήσουν μια δυναμική εφαρμογής στην πράξη.
Η δυναμική των απόψεων είναι αυτή που κρίνεται στις εκλογές. Πιστεύουμε ότι η δυναμική αυτή μπορεί να κάνει την ανατροπή».
ΠΗΓΗ: tovima.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – TheCaller Read More