Το εμβληματικό έργο Koyaanisqatsi: Life out of Balance συμπληρώνει 40 χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση.
Μία ταινία προφητική σε παραγωγή του Francis Ford Coppola, μουσική του μινιμαλιστή συνθέτη Philip Glass και σκηνοθεσία Godfrey Reggio που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1983 και αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου καθώς κατέγραψε με πρωτοποριακό τρόπο την αποξένωση του Ανθρώπου από τη Φύση αλλά κι από τον ίδιο του τον εαυτό.
Ko.yaa.nis.qatsi στην γλώσσα των ιθαγενών Χόπι, σημαίνει: 1. Τρελή ζωή. 2. Ζωή σε αναταραχή. 3. Ζωή που διαλύεται. 4. Μια κατάσταση ζωής που απαιτεί έναν άλλο τρόπο ζωής. 5. Ζωή εκτός ισορροπίας, σε ηθική πτώση, χάος.
Απουσία λόγου και σεναρίου, ένας κατακλυσμός εικόνων, οπτικοποιημένος ήχος, καταιγιστικά εφέ, η μουσική μυσταγωγία του Philip Glass και ένα προφητικό σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση, την παραβίαση της φύσης και την επικείμενη κλιματική κατάρρευση, συνθέτουν αυτό το μοναδικό έργο.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 το Koyaniskaatsi, παρουσιάζεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, που αυτή τη φορά θα λειτουργήσει σαν ένας χώρος εγκατάστασης (installation) όπου ήχος και εικόνα θα συνυπάρχουν.
Τo soundtrack της ταινίας θα ερμηνεύσει το Philip Glass Ensemble, καλλιτεχνικό όχημα του Philip Glass, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται η συγκλονιστική ταινία. Με το Philip Glass Ensemble θα συμπράξει η Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών την οποία έχει ιδρύσει και διευθύνει o Καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Μαλιάρας.
Νίκος Μαλιάρας
Η σύμπραξη αυτή αποτελεί εξαιρετική τιμή αλλά και μεγάλη πρόκληση για την Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών, σημειώνει ο Νίκος Μαλιάρας στην συνέντευξή του στην εκπομπή «Αποτύπωμα» της «Φωνής της Ελλάδας» με τη Φούλη Ζαβιτσάνου, καθώς πρόκειται για ένα επίπεδο συγχρονισμού εξαιρετικά δύσκολο και ασυνήθιστο για μια ζωντανή μουσική εμφάνιση.
Μιλώντας για το συγκλονιστικό μήνυμα αυτού του έργου και την αδιέξοδη πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού, ο Νίκος Μαλιάρας τονίζει πως «η τέχνη μπορεί να προφητεύσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους. Η τέχνη, η μεγάλη τέχνη, μας κινητοποιεί συναισθηματικά, αισθητικά και πνευματικά και μπορεί να επηρεάσει σε πολλαπλά επίπεδα τις συνειδήσεις».
Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:
www.ertnews.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Archives – ertnews.gr Read More