Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στερούνται διαφάνειας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη ρύθμιση της ραγδαία αναπτυσσόμενης τεχνολογίας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ επινόησαν έναν «δείκτη διαφάνειας μοντέλων θεμελίωσης» που κατατάσσει 10 μεγάλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.
Η καλύτερη βαθμολογία – 54% – δόθηκε στο Llama 2, το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ξεκίνησε τον Ιούλιο από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Meta του Facebook και του Instagram.
Το GPT-4, το μοντέλο-ναυαρχίδα της εταιρείας OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, η οποία δημιούργησε το διάσημο chatbot ChatGPT, κατατάχθηκε στην τρίτη θέση με βαθμολογία 48%.
Το PaLM 2 της Google είναι πέμπτο με 40%, ακριβώς πάνω από το Claude 2 της εταιρείας Anthropic που υποστηρίζεται από την Amazon με 36%.
Ο Ρίσι Μπομασάνι, ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για τα Πρότυπα Μοντέλα του Στάνφορντ, δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επιδιώκουν βαθμολογία μεταξύ 80 και 100%.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι «η λιγότερη διαφάνεια καθιστά πιο δύσκολο» για τους «υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν ουσιαστικές πολιτικές για να χαλιναγωγήσουν αυτή την ισχυρή τεχνολογία».
Επίσης, δυσκολεύει τις άλλες επιχειρήσεις να γνωρίζουν αν μπορούν να βασιστούν στην τεχνολογία για τις δικές τους εφαρμογές, τους ακαδημαϊκούς να κάνουν έρευνα και τους καταναλωτές να κατανοήσουν τους περιορισμούς των μοντέλων, δήλωσαν.
«Αν δεν υπάρχει διαφάνεια, οι ρυθμιστικές αρχές δεν μπορούν καν να θέσουν τα σωστά ερωτήματα, πόσο μάλλον να αναλάβουν δράση σε αυτούς τους τομείς», δήλωσε ο Μπομασάνι.
Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει τόσο ενθουσιασμό για τις τεχνολογικές της υποσχέσεις όσο και ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις της στην κοινωνία.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Στάνφορντ, καμία εταιρεία δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσοι χρήστες εξαρτώνται από το μοντέλο τους ή τις γεωγραφικές τοποθεσίες όπου χρησιμοποιούνται.
Οι περισσότερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης δεν αποκαλύπτουν πόσο υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα χρησιμοποιείται στα μοντέλα τους, δήλωσαν οι ερευνητές.
«Για πολλούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην ΕΕ, καθώς και στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τον Καναδά, την Ομάδα των Επτά – G7 και ένα ευρύ φάσμα άλλων κυβερνήσεων, η διαφάνεια αποτελεί σημαντική πολιτική προτεραιότητα», δήλωσε ο Μπομασάνι.
Η ΕΕ πρωτοστατεί στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και στοχεύει να δώσει το πράσινο φως για τον πρώτο νόμο στον κόσμο που θα καλύπτει την τεχνολογία αυτή μέχρι το τέλος του έτους.
Η G7 ζήτησε να αναληφθεί δράση για την Τεχνητή Νοημοσύνη κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στην Ιαπωνία νωρίτερα φέτος και η Βρετανία φιλοξενεί διεθνή σύνοδο κορυφής για το θέμα αυτό τον Νοέμβριο.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr