Ο Χρόνης Αηδονίδης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 95 του χρόνια, αφιερώθηκε στη διάσωση και τη διδασκαλία της Θρακιώτικης μουσικής, κάνοντας τα τραγούδια του τόπου του γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η χαρακτηριστική φωνή του, «πάντρευε» μοναδικά την λαϊκή παράδοση με τις βυζαντινές της ρίζες.
Τα ωραιότερα παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης εμπεριέχονται στην πλούσια δισκογραφία που αφήνει πίσω του ο Χρόνης Αηδονίδης με περισσότερα από 500 τραγούδια. Δημιούργησε τη δική του σχολή Θρακικής και Μικρασιατικής Μουσικής Εκπαίδευσης, ερμήνευσε και ανέδειξε τη δημοτική μουσική.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Καρωτή Διδυμοτείχου το 1928 και από τα μαθητικά του χρόνια διδάχθηκε βυζαντινή μουσική, από τον ιερέα πατέρα του.
Από τον Ιούλιο του 2018 με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας φιλοξενείται έκθεση με προσωπικά του αντικείμενα, ενώ στον ίδιο χώρο παραδίδονται μαθήματα παραδοσιακής θρακικής μουσικής σε νέες και νέους της περιοχής.
Ο Χρόνης Αηδονίδης είχε διδάξει σε πολλά Ωδεία και Ιδρύματα, ενώ αναρίθμητες είναι οι διακρίσεις και οι τιμές που είχε δεχθεί για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.
«Τα λόγια μου είναι λίγα για να περιγράψω την προσφορά του Χρόνη στον Πολιτισμό μας του σπουδαίου αυτού και ιδιαίτερα σεμνού καλλιτέχνη, που αφιέρωσε τη ζωή του στο δημιουργικό πάθος του. Του χρωστάμε πολλά» ανέφερε για τον ίδιο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
www.ertnews.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Archives – ertnews.gr Read More