Δεν τελειώνουν τα προβλήματα στη Θεσσαλία. Η εισβολή του νερού στα χωράφια είχε ως αποτέλεσμα να αχρηστευθούν χιλιάδες λάστιχα ποτίσματος τα οποία τώρα ως απόβλητα δεν έχουν αποδέκτη για ανακύκλωση και αξιοποίηση. Αν καταλήξουν στα ποτάμια θα αποτελέσουν άλλη μια περιβαλλοντική απειλή.
Δείτε ακόμα στο Ένθετο Περιβάλλον του ΕΡΤNEWS:
ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Στην Ελλάδα, η κλιματική κρίση στοχεύει τα δάση με τον απολογισμό των καμένων να γίνεται όλο και πιο δραματικός, χρόνο με το χρόνο. Φέτος κάηκαν 1.7 από τα ,συνολικά, 76 εκατομμύρια στρέμματα δασών. Και το επίπεδο επικινδυνότητας αυξάνει όσο τα δάση γεμίζουν με υπερβάλλουσα καύσιμη ύλη. Την ευθύνη απόληψης βιομάζας έχουν σήμερα οι Δασικοί Συνεταιρισμοί.
Προτάσσοντας την ανάγκη πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, αλλά και την αξιοποίηση των δασικών προϊόντων βιομάζας, το ΥΠΕΝ παρουσίασε σχέδιο διαχείρισης των δασών σε όλη την επικράτεια βάσει του οποίου θα δημιουργηθούν σχήματα συνεργασίας μεταξύ δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτικών εταιριών. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία.
ΠΟΣΟ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ;
Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τον κλιματικό γκρεμό, σύμφωνα με έκθεση του πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών, που διαπιστώνει πώς 6 σοβαρούς κλιματικούς κινδύνους
Η ανθρωπότητα κινείται με ταχύτητα σε εκείνο το σημείο κλιματικής κατάρρευσης όπου οι επιπτώσεις δεν θα είναι ούτε διαχειρίσιμες ούτε αναστρέψιμες. Εντοπίζει λοιπόν 6 κλιματικούς κινδύνους που είναι οι εξής:
Η επιτάχυνση απώλειας των ειδών της βιοποικιλότητας, θα μειώσει την παραγωγή και διαθεσιμότητα τροφής, η μείωση των υπεδάφιων αποθεμάτων νερού, το λιώσιμο των παγετώνων, η αύξηση των διαστημικών σκουπιδιών που μπορεί να απειλήσουν την ασφάλεια των επικοινωνιών, η ακραία ζέστη με παρατεταμένους καύσωνες που το ανθρώπινο σώμα δεν θα μπορεί να αντέξει, και αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης των ζημιών, λόγω ακραίων φαινομένων, που θα οδηγήσει σε γενικότερη οικονομική ανασφάλεια.
Σύμφωνα με την έρευνα οι 6 παράμετροι συνδέονται μεταξύ τους και θα πρέπει πάση θυσία να αλλάξει το πλαίσιο κλιματικής δράσης για να μην προσεγγίσει η ανθρωπότητα το σημείο καμπής, εκεί από όπου δεν υπάρχει επιστροφή.
Επιμέλεια -παρουσίαση: Κατερίνα Χριστοφιλίδου
www.ertnews.gr