Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη βόρεια Κίνα προειδοποιήθηκαν για σοβαρή ρύπανση την Τρίτη, με τις αρχές να τους παροτρύνουν να μειώσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες, καθώς ένα γκρίζο νέφος τύλιξε την περιοχή.
Αρκετές περιοχές της περιοχής Πεκίνο-Τιαντζίν-Χεμπέι της βόρειας Κίνας, όπου ζουν πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, υποφέρουν από τη χειρότερη ρύπανση που έχουν δει εδώ και μήνες.
Στην πρωτεύουσα Πεκίνο, οι αρχές εξέδωσαν τη Δευτέρα πορτοκαλί συναγερμό – τη δεύτερη υψηλότερη προειδοποίηση για ρύπανση στη χώρα.
«Υπήρξε περισσότερο νέφος τις τελευταίες δύο ημέρες το οποίο προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις», δήλωσε ο υπάλληλος γραφείου Φου Νταλίν, 27 ετών.
«Επειδή η νέφωση είναι τόσο σοβαρή, δεν θα βγω για τρέξιμο όπως συνήθως και θα πρέπει να μείνω στο σπίτι», δήλωσε στο AFP σε μια επιχειρηματική περιοχή στο κέντρο του Πεκίνου.
Μια άλλη κάτοικος της πρωτεύουσας, η Ξού Τζενγκίνγκ, δήλωσε ότι η ρύπανση δεν θα την εμποδίσει να συνεχίσει την καθημερινή της ζωή.
«Εξακολουθούμε να βγαίνουμε έξω όταν χρειάζεται, αν υπάρχει κάτι να κάνουμε. Απλώς αποφεύγουμε να κάνουμε κάποια άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, δηλαδή όχι τζόκινγκ», είπε.
Σε αρκετές περιοχές της πυκνοκατοικημένης επαρχίας Χεμπέι, η οποία περιβάλλει την πρωτεύουσα, οι αρχές εξέδωσαν τον υψηλότερο κόκκινο συναγερμό.
Η εταιρεία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα IQAir κατέταξε την Τρίτη το Πεκίνο ως την πέμπτη πιο μολυσμένη μεγάλη πόλη της Γης, λίγο πριν από την ινδική μεγαλούπολη τη Βομβάη.
Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους «να μειώσουν τις εξόδους και την έντονη άσκηση σε εξωτερικούς χώρους στο εγγύς μέλλον», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Επίσης, περιόριζαν τον αριθμό των οχημάτων κατασκευής και μεταφοράς που επιτρεπόταν στους δρόμους.
Σε τμήματα του Χεμπέι, μια επίσημη πρόβλεψη έδειξε ότι οι ομιχλώδεις συνθήκες μείωσαν την ορατότητα σε λιγότερο από 50 μέτρα.
Στην κοντινή πόλη Τιαντζίν, νότια του Πεκίνου και με 15 εκατομμύρια κατοίκους, η μετεωρολογική υπηρεσία συμβούλευσε όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα να μην βγαίνουν έξω και να φορούν μάσκα αν το κάνουν.
Η «δυσμενής» συνθήκες
Οι επίσημοι μετεωρολόγοι λένε ότι η νέφωση, την οποία απέδωσαν σε «δυσμενείς καιρικές συνθήκες», θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι να πέσουν οι θερμοκρασίες από τα ασυνήθιστα μέτρια υψηλά επίπεδα αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Σε περίπτωση που εκδοθεί κόκκινος συναγερμός στο Πεκίνο, αυτό θα ενεργοποιήσει μέτρα όπως η μείωση της κυκλοφορίας με την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων που εκπέμπουν νέφος και οι πινακίδες κυκλοφορίας των οποίων λήγουν σε ζυγούς και περιττούς αριθμούς να κυκλοφορούν εναλλάξ.
Η κινεζική πρωτεύουσα κήρυξε «πόλεμο κατά της ρύπανσης» μετά την κατάκτηση της υποψηφιότητας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2015, κλείνοντας δεκάδες εργοστάσια άνθρακα και μεταφέροντας βαριές βιομηχανίες για να αποβάλει το καθεστώς της ως μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου.
Όμως, αν και υπήρξε βελτίωση τα τελευταία χρόνια, η ποιότητα του αέρα παραμένει πολύ κάτω από τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας παγκοσμίως που εκπέμπει τα αέρια του θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή, όπως το διοξείδιο του άνθρακα.
Η Greenpeace δήλωσε τον Απρίλιο ότι η Κίνα ενέκρινε μια σημαντική αύξηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα φέτος, κατηγορώντας την ότι δίνει προτεραιότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό έναντι της υπόσχεσής της να μειώσει τις εκπομπές από ορυκτά καύσιμα.
Το άλμα στις εγκρίσεις για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έχει αυξήσει τις ανησυχίες ότι η Κίνα θα υποχωρήσει από τους στόχους της να κορυφώσει τις εκπομπές μεταξύ 2026 και 2030 και να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα μέχρι το 2060.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr