Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία των Γυναικών από τις 3 έως και τις 5 Νοεμβρίου 2023 στον συνεδριακό χώρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, με στόχο την προσπάθεια εδραίωσης στην Ελλάδα ενός εξειδικευμένου διεπιστημονικού βήματος σε σχέση με την υγεία των γυναικών. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας και την Ελληνική Εταιρία για την Προαγωγή της Ψυχιατρικής και Συναφών Επιστημών.
Επαγγελματίες πολλών επιστημονικών κλάδων -ψυχίατροι, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, γυναικολόγοι, μαίες και μαιευτές, αλλά και ογκολόγοι, παιδίατροι, βιολόγοι και εκπρόσωποι άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, καθώς και μέλη γυναικείων οργανώσεων- συμμετείχαν στις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου, ρίχνοντας φως σχεδόν σε κάθε πτυχή της ψυχικής υγείας των γυναικών.
Σε μια σειρά ομιλιών, ανακοινώσεων και στρογγυλών τραπεζιών που λάμβαναν χώρα ταυτόχρονα σε τρεις αίθουσες, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ επί τρεις ημέρες, παρουσιάστηκαν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις και δυνατότητες στον χώρο της υγείας και της ψυχικής φροντίδας των γυναικών, καθώς και σχετικά νομικά, κοινωνικά και επαγγελματικά ζητήματα.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε σε θεματικές όπως τα ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με τον αναπαραγωγικό κύκλο (την έμμηνο ρύση, την κύηση, τη λοχεία, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την εμμηνόπαυση). Συζητήθηκαν εκτενώς οι διάφορες μορφές έμφυλης βίας και οι ψυχολογικές προεκτάσεις τους, η γυναικεία σεξουαλικότητα, η περιγεννητική παθολογία και ψυχοπαθολογία, ο οικογενειακός προγραμματισμός, αλλά και θέματα ταυτότητας φύλου. Έγινε επίσης λόγος για τις νέες μορφές οικογένειας, που δημιουργούνται με τη συμβολή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Οι ειδικοί φώτισαν τους τρόπους με τους οποίους η ψυχολογία των γυναικών επηρεάζεται σε κάθε ηλικία και φάση ζωής, από την εφηβεία μεχρι και την τρίτη ηλικία, τόσο από τις βιολογικές / ενδοκρινικές αλλαγές, όσο και από τις κοινωνικές πιέσεις εξαιτίας των ρόλων που αναλαμβάνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, που συχνά περιλαμβάνουν την παροχή φροντίδας σε άλλους, αλλά και από ασθένειες, όπως ο γυναικολογικός καρκίνος.
Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής στον κύκλο της ζωής της γυναίκας, αλλά και ο ρόλος της οικογένειας σε αυτές, καθώς και η σχέση τους με τη σεξουαλικότητα, αποτέλεσαν ειδικό κεφάλαιο που αναπτύχθηκε διεξοδικά με τη συμβολή πολλών ειδικών.
Ιδιαίτερη έκταση δόθηκε και σε «δύσκολα» ζητήματα, όπως η διαχείριση της περιγεννητικής απώλειας, αλλά και οι διαταραχές στη σχέση μητέρας – παιδιού, που μπορούν να οδηγήσουν σε κακοποίηση του βρέφους, ή ακόμα και σε βρεφοκτονία.
Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου υπογραμμίστηκε ποικιλοτρόπως η αναγκαιότητα διασύνδεσης επιστημόνων που ασχολούνται με τα ίδια θέματα από διαφορετικές σκοπιές. Κάτι που άλλωστε αποτελούσε εξαρχής κυρίαρχο στόχο του συνεδρίου, όπως φάνηκε και από την διεπιστημονική σύνθεση των επιμέρους θεματικών πάνελ. Ιδιαίτερα ζωντανές ήταν και οι συζητήσεις τόσο μεταξύ των ομιλητών όσο και των ακροατών, που λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής του συγκεκριμένου συνεδρίου είχαν τελικά περισσότερα να μάθουν ο ένας από τον άλλον, από όσο σε ένα τυπικό συνέδριο μεταξύ ειδικών του ίδιου κλάδου.
Εμείς ως ertnews.gr ήμασταν εκεί και θα επανέλθουμε τις επόμενες ημέρες με ξεχωριστά ρεπορτάζ για ορισμένα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα επιμέρους θέματα που αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ψυχική Υγεία της Γυναίκας, όπως η όχι και τόσο γνωστή στην Ελλάδα Προεμμηνορρυσιακή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD).
Διαβάστε επίσης:
Επιλόχειος κατάθλιψη: Τα σημάδια και η διαφορά από τα baby blues
Βοηθός Μητρότητας: ένα σημαντικό στήριγμα
Η ζωή μετά τη γέννα: Η μοναξιά της λοχείας
Άυπνοι γονείς, άυπνα παιδιά: Πώς μπορούμε να κοιμηθούμε ξανά;
www.ertnews.gr