Οι πολίτες του απειλούμενου από το κλίμα Τουβαλού θα έχουν το δικαίωμα να ζουν στην Αυστραλία σύμφωνα με ένα σύμφωνο-ορόσημο που παρουσιάστηκε την Παρασκευή που αποτελεί μια προσφορά καταφυγής καθώς η πατρίδα τους στον Ειρηνικό χάνεται κάτω από τις θάλασσες.
Οι πρωθυπουργοί Καουζέα Νατάνο του Τουβαλού και Άντονι Αλμπανέζε της Αυστραλίας υπέγραψαν συνθήκη για να βοηθήσουν τους 11.000 κατοίκους του Τουβαλού να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να λάβουν καταφύγιο σε περίπτωση που οι χειρότεροι φόβοι υλοποιηθούν.
Το Τουβαλού συγκαταλέγεται στα πιο ευάλωτα έθνη του κόσμου λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Δύο από τα εννέα κοραλλιογενή νησιά του Τουβαλού έχουν ήδη εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό κάτω από τα κύματα και οι επιστήμονες του κλίματος φοβούνται ότι ολόκληρο το αρχιπέλαγος θα είναι ακατοίκητο μέσα στα επόμενα 80 χρόνια.
Ο Νατάνο δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν ένας «φάρος ελπίδας» για το απειλούμενο έθνος του και μια προσφορά υποστήριξης που «άγγιξε βαθιά τις καρδιές τους».
Σύμφωνα με το σύμφωνο, οι πολίτες του Τουβαλού θα μπορούν να «ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται στην Αυστραλία» και να αποκτούν πρόσβαση στην «αυστραλιανή εκπαίδευση, την υγεία, καθώς και βασική εισοδηματική και οικογενειακή υποστήριξη κατά την άφιξη».
Η εμπειρογνώμονας σε θέματα προσφυγικού δικαίου Τζέιν ΜακΆνταμ χαρακτήρισε το σύμφωνο ως «πρωτοποριακό».
«Είναι η πρώτη συμφωνία που ασχολείται ειδικά με την κινητικότητα που σχετίζεται με το κλίμα», δήλωσε στο AFP η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έχουν πολύ βαθύτατους προγονικούς δεσμούς με τη γη και τη θάλασσά τους, αλλά αυτό προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας».
Για να αποφευχθεί μια επιζήμια «φυγή εγκεφάλων», ο αριθμός των κατοίκων του Τουβαλού που μπορούν να μετακινηθούν στην Αυστραλία θα περιοριστεί αρχικά σε 280 ετησίως.
«Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι ο λαός του Τουβαλού αξίζει την επιλογή να ζήσει, να σπουδάσει και να εργαστεί αλλού, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνονται», αναφέρεται σε κοινή δήλωση.
Ο Αλμπανέζε δήλωσε ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να είναι ανοιχτή στο να προσφέρει στους γείτονες του Ειρηνικού παρόμοιες συμφωνίες.
«Είμαστε ανοιχτοί σε προσεγγίσεις από άλλες χώρες για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας», είπε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε κάθε χώρα.
Γεωπολιτική νίκη
Το σύμφωνο πιθανότατα θα θεωρηθεί ως μια σημαντική στρατηγική νίκη για την Αυστραλία, η οποία ανταγωνίζεται με την Κίνα για να εδραιώσει την επιρροή της στην περιοχή του Ειρηνικού.
Η συνθήκη δεσμεύει επίσης την Αυστραλία να υπερασπιστεί το Τουβαλού έναντι φυσικών καταστροφών, πανδημιών υγείας και «στρατιωτικής επίθεσης».
Και προσφέρει στην Αυστραλία λόγο σε οποιαδήποτε αμυντική συμφωνία υπογράψει το Τουβαλού με άλλες χώρες.
Η Αυστραλία είχε θορυβηθεί όταν οι γειτονικά Νησιά Σολομώντος υπέγραψαν αμυντικό σύμφωνο με το Πεκίνο που θα επέτρεπε την ανάπτυξη κινεζικών δυνάμεων στα νησιά.
«Σαφέστατα πρόκειται για μια πρωτοποριακή συμφωνία», είπε ο Αλμπανέσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού στα Νησιά Κουκ. «Η ένωση Αυστραλίας-Τουβαλού θα θεωρηθεί ως μια σημαντική ημέρα κατά την οποία η Αυστραλία αναγνώρισε ότι είμαστε μέρος της οικογένειας του Ειρηνικού».
Η οικονομική εξάρτηση της Αυστραλίας από τις εξαγωγές άνθρακα και φυσικού αερίου αποτελεί εδώ και καιρό σημείο τριβής με τους πολλούς γείτονές της στον Ειρηνικό, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος από τον άγριο καιρό και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Ο Albanese είπε ότι τα ανεπτυγμένα έθνη πρέπει να αρχίσουν να επωμίζονται περισσότερες ευθύνες καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής κρίσης. Το σύμφωνο θα πρέπει να επικυρωθεί από κάθε χώρα πριν τεθεί σε ισχύ.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr