Η κλιματική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει το ξέσπασμα νέων και θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών, προειδοποιούν ερευνητές στην Ισπανία. Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι αλλαγές στις συνθήκες των οικοσυστημάτων, σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση και την ανθρώπινη δράση, όπως η εκτεταμένη χρήση μυκητοκτόνων και αντιβιοτικών στη γεωργία, μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνιση και εξάπλωση νέων ειδών και δυνητικά μολυσματικών παθογόνων μικροοργανισμών, όπως οι μύκητες.
Τώρα, μια ομάδα από το Ινστιτούτο Έρευνας στη Βιοϊατρική (IRB Barcelona) και το Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación, εντόπισε έναν μύκητα της οικογένειας Candida ως πιθανό παθογόνο. Οι μύκητες της οικογένειας Candida είναι μικροοργανισμοί που προκαλούν λοιμώξεις όπως η κολπική καντιντίαση ή η συστηματική καντιντίαση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Η ομάδα ανακάλυψε πως ο Candida orthopsilosis είναι ένας υβριδικός μικροοργανισμός που προήλθε από δύο άλλους γονικούς μύκητες σε ένα σπάνιο φαινόμενο που ονομάζεται υβριδισμός. Το νέο υπερ-στέλεχος έχει αποκτήσει συγκεκριμένες ιδιότητες, όπως το να μολύνει το ανθρώπινο σώμα, να αναπτύσσεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και να αντιστέκεται στα αντιμυκητιασικά φάρμακα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα υβρίδια θα μπορούσαν να γίνουν πιο κοινά με την άνοδο της θερμοκρασίας και τις αλλαγές στις συνθήκες των οικοσυστημάτων, σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση και την ανθρώπινη δράση, όπως η εκτεταμένη χρήση μυκητοκτόνων και αντιβιοτικών στη γεωργία.
«Έχουμε περάσει χρόνια προσπαθώντας να απαντήσουμε στο ερώτημα τι κάνει ορισμένα είδη παθογόνα για τον άνθρωπο και άλλα, όπως αυτά που έχουμε στο μικροβίωμά μας, όχι. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο υβριδισμός -μια διαδικασία που έχει λάβει ελάχιστη προσοχή μέχρι σήμερα- διευκολύνει την ταχεία απόκτηση ιδιοτήτων που επιτρέπουν τη μόλυνση του ανθρώπου. Επομένως, στους μύκητες, η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να είναι μια σύντομη οδός για την κατάκτηση ενός είδους σαν το δικό μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Δρ. Τόνι Γκαμπαλντόν.
Κατά τη διάρκεια του υβριδισμού, αποκλίνοντα γονιδιώματα και αλληλόμορφα συγκεντρώνονται στο ίδιο κύτταρο, ενισχύοντας την προσαρμογή με την αύξηση της γονιδιωματικής πλαστικότητας. Τα αποκλίνοντα γονιδιώματα είναι όταν οι πληθυσμοί δύο ή περισσότερων προγονικών ειδών συσσωρεύουν μεταλλάξεις με την πάροδο του χρόνου. Τα αλληλόμορφα είναι μία από τις δύο ή περισσότερες εναλλακτικές μορφές ενός γονιδίου που προκύπτουν από μετάλλαξη και βρίσκονται στο ίδιο σημείο ενός χρωμοσώματος.
«Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πλοκή της πρόσφατης και δημοφιλούς μίνι σειράς «The Last of Us», όπου ένας μύκητας αποκτά γρήγορα μια τεράστια ικανότητα μόλυνσης, μετάδοσης και μολυσματικότητας, ένα τέλειο κοκτέιλ ιδιοτήτων που του επιτρέπει να αποδεκατίσει την ανθρωπότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης σε ανακοίνωσή τους.
(Valentina del Olmo-IRB Barcelona)
Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη μυκήτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι προσαρμοσμένα να ζουν σε εύκρατες ή χαμηλές θερμοκρασίες στο έδαφος, στο υδάτινο περιβάλλον, στα δέντρα και τα φυτά, καθώς και σε ζώα όπως αμφίβια, ψάρια, ερπετά και έντομα.
«Η παρουσία του γονικού Β σε συνύπαρξη με αρκετούς από τους υβριδικούς κλάδους που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως υποδηλώνει ότι το περιβάλλον του θερμού θαλάσσιου νερού θα μπορούσε να είναι ένα χωνευτήρι όπου αυτές οι δύο γενεαλογικές γραμμές υβριδοποιούνται», αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».
Για τη μελέτη αυτή, η ομάδα μελέτησε εννέα δείγματα ζυμομυκήτων που απομονώθηκαν από την Αραβική Θάλασσα και συγκεκριμένα από τις ακτές του Κατάρ, και διαπίστωσε πως σχεδόν όλα ήταν υβρίδια.
«Είδαμε ότι η βέλτιστη θερμοκρασία στην οποία αναπτύσσονται τα στελέχη του C. orthopsilosis είναι οι 35°C και ότι μπορούν να επιβιώσουν σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες», δήλωσε η Δρ. Βαλεντίνα ντελ Όλμο.
«Η παρατήρηση αυτή είναι ανησυχητική, διότι η ανοχή τους ξεπερνά το θερμικό φράγμα των θηλαστικών, το οποίο μέχρι τώρα λειτουργούσε ως προστατευτική ασπίδα, και ανοίγει το δρόμο για τη μόλυνση του ανθρώπου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, ο C. orthopsilosis φαίνεται να σχετίζεται στενά με τον Candida auris. Εκτιμά επίσης πως ο C. Auris είναι επίσης ένα υβρίδιο που σχηματίστηκε στη θάλασσα και μεταπήδησε στον άνθρωπο το 2009. Έχουν ήδη καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα αυτής της λοίμωξης παγκοσμίως, με ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ 30 και 60 τοις εκατό. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να είναι ο πρώτος μικροοργανισμός που γίνεται παθογόνος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
ΠΗΓΗ: Daily Mail
www.ertnews.gr