Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζουν στις ΗΠΑ περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της Εθνικής Κλιματικής Αξιολόγησης των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου. Από το 2018 έως το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν 89 κλιματικές καταστροφές που η καθεμία κόστισε τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό ισοδυναμεί με μία κάθε τρεις εβδομάδες, σε σύγκριση με μία κάθε τέσσερις μήνες τη δεκαετία του 1980.
Φέτος, μια πυρκαγιά στο Μάουι στη Χαβάη σκότωσε τουλάχιστον 97 ανθρώπους – η πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Επίσης, για πρώτη φορά, εκδόθηκε το πρώτο παρατηρητήριο τροπικής καταιγίδας στο πέρασμα του τυφώνα Χίλαρι.
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ», λέει η Αράτι Πραμπακάρ, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν και διευθύντρια του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου. Ωστόσο η Πραμπακάρ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκρίνονται στην πρόκληση με σημαντικές νέες επενδύσεις για το κλίμα, «και αυτό μας δίνει ελπίδες ότι μπορούμε να κινηθούμε σε σημαντική κλίμακα».
Παράλληλα με την έκδοση της έκθεσης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέες επενδύσεις ύψους άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το νόμο για τις υποδομές του 2021. Ο νόμος περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση των υποδομών, της καθαρής ενέργειας και της ανθεκτικότητας του κλίματος. Αυτό περιλαμβάνει 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου των ΗΠΑ, 2 δισεκατομμύρια δολάρια για κοινοτικές επιχορηγήσεις που επικεντρώνονται στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη και αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια που στοχεύουν να βοηθήσουν τις κοινότητες να εξασφαλίσουν αξιόπιστες προμήθειες νερού και να γίνουν πιο ανθεκτικές στις πλημμύρες.
Οι δράσεις έχουν σημασία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν στη συμφωνία του Παρισιού, από την οποία είχαν αποχωρήσει το 2019. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να μειώσει στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, και να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα. Ωστόσο, η τελευταία αξιολόγηση δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους.
Οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μειώθηκαν κατά περίπου 17% μεταξύ 2005 και 2021, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση. Ο ρυθμός μείωσης των εκπομπών πρέπει να αυξηθεί από περίπου 1% ετησίως σε περίπου 6% για να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας στα μέσα του αιώνα.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη μεγάλη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, υπογραμμίζει τον συλλογικό χαρακτήρα του προβλήματος. Μέχρι ο κόσμος να σταματήσει να διοχετεύει αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Ταυτόχρονα, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι κάθε κλάσμα του βαθμού αύξησης της θερμοκρασίας έχει σημασία και ως εκ τούτου κάθε δράση που λαμβάνεται θα μειώσει τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον.
Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα πρέπει να ηχήσει δυνατά στο κοινό και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τόνισε η Κάθριν Χέιχοου, επικεφαλής επιστήμονας στο Nature Conservancy, μιας ομάδας προστασίας της φύσης που εδρεύει στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, και συγγραφέας της έκθεσης.
«Μια ανάσα φρέσκου αέρα»
Η έκθεση επικεντρώνεται επίσης στην περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ρύπανσης και των κλιματικών επιπτώσεων που πλήττουν δυσανάλογα τις περιθωριοποιημένες – και συχνά μειονοτικές – κοινότητες. Μάλιστα, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για το θέμα αυτό, καθώς και ένα κεφάλαιο για τους αυτόχθονες πληθυσμούς, το οποίο έχουν επιμεληθεί κυρίως ιθαγενείς επιστήμονες.
«Είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα», λέει ο Κάιλ Γουάιτ, μέλος του έθνους Citizen Potawatomi που μελετά θέματα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Ανν Άρμπορ. Ο Γουάιτ πρόσθεσε πως η έκθεση αναδεικνύει τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών παράλληλα με τις λύσεις για το κλίμα.
«Σε πολλές κοινότητες ιθαγενών, οι υποδομές μας δεν ανταποκρίνονται στο έργο της προστασίας των πληθυσμών μας από τις μαζικές κλιματικές επιπτώσεις που μας απειλούν», εξήγησε.
Για την Ρέιτσελ Κλίτους, διευθύντρια πολιτικής και επικεφαλής οικονομολόγος του προγράμματος για το κλίμα και την ενέργεια στην Ένωση Ανησυχούντων Επιστημόνων (Union of Concerned Scientists), η έκθεση συνθέτει μια συναρπαστική εικόνα σχετικά με την ανάγκη για δικαιοσύνη και ισότητα καθώς η χώρα κινείται προς την οικοδόμηση μιας οικονομίας καθαρής ενέργειας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι περιθωριοποιημένες κοινότητες – πολλές από τις οποίες εξαρτώνται από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για θέσεις εργασίας – θα δουν επίσης τα πλήρη οφέλη.
«Ας μην επαναλάβουμε παλιές αδικίες καθώς χτίζουμε μια οικονομία καθαρής ενέργειας», κατέληξε η διευθύντρια.
ΠΗΓΗ: Nature
www.ertnews.gr