Ένα βιωματικό ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Η αδερφότητα της καπνιστής σάουνας» προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες και είναι η πρόταση της Εσθονίας για τα Όσκαρ.
Το φιλμ δεν είναι απλώς μια αναφορά στην ιαματική θεραπεία των γυναικών, αλλά περιγράφει μια αυτόχθονη κουλτούρα στη χώρα αυτή της Βαλτικής. Η σκηνοθέτιδα, Άννα Χίντς μίλησε αποκλειστικά στον Αλέξανδρο Λιζάρδο.
«Υπήρχαν πολλές αντιδράσεις και πολύ δυνατές στιγμές. Υπήρχε ένα νεαρό κορίτσι στην Πολωνία, το οποίο μετά την ταινία μου εξομολογήθηκε. Και είπε ότι ήμουν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίον αποκάλυψε ότι βιάστηκε. Και πήρε δύναμη για να το αντιμετωπίσει αυτό. Και μετά, ξέρετε, φρόντισα να βεβαιωθώ ότι θα δει ψυχολόγο και θα αρχίσει να μιλάει, να το αντιμετωπίζει», είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της.
Θυμήθηκε επίσης πως μια φορά στην Πολωνία ένας άντρας στάθηκε στην ουρά για να της μιλήσει, περιμένοντας δύο ώρες «Περίμενε εκεί και μετά ήταν τόσο θυμωμένος. Και έλεγε: “Είμαι τόσο θυμωμένος, είμαι τόσο θυμωμένος”. Όταν ξεκίνησα να τον ακούω, άρχισε να ανοίγεται και να μιλάει για τα προβλήματά του. Έτσι κατέληξε να μου μιλάει για μια ώρα. Αυτός ο θυμωμένος άνθρωπος που ήθελε να πει ότι αυτό είναι φρικτό, ότι, αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να συζητιούνται. Και μετά άρχισε να μιλάει για πράγματα [προσωπικά].
Στο τέλος κατέληξε να κλαίει στην αγκαλιά μου για 20 λεπτά. Και πολλοί άνθρωποι που έχουν δάκρυα, ζητούν συγγνώμη για τα δάκρυά τους, και τότε πάντα τους λέω ότι “μπορούμε σε παρακαλώ να σταματήσουμε να ζητάμε συγγνώμη για τα δάκρυά μας; Καλύτερα να τα αφήσουμε να τρέξουν. Είναι καλό, τα πράγματα βγαίνουν προς τα έξω. Αφήστε τα να βγουν με νερό. Τότε είμαστε πιο ελεύθεροι. Είμαστε πιο ανάλαφροι“, ανέφερε η Άννα Χιντς.
www.ertnews.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Archives – ertnews.gr Read More