Πριν καλά καλά τελειώσει η πανδημία του COVID νέες απειλές αναδύονται από την κλιματική κρίση και την καταστροφή των οικοτόπων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η νέα έξαρση της γρίπης των πτηνών ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα πανδημία καθώς ο ιός έχει μεταπηδήσει και στα θηλαστικά. Στο Ένθετο Περιβάλλον του Ertnews δείτε: Πόσο πιθανή είναι μια νέα πανδημία; Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται και πλήττει και θηλαστικά. Ο κίνδυνος μεταπήδησης και στους ανθρώπους. «Ελευθερώστε τα ποτάμια», ένα διακρατικό πρόγραμμα άρσης εμποδίων φραγμών και κατασκευών από τις κοίτες ποταμών. Ποια τα οφέλη για τον άνθρωπο και τη βιοποικιλότητα. Το ocean cast χωράει όλη τη παράκτια ζώνη σε ένα κινητό. Γνωρίστε την 1η ελληνική εφαρμογή που δίνει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη θάλασσα.
Η ολλανδική μελέτη στη Θεσσαλία αποκάλυψε αστοχίες στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό αλλά και παρεμβάσεις που περιορίζουν τη φυσική ροή των ποταμών. Μέσω ενός διακρατικού προγράμματος ξεκινά 3ετές πρόγραμμα για την απομάκρυνση εμποδίων, στο οποίο μετέχει και η Ελλάδα μέσω του Ινστιτούτου, MEDINA. Η αποκατάσταση της φύσης αποτελεί πλέον ευρωπαϊκή υποχρέωση με στόχο να αποκατασταθεί η φυσικότητα σε 25.000 χιλιόμετρα ποταμών. Η νέα αντίληψη βασισμένη στη φύση αλλάζει άρδην και τον σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων τα οποία σήμερα βασίζονται στα τσιμέντα.
Πρόγραμμα άρσης εμποδίων στα ποτάμια
Σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο στο Ριο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας με αίσθημα 58 βαθμών Κελσίου λόγω και της αυξημένης υγρασίας κι όλα αυτά χωρίς καν να έχει μπει, ακόμη, το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο. Οι υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν για υψηλό κίνδυνο ζωής τους κατοίκους εκδίδοντας οδηγίες.
Όλες οι πληροφορίες για τη θάλασσα στο κινητό
Μια εφαρμογή που χωράει όλη τη θάλασσα σε ένα κινητό, ανέπτυξαν επιστήμονες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, για την Καβάλα. Δίνει δωρεάν όλες τις πληροφορίες για τη θάλασσα, τα κύματα, τον κίνδυνο διάβρωσης της παράκτιας ζώνης σε πραγματικό χρόνο και απευθύνεται σε όλους.
Τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη χαρτογραφεί την κλιματική κρίση σε κλάσματα δευτερολέπτου. Στη στήλη της έρευνας βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη χαρτογραφεί, από δορυφορικές εικόνες, τα παγόβουνα στους πόλους, 10.000 φορές ταχύτερα σε σχέση με τον άνθρωπο. Ο χρόνος χαρτογράφησης είναι 1/100 του δευτερολέπτου, ενώ μπορούν άμεσα να διακρίνουν αν πρόκειται για παγόβουνο ή κάτι άλλο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο που ονομάζεται U-net -ένας τύπος νευρωνικού δικτύου – για να “εκπαιδεύσουν” έναν υπολογιστή ώστε να χαρτογραφεί με ακρίβεια το περίγραμμα των παγόβουνων από εικόνες που λαμβάνονται από δορυφόρους Sentinel-1. Η υπηρεσία αυτή είναι σημαντική καθώς η παρακολούθηση των παγόβουνων είναι κρίσιμη τόσο για την ασφάλεια των πλοίων όσο και για την επιστημονική έρευνα. Η έρευνα έγινε από το πανεπιστήμιο LEEDS.
Επιμέλεια: Κατερίνα Χριστοφιλίδου
www.ertnews.gr