Η Νεοελληνίστρια Paola Maria Minucci (Πάολα Μαρία Μινούτσι) αλλά και ο Αμερικανός πολιτικός βιογράφος Robert Caro, είναι πλέον αντεπιστέλλοντα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, μετά την εκλογή τους κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 23ης Νοεμβρίου 2023. Η πρώτη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας στη B’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, στον κλάδο της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και ο δεύτερος αντεπιστέλλον μέλος της στη Γ’ Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.
Λίγα λόγια για την Paola Maria Minucci
Η Paola Maria Minucci γεννήθηκε το 1948 στο Grosseto της Τοσκάνης. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία των καθηγητών Γ. Σαββίδη, Π. Μουλλά και Δ. Μαρωνίτη. Από το 1981 διετέλεσε καθηγήτρια Νεοελληνικής γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza, από όπου αφυπηρέτησε το 2018.
Συνέγραψε μονογραφίες, κριτικά άρθρα και δοκίμια για τη νεοελληνική λογοτεχνία, συγκρίνοντας τη νεοελληνική ποίηση του 20ού αιώνα με την ιταλική. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μετάφραση στα ιταλικά νεοελληνικών λογοτεχνικών έργων, κυρίως ποιητικών συλλογών των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών του 20ού αιώνα (όπως Καβάφη, Ελύτη, Δημουλά, Πατρίκιου, Αναγνωστάκη, Βασιλικού, Γκανά), αλλά και πεζογράφων (όπως Βασιλικού, Βαλτινού, Ταχτσή), παρουσιάζοντας συχνά για πρώτη φορά το έργο των Ελλήνων λογοτεχνών στο ιταλικό κοινό. Μετέφρασε επίσης διαλόγους των κινηματογραφικών έργων του Θ. Αγγελόπουλου, καθώς και στίχους τραγουδιών του Δ. Σαββόπουλου. Μετέφρασε ακόμη στα ελληνικά έργα του Giuseppe Ungaretti. Ίδρυσε τη σειρά της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας «Saggi di Greco Moderno- Filologia, Letteratura, Traduzione», εκδόσεις Bulzoni. Στη σειρά αυτή κυκλοφόρησαν έργα του Κάλβου και του Σολωμού, καθώς και του Θ. Βαλτινού του Μ. Πιερή και του M. Vitti.
Mε τη διδασκαλία της, το σημαντικό μεταφραστικό έργο της και την πολυετή συνεχή δραστηριότητά της, ως πολιτισμικού συνδέσμου μεταξύ των δύο χωρών, συνέβαλε και συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση του νεοελληνικού πολιτισμού στην Ιταλία.
Το έργο της έχει λάβει σημαντική αναγνώριση. Το 2006 τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας με το κρατικό βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα για το βιβλίο της: Οδυσσέας Ελύτης, La materia leggera. Pittura e purezza nell’ arte contemporanea, Donzelli Editore, Roma 2005. Το 2007 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας για το σύνολο του έργου της. Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2018 αφιερώθηκε προς τιμήν της, διεθνές συνέδριο με θέμα «Η νεοελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Μια ευρωπαϊκή υπόθεση». Τέλος, το 2023, με προεδρικό διάταγμα, τής απονεμήθηκε τιμητικά η ελληνική ιθαγένεια.
Λίγα λόγια για τον Robert Caro
O Robert Caro γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1935. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Princeton, Harvard και Columbia. Μετά τις σπουδές του εργάσθηκε αρχικά ως ερευνητής δημοσιογράφος (investigative reporter), αλλά σύντομα στράφηκε στη συγγραφή βιογραφιών προσώπων που έχουν ασκήσει πολιτική εξουσία. Θεωρείται, κατά τους Sunday Times της Αγγλίας, ο μεγαλύτερος «πολιτικός βιογράφος» («political biographer») της σύγχρονης εποχής.
Ο Caro συγγράφει τις εξαιρετικά εκτενείς και διεξοδικές βιογραφίες του ύστερα από εξονυχιστική, πολυετή έρευνα, όχι μόνο σε βιβλιοθήκες και αρχεία, που σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με το θέμα του, αλλά και με αυτοπρόσωπη επιτόπια εξέταση των προβλημάτων τόσο από την πλευρά και το ευρύτερο περιβάλλον του βιογραφούμενου προσώπου, όσο και από την πλευρά των προσώπων που υφίσταντο τις συνέπειες της ασκούμενης εξουσίας. Κύρια έργα του Caro είναι το «The Power Broker» («Ο Διαμεσολαβητής εξουσίας»), που δημοσιεύθηκε το 1974 και αποτελεί τη βιογραφία του Robert Moses, ενός από τους μεγαλύτερους και πιο πετυχημένους σχεδιαστές και κατασκευαστές δημόσιων έργων στην Αμερική και το «The years of Lyndon Johnson» («Τα χρόνια του Λύντον Τζόνσον») που δημοσιεύθηκε σε τέσσερις έως τώρα τόμους. Ο Caro δείχνει με το έργο αυτό την ουσία, τον πυρήνα της πολιτικής εξουσίας. Αποκαλύπτει την κυριαρχία της πολιτικής της εικόνας, της επικοινωνίας και της χειραγώγησης του πλήθους και το πόσο ταλαιπωρούνται με την πολιτική αυτή τα πρότυπα της Ηθικής και της χρηστής διακυβέρνησης.
Το υψηλού επιπέδου έργο του Robert Caro έχει πολυεπιστημονική αξία. Ανήκει κατεξοχήν στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής επιστήμης, αλλά αφορά και ζητήματα κοινωνιολογίας, ψυχολογίας και βέβαια σύγχρονης ιστορίας. Στην ουσία, ο Robert Caro προσπάθησε να δείξει, φωτίζοντας χαρακτηριστικά της αμερικανικής κοινωνίας και πολιτικής, πώς λειτουργεί η εξουσία σε μια δημοκρατία, ενώ αφήνει να φανεί πόσο υποφέρουν η δημοκρατία και οι αξίες της από τον τρόπο και το επίπεδο άσκησης της πολιτικής εξουσίας.
Για το έργο του τιμήθηκε με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους δύο φορές με το βραβείο Pulitzer, ενώ εξελέγη μέλος στην «Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων» («American Academy of Arts and Letters») και στην «Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών» («American Academy of Arts and Sciences»). Δύο φορές επίσης τιμήθηκε με το «Εθνικό Βραβείο Βιβλίου» («National Book Award») των ΗΠΑ.
www.ertnews.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Archives – ertnews.gr Read More