Αυτό το χοιρινό ρολό είναι εγγύηση επιτυχίας, νοστιμιάς και γεύσης και η σάλτσα ονειρική.
Υλικά
Για το ρολό
2½ kg χοιρινή σπάλα
1 κ.σ. μουστάρδα με βότανα
30 γρ. βούτυρο Lurpak
1 μήλο
Αλάτι
Πιπέρι
Φρέσκα βότανα (θυμάρι-δεντρολίβανο)
Για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι
1 σκελ. σκόρδο
1 καρότο
1 μήλο
1 πορτοκάλι
250 ml κόκκινο κρασί
1 κλων. θυμάρι
1 κλων. δεντρολίβανο
6 δαμάσκηνα
30 γρ. βούτυρο Lurpak
Για τον γρατιναρισμένο πουρέ
2 κ.σ. βούτυρο Lurpak
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
5 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
5 – 6 πατάτες καθαρισμένες (1 κιλό)
2 κ.σ. αλεύρι
350 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο σχοινόπρασο για την επιφάνεια (προαιρετικά)
Εξοπλισμός
Κουτάλα
Λαδόκολλα
Ταψί
Χοιρινό ρολό στο φούρνο
Ανοίγουμε πρώτα το κρέας και το κάνουμε όσο πιο πλατύ γίνεται ώστε να μπορέσουμε να τυλίξουμε σε ρολό.
Το αλείφουμε εσωτερικά με μαλακό βούτυρο και μουστάρδα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο ή ψιλοκομμένο μήλο.
Πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά και αν θέλουμε προσθέτουμε αποξηραμένα δαμάσκηνα.
Τυλίγουμε σφιχτά το χοιρινό σε ρολό.
Το δένουμε με σπάγκο ψησίματος για να κρατήσει το σχήμα του.
Ραντίζουμε το χοιρινό ρολό με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι εξωτερικά.
Αλείφουμε με το χέρι να πάνε παντού τα υλικά.
Το ακουμπάμε στο ταψί με τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το κρασί και το πορτοκάλι στο ταψί.
Προσθέτουμε 2 -3 μικρά κομματάκια βουτύρου.
Σκεπάζουμε το ρολό με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες στους 170ºC στις αντιστάσεις.
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.
Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα.
Το αφήνουμε να ροδίσει ολόγυρα για 20′ περίπου.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το αλείφουμε δυο τρεις φορές με λίγο μέλι για να γλασάρει, βουτώντας το πινέλο και στα υγρά του ταψιού.
Αφού ψηθεί το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10′-15′ και το κόβουμε σε φέτες.
Μαζεύουμε τα υγρά του ταψιού για να κάνουμε τη σάλτσα.
Σερβίρουμε με την σάλτσα κρασιού χωριστά και με γκρατιναρισμένο πουρέ.
Για το ταψί
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στο ταψί.
Δημιουργούμε δηλαδή, ένα στρώμα λαχανικών για να ακουμπήσουμε το κρέας.
Προσθέτουμε το μήλο σε κομμάτια και τα αποξηραμένα φρούτα.
Προσθέτουμε λίγα βότανα.
Ακουμπάμε το ρολό.
Για τη σάλτσα
Σουρώνουμε σε ψιλή σίτα τα υγρά του ταψιού και πιέζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα για να πάρουμε όσο περισσότερη σάλτσα γίνεται. Πριν πιέσουμε τα λαχανικά, κρατάμε τα αποξηραμένα φρούτα για το γαρνίρισμα.
Βάζουμε τη σάλτσα σε μικρή κατσαρόλα και την αφήνουμε να γλασάρει και να δέσει η σάλτσα για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακινούμε την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο και να γυαλίσει η σάλτσα.
Διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή για το σερβίρισμα.
Για τον γκρατιναρισμένο πουρέ
Βράζουμε τις πατάτες.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε με κρύο νερό.
Από την ώρα που θα πάρουν βράση οι πατάτες, βάζουμε καπάκι στην κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά.
Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα νερά και τις ξαναβάζουμε στη στεγνή κατσαρόλα.
Με σύρμα ή με κουτάλα σπάμε τις πατάτες σε πουρέ ενώ ταυτόχρονα τις ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για να στεγνώσουν τελείως.
Αφήνουμε στην άκρη τον πουρέ διατηρώντας τον ζεστό.
Σε ένα μικρή κατσαρόλα λιώνουμε 50 γρ. βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Σωτάρουμε για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και σωτάρουμε για 3 με 4 λεπτά.
Τα ρίχνουμε στον πουρέ πατάτας.
Στην ίδια κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο Lurpak και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε το αλεύρι να ψηθεί για 2 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας.
Αφήνουμε την κρέμα στη φωτιά να πυκνώσει ελαφρά.
Θα σας θυμίσει μία αραιή μπεσαμέλ.
Προσθέτουμε το μισό τυρί στην κρέμα και ανακατεύουμε να λιώσει.
Ρίχνουμε την κρέμα στον πουρέ.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο μικρό πυρίμαχο σκεύος.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στον αέρα στους 200ºC για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο πουρές πατάτας ογκρατέν στο φούρνο.
Μπορείτε να έχετε κάνει όλη την διαδικασία από πριν, να στρώσετε τον πουρέ στο ταψί και απλά να γκρατινάρετε τελευταία στιγμή, λίγο πριν σερβίρετε.
ΠΗΓΗ: argiro.gr
ΣΥΝΤΑΓΕΣ – TheCaller Read More