Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά νοητικές εικόνες αντικειμένων και τοπίων που δημιουργούνται από την ανθρώπινη εγκεφαλική δραστηριότητα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI), αναφέρει το πρακτορείο Xinhua.
Η ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Ινστιτούτο Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (QST) και άλλους οργανισμούς κατάφερε να παράγει ακατέργαστες εικόνες λεοπάρδαλης, με στόμα, αυτιά και συγκεκριμένο σχέδιο κηλίδων, αλλά και αντικείμενα όπως αεροπλάνο, με φώτα λαμπερές ντομάτες και φτερά, ανέφερε το πρακτορείο Kyodo.
Η τεχνολογία, που ονομάζεται «αποκωδικοποίηση του εγκεφάλου», επιτρέπει την οπτικοποίηση του αντιληπτικού περιεχομένου με βάση την εγκεφαλική δραστηριότητα και θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον τομέα της ιατρικής και της κοινωνικής βοήθειας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, έδειξαν στους συμμετέχοντες 1.200 εικόνες αντικειμένων και τοπίων και η σχέση μεταξύ των εγκεφαλικών σημάτων τους και των εικόνων αναλύθηκε και ποσοτικοποιήθηκε χρησιμοποιώντας λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού. Οι ίδιες εικόνες τροφοδοτήθηκαν σε ένα σύστημα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης για να διερευνηθεί η αντιστοιχία τους με την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη συσκευών επικοινωνίας και στην κατανόηση των μηχανισμών του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια παραισθήσεων και ονείρων.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη φορά που οι άνθρωποι μπορούν να κοιτάξουν μέσα στο μυαλό κάποιου άλλου, είπε ο ερευνητής του QST Kei Majima.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Neural Networks.
Πηγή: agerpres.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
www.ertnews.gr