Αφράτος, βουτυράτος με μοναδική γεύση και χρώμα είναι ο πουρές γλυκοπατάτας.
Υλικά
Για τον πουρέ γλυκοπατάτας
1 kg γλυκοπατάτες
Λίγο θυμάρι
3 φέτ. μπέικον
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα)
Αλάτι, πιπέρι
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Μπολ
Σουρωτήρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους πολύ καλά να φύγει όλο το χώμα.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και βράζουμε για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσουν.
Τρυπάμε με πιρούνι κι αν είναι μαλακές, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τις βγάζουμε αμέσως από το βραστό νερό.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και όσο είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε ή τις ανοίγουμε στη μέση και τραβάμε με κουτάλι την ψίχα τους. Αν οι γλυκοπατάτες έχουν σκάσει στο βράσιμο, τότε καλό είναι, επειδή θα έχουν ρουφήξει υγρασία, να βάλετε την ψίχα τους για λίγο στο σουρωτήρι.
Αφαιρούμε τυχόν ίνες που βρίσκονται ανάμεσα στην φλούδα και στη σάρκα.
Τις βάζουμε σε μπολ και τις λιώνουμε με κουτάλα του πουρέ ή σύρμα ανάδευσης όσο είναι ζεστές. Ο πουρές γίνεται λείος ακόμα και με ένα πιρούνι.
Σε αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ροδίζουμε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία για 2΄.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια), προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και αφήνουμε να βράσει για 2΄.
Προσθέτουμε στην κρέμα το βούτυρο σε κομμάτια για να λιώσει γρήγορα καθώς και το λιωμένο πουρέ γλυκοπατάτας.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές, να γίνει λείος και βελούδινος.
Αρωματίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι ή μοσχοκάρυδο.
Αν πρόκειται να σερβίρετε αργότερα, καλύψτε την επιφάνεια του με εφαπτόμενη μεμβράνη. Έτσι θα μείνει λείος. Τον σερβίρουμε ζεστό. Ταιριάζει ιδανικά με χοιρινό, ψητή γαλοπούλα, αγριογούρουνο και πάπια.
Πηγή: argiro.gr
ΣΥΝΤΑΓΕΣ – TheCaller Read More