Ο μεγαλοπρεπής Ταΰγετος, είναι ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας και το ψηλότερο της Πελοποννήσου (2.405 μέτρα) ιδανικό για εκδρομή είτε είστε ορειβάτης και πεζοπόρος είτε απλά φυσιολάτρης, κάθε εποχή του χρόνου. Στην κορυφή βρίσκεται η περίφημη εκκλησία του Προφήτη Ηλία, όπου τελείται λειτουργία για τον εορτασμό του στις 20 Ιουλίου κάθε χρόνο.
Δάση με έλατα και μαυρόπευκα στολίζουν τις πλαγιές του, στις οποίες κυλούν χείμαρροι και δροσερά ρυάκια… Ο Ταΰγετος θα σας προσφέρει από τις ομορφότερες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, καθώς εκτός από τη μοναδική φύση, το βουνό έχει υποδειγματική σηματοδότηση των μονοπατιών, ακόμα για τους λιγότερο έμπειρους πεζοπόρους.
Από τον Ταΰγετο διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Για τους λάτρεις της αναρρίχησης, στη Λαγκάδα υπάρχει αναρριχητικό πεδίο που περιλαμβάνει διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης. Το ορειβατικό καταφύγιο βρίσκεται στη θέση Βαρβάρα σε υψόμετρο 1600 μ., περίπου 12 χλμ μετά το χωριό Ανώγεια.
Τα τελευταία χρόνια ο Ταΰγετος μπαίνει σιγά σιγά στον ταξιδιωτικό χάρτη. Στα καταπράσινα ορεινά χωριά στις παρυφές του ξεφυτρώνουν συνεχώς όμορφοι ξενώνες, ταβέρνες και εστιατόρια. Όποιο χωριό κι αν επιλέξετε, ο Ταΰγετος σας περιμένει!
5 παραμυθένια χωριά & οικισμοί στον Ταΰγετο
Ξηροκάμπι – Κουμουστά – Παρόρι – Άγιος Ιωάννης – Τρύπη
Στον Ταΰγετο θα συναντήσετε γραφικά χωριά, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και παραδοσιακό χρώμα. Ξεκινώντας από βορρά προς νότο μπορείτε να κάνετε ένα οδοιπορικό στα χωριά του Ταΰγετου και να απολαύσετε γεύσεις, εικόνες και συναισθήματα που θα σας συντροφεύουν για καιρό! Νότια της Σπάρτης, στις ανατολικές υπώρειες του Ταΰγετου, απλώνεται το Ξηροκάμπι, το μεγαλύτερο από τα χωριά της περιοχής, με πολλά όμορφα, πέτρινα σπίτια και τη μεγάλη πλατεία με τις ταβέρνες και τα καφενεία.
Στο Ξηροκάμπι θα συναντήσετε το τοξωτό Ελληνιστικό Γεφύρι που χτίστηκε γύρω στο 150 π.Χ. –το μοναδικό της εποχής του που σώζεται μέχρι σήμερα και ένωνε την αρχαία Σπάρτη με την Καρδαμύλη μέσω της ρωμαϊκής οδού.
Φαράγγι Ανακώλου
Από εδώ ξεκινά και το εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς φαράγγι του Ανακώλου. Είναι ένα από τα ελάχιστα φαράγγια που μπορείτε να διασχίσετε και οδηγώντας, αλλά το μοναδικό φυσικό τοπίο του σίγουρα θα σας κάνει να προτιμήσετε την πεζοπορία. Στην άκρη του φαραγγιού βρίσκεται φωλιασμένος ο εγκαταλελειμμένος μεσαιωνικός οικισμός της Κουμουστάς, με τα πανέμορφα, πέτρινα σπιτάκια και τα λιθόκτιστα καλντερίμια που περιβάλλονται από αιωνόβια πλατάνια και βρύσες με γάργαρο νερό. Η διαδρομή ως την Κουμουστά αξίζει πραγματικά τον κόπο, καθώς αυτό το πανέμορφο, πέτρινο χωριό, έχει καταπληκτική θέα στο φαράγγι και μονοπάτια που το συνδέουν με τα ωραιότερα σημεία του Ταΰγετου. Γύρω από το Ξηροκάμπι, βρίσκονται και σπουδαία θρησκευτικά μνημεία, με πιο σημαντικό την ιστορική γυναικεία Μονή Ζερμπίτσης, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στις ανατολικές υπώρειες του Ταΰγετου, σε ένα κατάφυτο πλάτωμα νότια του χωριού Ξηροκάμπι, είναι χτισμένη η ιστορική Μονή. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή η οποία ευρίσκεται στο υπέρθυρο της Βασιλικής Πύλης του εσωτερικού τού Ιερού Καθολικού, η Μονή ιδρύθηκε το 1639, πιθανότατα επάνω σε παλαιότερο, βυζαντινό ναό της Παναγίας, αφού η παράδοση θέλει την ιστορία της να φθάνει πίσω στον 12ο αιώνα, και περιβάλλεται από ψηλό περίβολο που της δίνει την όψη φρουρίου. Εδώ βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, ενώ στο μικρό μουσείο που υπάρχει στο εσωτερικό της μονής, φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια.
Ι.Μ-Ζερμπίτσης
Πολύ κοντά στο Μυστρά, εκεί που οι πρόποδες του Ταΰγετου σμίγουν με την εύφορη κοιλάδα της Σπάρτης, θα βρείτε τα χωριά Παρόρι και Αϊ Γιάννη. Ιδανικός προορισμός για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το φαγητό σας σε παραδοσιακές ταβέρνες μέσα στη φύση, δίπλα στα τρεχούμενα νερά των πηγών και κάτω από τον ίσκιο ψηλών πλατανιών. Στο Παρόρι, δίπλα από την όμορφη πλατεία, εκεί που τρέχουν τα κρύα νερά των πηγών του Κεράμου, ξεκινά ένα φιδίσιο μονοπάτι που μετά από 15 μόλις λεπτά θα σας οδηγήσει στο μικρό εκκλησάκι της Παναγιάς της Λαγκαδιώτισσας, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και είναι χτισμένο κυριολεκτικά μέσα στον βράχο. Ο θρύλος λέει, ότι εδώ λειτουργήθηκε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Κωνσταντινούπολη το 1449.
Πηγές Κέραμου
Στο Παρόρι, δίπλα από την όμορφη πλατεία, εκεί που τρέχουν τα κρύα νερά των πηγών του Κεράμου, ξεκινά ένα φιδίσιο μονοπάτι που μετά από 15 μόλις λεπτά θα σας οδηγήσει στο μικρό εκκλησάκι της Παναγιάς της Λαγκαδιώτισσας, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και είναι χτισμένο κυριολεκτικά μέσα στον βράχο. Ο θρύλος λέει, ότι εδώ λειτουργήθηκε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Κωνσταντινούπολη το 1449.
Ο χώρος του είναι υποβλητικός κυρίως λόγω του βράχου που το σκεπάζει και το απομονώνει από το έντονο φως και τους θορύβους. Oι τοίχοι του είναι γεμάτοι με κρεμασμένες εικόνες και βαμμένοι κόκκινοι. Το ιερό είναι χτισμένο ακόμη πιο βαθιά και έχει έντονα σημάδια διάβρωσης που μαρτυρούν την ηλικία του. Το εκκλησάκι συνδέεται με το χωριό Παρόρι με ένα ήπιο πεζοπορικό μονοπάτι. Η ομορφιά του φαραγγιού, η δροσιά από τη σκιά των δέντρων και των τρεχούμενων νερών και οι μυρωδιές της βλάστησης που φέρνει το αεράκι θα σας αποζημιώσουν αν το επισκεφτείτε.
Παναγία Λαγκαδιώτισσα
Στο κεντρικό τμήμα του Ταΰγετου, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη στην όμορφη Τρύπη, χτισμένη σε υψόμετρο 640 μ. μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με τρεχούμενα νερά και ταβέρνες γνωστές για την παραδοσιακή κουζίνα τους. Ξεδιψάστε στα κρυστάλλινα νερά των πηγών Βασιλονέρι και Καρβασαράς και αν έχετε διάθεση να εξερευνήσετε την μαγευτική φύση, κατηφορίστε στις πηγές του ποταμού Κνακίωνα για να απολαύσετε τα κρυστάλλινα νερά που πηγάζουν μέσα από τον Ταΰγετο.
Λίγο έξω από το χωριό στο δρόμο για Καλαμάτα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον θρυλικό Καιάδα, το σπηλαιοβάραθρο όπου σύμφωνα με το μύθο οι αρχαίοι Σπαρτιάτες έριχναν τα ανάπηρα βρέφη προκειμένου να διασφαλίσουν την ευγονική της φυλής τους.
Πηγές Κνακίωνα
Η Μονή Γόλας είναι επίσης ένα θρησκευτικό μνημείο που πρέπει να επισκεφτείτε που βρίσκεται στο μεσαιωνικό οικισμό της Κουμουστάς, χτισμένη σε υψόμετρο περίπου χιλίων μέτρων Δυτικά του μοναστηριού εκτείνεται πυκνό ελατόδασος, ενώ όλη η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από καστανιές πεύκα και έλατα!
Το Μοναστήρι τιμάται επ’ ονόματι της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής. Από κτητορικές επιγραφές συμπεραίνουμε πως ο ναός κτίστηκε ή ανακαινίστηκε το 1632, όμως υπάρχει μαρτυρία σχετικά με την ύπαρξη του Μοναστηριού από το 1608. Σημαντικός υπήρξε ο ρόλος του Μοναστηριού στην παιδεία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι τοιχογραφίες της Μονής Γόλας έχουν να δώσουν κάτι ξεχωριστό και αξιοθαύμαστο που αξίζει τον κόπο κάποιος να επισκεφτεί το Μοναστήρι και να παρατηρήσει από κοντά τόσο την φυσική ομορφιά του τόπου όσο και να νιώσει την πνευματική αγαλλίαση, η οποία είναι διάχυτη σε όλα τα σημεία της Μονής.
Μάθετε περισσότερα για το βουνό αλλά και όλη τη γύρω περιοχή στο Μάθετε www.realsparta.gr
Δείτε επίσης
Ταΰγετος και Πάρνωνας: Ειδυλλιακά τοπία, γραφικά χωριά, δραστηριότητες στη φύση
Όλυμπος: Γνωρίστε 5 από τα πιο γραφικά χωριά του «βουνού των θεών»
Χρισσό: Γνωρίστε το υπέροχο χωριό του Παρνασσού που είναι «φωλιασμένο» στους πρόποδες του
The post 5 παραμυθένια χωριά & οικισμοί στη σκιά του Ταΰγετου appeared first on Travelstyle.
Ελλάδα – Travelstyle Read More