Εκθέματα στο Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ θα «ζωντανέψουν» και θα αφηγηθούν τις ιστορίες τους με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια πρωτότυπη έκθεση που έχει ως στόχο να αντιστρέψει την απάθεια του κόσμου απέναντι στην κρίση της βιοποικιλότητας.
Δεκατρία ζώα-εκθέματα, μεταξύ των οποίων μια αμερικανική κατσαρίδα, ένα ντόντο, ένα κόκκινο πάντα και ένας σκελετός φάλαινας με πτερύγια, θα αποκτήσουν φωνή κατά τη διάρκεια της νέας έκθεσης που ξεκίνησε χθες (15/10) και θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου 2024.
Σε μια συνεργασία με την εταιρεία Nature Perspectives, ο βοηθός διευθυντή του Μουσείου Τζακ Άσμπι επέλεξε ορισμένα από τα ζώα-εκθέματα για να τα «επαναφέρει στη ζωή» χρησιμοποιώντας γενετική τεχνητή νοημοσύνη.
Εξοπλισμένα με προσωπικότητες και τόνους, τα νεκρά πλάσματα και τα μοντέλα μπορούν να συνομιλούν μέσω φωνής ή κειμένου μέσω των κινητών τηλεφώνων των επισκεπτών. Η τεχνολογία επιτρέπει στα ζώα να μιλήσουν για τη ζωή τους πάνω στη Γη και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν.
Αναλύοντας δεδομένα από τις συνομιλίες, η ομάδα ελπίζει ότι αυτή η έκθεση θα τους βοηθήσει να μάθουν περισσότερα για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παρακινήσει το κοινό να ενδιαφερθεί περισσότερο για τη φύση, αλλά και για τις δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής στα μουσεία.
(University of Cambridge)
Η Nature Perspectives χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει πολιτιστικά ιδρύματα όπως το Μουσείο Ζωολογίας, να προσελκύσουν επισκέπτες μέσω αυτών των μοναδικών εμπειριών.
«Αυτή είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για τους ανθρώπους να δοκιμάσουν μια αναδυόμενη τεχνολογία στο μουσείο μας, και ελπίζουμε επίσης να μάθουμε κάτι για το πώς βλέπουν οι επισκέπτες μας τα ζώα που εκτίθενται», δήλωσε ο Άσμπι.
«Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να ασχοληθούν περισσότερο με τη φύση. Επομένως, είμαστε περίεργοι να δούμε αν θα δουλέψει αυτό και αν η συνομιλία με τα ζώα θα αλλάξει τη στάση των ανθρώπων απέναντί τους. Για παράδειγμα, θα αλλάξουν γνώμη για τις κατσαρίδες αν συνομιλήσουν με μια;».
Τα εκθέματα αλλάζουν τον τόνο και τη γλώσσα τους ώστε να ταιριάζουν στην ηλικία του ατόμου με το οποίο μιλάνε. Μπορούν επίσης να συνομιλούν σε περισσότερες από 20 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ισπανικών και των ιαπωνικών.
«Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για την προσομοίωση μη ανθρώπινων προοπτικών, η τεχνολογία μας προσφέρει έναν νέο τρόπο στο κοινό να συνδεθεί με τον φυσικό κόσμο», δήλωσε ο Γκαλ Ζανίρ, συνιδρυτής της εταιρείας Nature Perspectives, η οποία ανέπτυξε την τεχνολογία για την έκθεση.
«Μια από τις πιο μαγικές πτυχές των προσομοιώσεων είναι ότι απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Για πρώτη φορά, επισκέπτες όλων των ηλικιών θα μπορούν να ρωτήσουν τα δείγματα ό,τι θέλουν» πρόσθεσε.
Η εταιρεία Nature Perspectives ιδρύθηκε από μια ομάδα αποφοίτων από το πρόγραμμα Masters in Conservation Leadership του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι φαίνεται να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με τις μηχανές όταν μπορούν να τους μιλήσουν. Αυτό ενέπνευσε την ομάδα να εφαρμόσει την ίδια αρχή στη φύση – δίνοντας στη φύση φωνή για να προωθήσει τη δράση της και να ενισχύσει βαθύτερες, πιο προσωπικές συνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων και του φυσικού κόσμου.
«Η δυνατότητα των μουσείων να προσελκύουν τους επισκέπτες με τις προσομοιωμένες προοπτικές των εκθεμάτων είναι μόνο το πρώτο βήμα για την εταιρεία. Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε ευρέως αυτήν τη μετασχηματιστική προσέγγιση, από τη δημόσια δέσμευση και την εκπαίδευση στην επιστημονική έρευνα, στην εκπροσώπηση της φύσης στις νομικές διαδικασίες, στη χάραξη πολιτικής και όχι μόνο», κατέληξε ο Ζανίρ.
ΠΗΓΗ: University of Cambridge
www.ertnews.gr