Οι νέες τεχνικές απεικόνισης της παιδικής καρδιάς, ήδη από την εμβρυϊκή ηλικία έχουν κάνει άλματα την τελευταία 5ετία. Με τη βελτίωση των απεικονιστικών τεχνικών, η διάγνωση μίας συγγενούς καρδιοπάθειας σε ένα έμβρυο γίνεται με ακρίβεια που φθάνει και το 98%. Οι νέες τεχνικές απεικόνισης γίνονται πλέον και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Δείτε ακόμα στο ένθετο για την ΥΓΕΙΑ του EPTNEWS:
Φορητή συσκευή αποκατάστασης της κινητικής λειτουργίας μετά από εγκεφαλικό
Η αποκατάσταση της κινητικής λειτουργίας μετά από εγκεφαλικό είναι μία δύσκολη συνθήκη. Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου έχουν αναπτύξει πιλοτικά μία συσκευή αποκατάστασης εγκεφαλικού που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκτηση της κίνησης του ατόμου.Η συσκευή βασίζεται στη σύνδεση της αισθητηριακής διέγερσης του εγκεφάλου με τη μυϊκή δραστηριότητα και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Πρώτο εμβόλιο για τον καρκίνο των ωοθηκών
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιουργούν ένα εμβόλιο που “διδάσκει” το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα σε πρώιμα περιστατικά καρκίνου των ωοθηκών.
Στόχος των βρετανών ερευνητών είναι το εμβόλιο να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε αυτό να αναγνωρίζει περισσότερες από 100 πρωτεΐνες στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών, γνωστά ως αντιγόνα που σχετίζονται με τη δημιουργία όγκων. Μόλις ολοκληρωθεί το εμβόλιο στο εργαστήριο, θα δοκιμαστεί σε ασθενείς με τη νόσο. Αν και η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο εμβόλιο, ευελπιστούν ότι με τη χορήγηση του εμβολίου, οι μικροσκοπικοί όγκοι είτε θα μειωθούν, είτε θα συρρικνωθούν σημαντικά είτε θα εξαφανιστούν. Το επόμενο στάδιο είναι να συμπεριληφθούν στην έρευνα γυναίκες με γενετικές μεταλλάξεις που τις καθιστούν ομάδα κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου των ωοθηκών.
Γυναικολογικοί καρκίνοι – Στον τράχηλο της μήτρας ο πιο συχνός στις ηλικίες έως 45 ετών
Κάθε χρόνο, περισσότερες από 1 εκ. γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με γυναικολογικό καρκίνο, ένα σύνολο καρκίνων που προέρχονται από τα αναπαραγωγικά όργανα και περιλαμβάνουν τον καρκίνο των ωοθηκών, τον καρκίνο του ενδομητρίου/μήτρας, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του κόλπου και τον καρκίνο του αιδοίου καθώς και σπάνιους τύπους γυναικολογικού καρκίνου.
Η πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων περιλαμβάνει σωστή ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου και προσυμπτωματικό έλεγχο με τις κατάλληλες εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ
www.ertnews.gr