Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει το συνολικό «πακέτο» με τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πρόκειται για μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, στην οποία ο κυβερνητικός σχεδιασμός επιδιώκει να αναβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις Ένοπλες Δυνάμεις, με προγράμματα που θα αφορούν και τους τρεις Κλάδους, δηλαδή την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και τον Στρατό Ξηράς.
Ειδικότερα, το εξοπλιστικό «πακέτο», μέρος του οποίου είναι και η «Ατζέντα 2030» αλλά επεκτείνεται και την επόμενη δεκαετία, αναμένεται να ανακοινωθεί στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της βουλής, προκειμένου να εγκριθεί και να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Μάλιστα, θα διαχωρίζεται σε επιμέρους προγράμματα που θα αφορούν κάθε Κλάδο και θα έχουν άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Ήδη έχει προηγηθεί συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας και με τα τρία Επιτελεία (ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ) υπό την καθοδήγηση του ΓΕΕΘΑ, το οποίο άλλωστε θέτει και τις γενικές κατευθύνσεις με γνώμονα τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και σύμφωνα με το αμυντικό δόγμα της χώρας προσαρμοσμένο στις σύγχρονες προκλήσεις.
Η προτεραιοποίηση των αναγκών, η οποία ήδη έχει πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την επιλογή της τρέχουσας στρατιωτικής ηγεσίας τον περασμένο Ιανουάριο, λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν γνωστοποιηθεί στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία από το οικονομικό επιτελείο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος άλλωστε θα δώσει και το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του προγράμματος. Την έγκριση από την βουλή θα ακολουθήσει η επικύρωση από το ΚΥΣΕΑ, όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία για τα εξοπλιστικά για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.
Στρατός Ξηράς
Ο αντιαεροπορικός «θόλος» βρίσκεται στην κορυφή των προγραμμάτων που αναλογούν στον Στρατό Ξηράς, καθώς ειλημμένη απόφαση αποτελεί η θωράκιση της χώρας έναντι κάθε απειλής από αέρος, είτε αυτή αφορά μη επανδρωμένα UCAV, είτε βαλλιστικούς πυραύλους είτε κάθε άλλο εναέριο επιθετικό οπλικό σύστημα. Οι συζητήσεις με το Ισραήλ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με το συνολικό κόστος του προγράμματος να αγγίζει τα 2 δισεκ. ευρώ.
Στα εξοπλιστικά «πακέτα» του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνεται η ενίσχυση με νέους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (MLRS), καθώς ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων συστημάτων, που διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιο του ο Στρατός, φαίνεται ότι κρίνεται οικονομικά ασύμφορος. Ήδη το ελληνικό Επιτελείο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ισραηλινή Εlbit για την αγορά των ισραηλινών συστημάτων τύπου PULS.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
H απόκτηση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης βρίσκεται στις προτεραιότητες του Στρατιωτικού Επιτελείου, το οποίο έχει προχωρήσει σε νέο αίτημα προς τους Αμερικανούς για παραχώρηση επιχειρησιακών Bradley έπειτα από την απόρριψη των 62 μεταχειρισμένων-παροπλισμένων οχημάτων ίδιου τύπου, λόγω πολύ υψηλού κόστους επαναφοράς το οποίο ο Νίκος Δένδιας προσδιόρισε στα 8 εκατομμύρια ευρώ ανά τεθωρακισμένο όχημα. Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η σταδιακή αντικατάσταση του τροχαίου υλικού αλλά και ο εκσυγχρονισμός των ατομικών υλικών του προσωπικού.
Πολεμικό Ναυτικό
Έπειτα από την απόφαση για απόκτηση και 4ης φρεγάτας Belharra, κορυφαία προτεραιότητα στα εξοπλιστικά του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί για τον Στόλο ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ». Το τελικό ποσό που θα διατεθεί θα καθορίσει το «πακέτο» αναβάθμισης των πλοίων, με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει ήδη στα χέρια του σχετικές προσφορές από την κοινοπραξία TKMS-Thales Nederlands.
Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων υποβρυχίων 214 κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» θεωρείται δεδομένος με ταυτόχρονη έναρξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αγορά καινούργιων υποβρυχίων, ενώ έχει αποφασιστεί να προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός των πυραυλακάτων Super Vita κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Η απόκτηση κορβετών παραμένει υπό εξέταση και σε άμεση σχέση με την εξέλιξη του προγράμματος ευρωκορβέτας, ενώ στον μακροχρόνιο σχεδιασμό εντάσσεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα των φρεγατών Constellation.
Πολεμική Αεροπορία
Στην Πολεμική Αεροπορία κυριαρχεί η είσοδος στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, με βασική προτεραιότητα την έναρξη των έργων υποδομής στης 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Η απόκτηση των F-35 σηματοδοτεί και την απόσυρση των θρυλικών F-4 Phantom από το οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας..
Η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των 83 μαχητικών F-16 αποτελεί κύριο στόχο ώστε να δρομολογηθεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 μαχητικών τύπου F-16 block 50, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Αεροπορικού Επιτελείου. Tαυτόχρονα αναμένεται η Πολεμική Αεροπορία να προχωρήσει στην απόκτηση νέων όπλων που θα εξοπλίσουν τόσο τα F-16 Viper όσο και τα F-35.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Η απόκτηση αριθμού γαλλικών μαχητικών Rafale, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000-5, βρίσκεται στον προγραμματισμό του ΓΕΑ με την πολιτική ηγεσία να έχει συμφωνήσει. Τα δημοσιονομικά περιθώρια θα είναι αυτά που θα καθορίσουν τον χρόνο υλοποίησης αλλά και η πώληση των «δελταπτέρυγων», με την ελληνική πλευρά να πιέζει τους Γάλλους σε λύση – «πακέτο».
Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς
To άρθρο Αντίστροφη μέτρηση για «πακέτο» εξοπλισμών στις Ένοπλες Δυνάμεις – Από τον αντιαεροπορικό «θόλο» στην αγορά νέων Rafale δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Ελλάδα – NewsIT Read More