Ανακοινώθηκαν τα εννέα μέλη της κριτικής επιτροπής για την 21η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Μαρακές, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου 2024.
Με καταγωγή από εννέα χώρες και πέντε ηπείρους, τα μέλη της κριτικής επιτροπής θα απονείμουν το βραβείο Étoile d’Or σε μία από τις 14 πρώτες και δεύτερες ταινίες που συμμετέχουν στη Διεθνή Διαγωνιστική Ενότητα του φεστιβάλ, η οποία είναι αφιερωμένη και φέτος στην ανάδειξη νέων δημιουργών από όλο τον κόσμο.
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Λούκα Γκουαντανίνο (Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου, The Challengers κ.λπ.) αναλαμβάνει την προεδρία της κριτικής επιτροπής για την 21η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μαρακές. Αρχικά πρόεδρος είχε οριστεί ο Τόμας Βίντερμπεργκ, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί για οικογενειακούς λόγους. Ο Γκουαντανίνο έχει κατακτήσει διεθνή αναγνωρισιμότητα για την πολυδιάστατη σκηνοθετική του προσέγγιση και την εξερεύνηση της κινηματογραφικής τέχνης, καθιστώντας τον έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες της Ιταλίας (αλλά και παγκοσμίως). Η διεθνής καριέρα του τον έχει φέρει δίπλα σε κορυφαίους ηθοποιούς όπως την Τίλντα Σουίντον και τον Τιμοτέ Σαλαμέ, τη Ζεντάγια και τον Ντάνιελ Κρεγκ. Η φιλμογραφία του, που περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και σειρές, αποδεικνύοντας το μεγάλο του ταλέντο.
Στην ανακοίνωση της αρμοδιότητάς του, ανέφερε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που ήρθα στη Μαρακές: πρέπει να ήταν πριν από 20 χρόνια, όταν ήμουν καλεσμένος της φίλης μου Βαλεντίνα Σέρβι, που ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού ταινιών μικρού μήκους. Δεν είχα επισκεφθεί ποτέ πριν το Μαρόκο, αν και η Αλγερινή μητέρα μου μεγάλωσε εκεί και μετακόμισε στην Καζαμπλάνκα σε ηλικία πέντε ετών. Η πρώτη φορά που βρέθηκα στη μεγάλη πόλη του Μαρακές ήταν μια ευλογία σε αυτό το καταπληκτικό φεστιβάλ, και από τότε η Πόλη και ο Κινηματογράφος για εμένα είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένα [με τον τόπο]. Το αραβικό DNA μου είναι πραγματικά βαθιά χαραγμένο «στις υπέροχες δυνάμεις του φεστιβάλ και είναι μεγάλη μου τιμή να ηγούμαι μιας εξαιρετικής κριτικής επιτροπής για την 21η διοργάνωση· ανυπομονώ να δω όλες τις υπέροχες ταινίες και να γνωρίσω τους καταξιωμένους δημιουργούς που συμμετέχουν φέτος».
Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν διακεκριμένες προσωπικότητες του παγκόσμιου κινηματογράφου: ο Ιρανός σκηνοθέτης Αλί Αμπασί, η Ινδή σκηνοθέτις Ζόγια Άκταρ, η Αμερικανίδα ηθοποιός Πατρίσια Άρκετ, η Βελγίδα ηθοποιός Βιρζινί Εφιρά, ο Αυστραλός ηθοποιός Τζέικομπ Ελόρντι, ο Βρετανοαμερικανός ηθοποιός Άντριου Γκάρφιλντ (κινηματογραφικός Σπάιντερμαν), η Μαροκινή ηθοποιός Νάντια Κούντα και ο Αργεντινός σκηνοθέτης Σαντιάγο Μίτρε.
Η κριτική επιτροπή θα απονείμει το βραβείο Étoile d’Or στην 21η διοργάνωση, επιλέγοντας ανάμεσα στις 14 ταινίες που διαγωνίζονται. Περυσινός νικητής ήταν η ταινία Η Μητέρα Όλων των Ψεμάτων της Άσμα Ελ Μουντίρ, που επιλέχτηκε από την κριτική επιτροπή υπό την προεδρία της Τζέσικα Τσαστέιν.
Η ανακοίνωση των βραβείων θα γίνει κατά την Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024.
Με αφορμή όμως την παραπάνω ανακοίνωση, η 21η διοργάνωσή του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου 2024, θα παρουσιάσει συνολικά 70 ταινίες από 32 χώρες στις διάφορες κατηγορίες του. Δώδεκα από αυτές τις ταινίες υποστηρίχθηκαν από το Atlas Workshops, την επαγγελματική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί το 2018 για την ανάδειξη νέων ταλέντων από το Φεστιβάλ, ενώ από αυτές, εννέα ταινίες επελέγησαν για να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στα Βραβεία Όσκαρ.
Η Επίσημη Διαγωνιστική Ενότητα στοχεύει να αναδείξει νέες φωνές του παγκόσμιου κινηματογράφου μέσα από 14 πρώτες και δεύτερες ταινίες. Οι δημιουργοί που διαγωνίζονται για το βραβείο Étoile d’Or καταπιάνονται με διάφορα κινηματογραφικά είδη, από το μελόδραμα και το ντοκιμαντέρ έως τις αφηγήσεις μελλοντολογικού περιεχομένου και την αισθηματική κωμωδία.
Οι Μαροκινοί δημιουργοί Σαΐντ Χαμίς Μπενλάρμπι και Χιντ Μεντέμπ παρουσιάζουν αντίστοιχα τις ταινίες «Πέρα από τη Θάλασσα», ένα φωτεινό φιλμ για τον έρωτα και την εξορία, και «Σουδάν, Θυμήσου Μας», έναν ποιητικό ύμνο στην αντίσταση της νεολαίας του Σουδάν. Άλλες διαγωνιζόμενες ταινίες εστιάζουν με ανθρώπινη ματιά πάνω σε επίκαιρα θέματα, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία στο «Κάτω από το Ηφαίστειο» του Νταμιάν Κοκούρ και στη Σομαλία με το «Το Χωριό Δίπλα στον Παράδεισο» του Μο Χαραουέ. Με την ταινία «Οι Λύκοι Έρχονται Πάντα τη Νύχτα», η Γκαμπριέλ Μπρέιντι εξετάζει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Μογγολία μέσα από εντυπωσιακές εικόνες.
Οι ασιατικές ταινίες περιλαμβάνουν το «Δεμένοι στον Παράδεισο» του Χουό Ξιν, που σκιαγραφεί δυναμικές γυναίκες για να θίξει το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας στην Κίνα, και το «Μα – Κραυγή Σιωπής» του Μαου Νάινγκ, που απεικονίζει την γενναία πάλη των Βιρμανών εργατριών. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί Μουχάμεντ Χάμντι και Ντανία Ρεϊμόντ-Μπουγκενού μας μεταφέρουν στην ιστορία των χωρών τους: στην Αίγυπτο με το υπνωτικό «Αρωματισμένο με Μέντα» και στην Αλγερία με το φαντασιακό «Σιωπηλές Καταιγίδες», που κάνει την διεθνή του πρεμιέρα στη Μαρακές. Η νέα αποκάλυψη του τουρκικού σινεμά, Μουράτ Φιράτογλου, παρουσιάζει το «Μία από Εκείνες τις Μέρες που Πεθαίνει ο Χέμμε», μια γραφική ταινία για έναν άνθρωπο που είναι αποφασισμένος διεκδικήσει δικαιοσύνη.
Δύο διαγωνιζόμενες ταινίες αναδεικνύουν τις ανομολόγητες πτυχές της οικογένειας για να εκθέσουν κοινωνικές αλήθειες: η ιστορία μιας Παλαιστινιακής οικογένειας που ζει στη Χάιφα στο «Καλές Διακοπές» του Σκάνταρ Κόπτι και οι οικογένειες της Αργεντινής στην «Εξοχική Κατοικία» της Σιλβίνα Σνίσερ. Τέλος, δύο γοητευτικές κωμικές ιστορίες με τοιχεία δράματος περιγράφουν τις αναζητήσεις της νεολαίας: ο Νέο Σόρα σκιαγραφεί την πολιτική αφύπνιση Ιαπώνων μαθητών στο μελλοντολογικό «Happyend», ενώ η Λόρα Πιάνι παρουσιάζει το «Η Τζέιν Όστεν Κατέστρεψε τη Ζωή μου», μια συγκινητική και χιουμοριστική ταινία για τις ρομαντικές ελπίδες μιας βιβλιοπώλισσας.
Η ταινία έναρξης του 21ου Φεστιβάλ είναι το «Η Εντολή», ένα αστυνομικό θρίλερ του Τζάστιν Κερζέλ, ο οποίος επιστρέφει στο Φεστιβάλ Μαρακές μετά από τη νίκη του στο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής με την πρώτη του ταινία και τη συμμετοχή του ως μέλος της κριτικής επιτροπής της 19ης διοργάνωσης.
Έξι μεγάλες πρεμιέρες παρουσιάζουν κάποιες από τις πιο πολυαναμενόμενες διεθνείς ταινίες της χρονιάς. Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες παρουσιάζει το «Είμαι Ακόμα Εδώ», ένα βαθιά συγκινητικό οικογενειακό δράμα για την αντίσταση μιας γυναίκας που αντιμετωπίζει την εξαφάνιση του συζύγου της κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.
Οι Ειδικές Προβολές περιλαμβάνουν 15 νέες δημιουργίες καταξιωμένων σκηνοθετών από κορυφαία διεθνή φεστιβάλ και δυο πολυαναμενόμενες ταινίες, όπως το «Ποιος Είμαι;» της Μαριάμ Τζομπέρ και το «Ο Άγιος της Φύσης» του Μοχάμεντ Ρασούλοφ.
Το πρόγραμμα 11η Ήπειρος αποτελείται από 13 καινοτόμες ταινίες, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που διευρύνουν τα όρια της αφήγησης. Παρουσιάζει τα τελευταία έργα γνωστών σκηνοθετών (Μιγκέλ Γκόμες, Πέτερ Κέρεκες, Ρομπέρτο Μινερβίνι και Μάθιου Ράνκιν) καθώς και νεότερων ταλαντούχων δημιουργών.
Το Πανοράμα Μαροκινού Κινηματογράφου παρουσιάζει πέντε ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ Μαροκινών σκηνοθετών. Συγκεκριμένα, τρία από αυτά είναι παγκόσμιες ή διεθνείς πρεμιέρες.
Το πρόγραμμα «Κινηματογράφος για Νέους και Οικογένειες» περιλαμβάνει 7 ταινίες για νεανικό και οικογενειακό κοινό, ηλικίας από 4 έως 18 ετών.
Επίσης υπάρχει ένα εκτενές αφιέρωμα στους Ναΐμα Ελμερσκέρκι, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και τον ηθοποιό Σον Πεν, στο Palais des Congrès και το Μουσείο Yves Saint Laurent.
www.ertnews.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Archives – ertnews.gr Read More