Στο ιδανικό μέρος το ξενοδοχείο Amirandes, και τον ιδανικό τόπο, την Κρήτη, διοργανώθηκε από την Grecotel και το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία το 3ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο με τίτλο “Κρητικός Τρόπος Ζωής: Παρελθόν και Μέλλον” με τη συμμετοχή 75 κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
Στο εμβληματικό ξενοδοχείο Amirandes, που «βρέχεται» από τα καταγάλανα νερά του Κρητικού Πελάγους και είναι ανοικτό όλο το χρόνο, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη διεθνής συνάντηση των σημαντικότερων εκπροσώπων από τους κλάδους της Διατροφής, Υγείας και Ευεξίας.
Στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Grecotel Amirandes βρέθηκαν 75 διακεκριμένοι επιστήμονες, διεθνείς ερευνητές, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι από τον χώρο των τροφίμων, ανάμεσά στους οποίους ο Πρόεδρος της Σχολής της Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard, Δρ. Frank Hu.
Πρωτοπόροι στον τομέα της διατροφής, υγείας και της ευεξίας από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ταϊβάν, την Βραζιλία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, απόλαυσαν την απαράμιλλη Κρητική κουζίνα και βίωσαν την αυθεντική και εγκάρδια ελληνική φιλοξενία.
Ο κρητικός τρόπος ζωής αλλά και η ευεργετική αξία της κρητικής διατροφής αποτελούν την σημαία της Grecotel, και ως ο ηγετικός Όμιλος φιλοξενίας στην Ελλάδα, εφαρμόζει έμπρακτα και προβάλλει διαχρονικά τα παραπάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που βρέθηκαν στην Κρήτη εντυπωσιάστηκαν από την πρότυπη κρητική φάρμα Agreco που δημιούργησε ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης το 2002 στο Άδελε Ρεθύμνου.
Σε μια έκταση 40 στρεμμάτων με αμπελώνες, ελαιώνες και θέα στο Κρητικό πέλαγος, αναβιώνουν όλες οι παλιές τεχνικές αγροτικής παραγωγής του νησιού, φέρνοντας την αυθεντική γεύση της Κρήτης από το χωράφι στο πιάτο. Η φάρμα και η ταβέρνα της προσφέρουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες και εξασφαλίζουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία γευσιγνωσίας της παραδοσιακής κρητικής διατροφής, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν ως κέντρο ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τους επισκέπτες, τους τοπικούς παραγωγούς και τα σχολεία της περιοχής.
Και βεβαίως μέσα από το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία η Grecotel προάγει μέσα από συνεπείς και συνεχείς δράσεις την αειφορία και την προώθηση της Κρητικής Δίαιτας και του υγιεινού τρόπου ζωής, μέσα από συνεργασίες με κορυφαίους επιστήμονες και επαγγελματίες διεθνώς.
Στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2024, αναδείχθηκαν οι εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας και πραγματοποιήθηκαν σημαντικές τοποθετήσεις. Ο Δρ. Frank Hu ανέφερε ότι «το Συνέδριο αποτελεί μια εξαιρετική πλατφόρμα, ώστε όλοι οι επιστήμονες να συζητήσουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο τις επιστημονικές αποδείξεις που τεκμηριώνουν την αξία της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, να δημιουργηθούν διεθνείς συνεργασίες αλλά και να υλοποιηθούν επικοινωνιακές εκστρατείες για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα». Παράλληλα, κατέρριψε το μύθο ότι το ελαιόλαδο παχαίνει, υπογραμμίζοντας ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει πολλαπλά εξαιρετικά οφέλη για την υγεία, τη μακροζωία, την αργή γήρανση αλλά και την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων. Σύστησε την περαιτέρω διερεύνηση της επίδραση των πολυφαινολών στην υγεία, ενώ πρότεινε ένα συνδυασμό της ελληνικής με συστατικά της ασιατικής κουζίνας για καλύτερη υγεία και για μακροζωία.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, λειτουργικός διευθυντής της Grecotel επικεντρώθηκε στο ότι είναι ανάγκη να ξαναθυμηθούμε τον τρόπο ζωής των παππούδων μας, και να αξιοποιούμε τα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που παράγει ένας ευλογημένος τόπος όπως η Κρήτη. Οι επιστήμονες παρουσίασαν ευρήματα μελετών για την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στο πως πρέπει να διαμορφωθούν ανάλογες στρατηγικές δημόσιας υγείας με στόχο την πρόληψη.
Μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές στο βιωματικό Συνέδριο που ενθουσίασε τους διεθνείς συμμετέχοντες ήταν η ομιλία του ζεύγους Παύλου και Ειρήνης Αντωνάκη από το χωριό Φουρφοράς στο Ρέθυμνο, για τη διατροφή και για τον τρόπο ζωής που ακολουθούν, αποτελώντας ζωντανά παραδείγματα της ευεργετικής Κρητικής δίαιτας.
Επίσης, το Συνέδριο έδωσε βήμα στη νεανική αγροεπιχειρηματικότητα, όπου 13 start ups παρουσίασαν την επιχειρηματική τους ιδέα στο Συμπόσιο Καινοτομίας, αξιολογήθηκαν από διεθνή επιτροπή, και οι 5 καλύτερες είχαν την ευκαιρία για one-to-one mentoring από διακεκριμένους επιχειρηματίες του χώρου των τροφίμων, ενώ το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας πρόσεφερε δέκα υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Κρήτης.
Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Grecotel απένειμε και φέτος βραβεία σε προσωπικότητες που ξεχωρίζουν για τη συνεισφορά τους: στο Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Ἀλεξανδρείας καί πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο ως ελάχιστη αναγνώριση του παναθρώπινου έργου που επιτελεί, στους Καθηγητές Δρ. Frank Hu (Lifetime Achievement Award in Public Health), Νεκτάριο Ταβερναράκη (Scientific Innovation & Achievement) αλλά και στον πρόεδρο των τουριστικών γραφείων Κρήτης Μιχάλη Βλατάκη (Lifetime Award in Tourism). Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε και στον καθηγητή Στέφανο Κάλλη από το Σύλλογο Ξενοδόχων Κρήτης για τη συμβολή του στη διεθνή προβολή της Κρήτης, όπως και στο ζεύγος Αντωνάκη ως πρότυπα για τον υγιεινό τρόπο ζωής που ακολουθούν.
Το 3ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Κρήτης και της UNESCO. Το Συνέδριο σηματοδότησε και δύο ορόσημα: η Περιφέρεια Κρήτης επιλέχθηκε ως η Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026, ενώ το Ηράκλειο αναγορεύθηκε γαστρονομική πόλη της UNESCO. Για τον εορτασμό αυτών των σημαντικών διακρίσεων, η Grecotel πραγματοποίησε επίσημο δείπνο στο εστιατόριο Minotaur του Amirandes με ένα ειδικά επιμελημένο μενού Κρητικής γαστρονομίας, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, φορέων του νησιού και των συμμετεχόντων στο Συνέδριο.
To άρθρο Στο Amirandes της Grecotel οι πρωτοπόροι της διατροφής αποθέωσαν την ευεργετική αξία του κρητικού τρόπου ζωής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Ελλάδα – NewsIT Read More