Η ανάλυση δειγμάτων ούρων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει πότε οι ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια είναι πιθανό να εμφανίσουν εξαρση, επτά ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξατομίκευση της θεραπείας και στην πρόληψη των νοσηλειών, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ούρων από 55 ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) για να εντοπίσουν πώς αλλάζουν τα μόρια όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Η ΧΑΠ είναι ένας όρος που περιλαμβάνει μια σειρά παθήσεων των πνευμόνων που προκαλούν αναπνευστικές δυσκολίες, όπως το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, συριγμό και επίμονο θωρακικό βήχα.
Οι εξάρσεις, γνωστές και ως παροξύνσεις, συμβαίνουν όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται ξαφνικά και τείνουν να εμφανίζονται πιο συχνά τον χειμώνα.
«Θα ήταν καλύτερα αν μπορούσαμε να προβλέψουμε μια έξαρση πριν συμβεί και στη συνέχεια να εξατομικεύσουμε τη θεραπεία είτε για να αποτρέψουμε την κρίση είτε να μειώσουμε τον αντίκτυπό της» δήλωσε ο Κρις Μπράιτλινγκ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ στη Βρετανία, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
Αφού εντόπισαν τα μεταβαλλόμενα μόρια, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεστ για τη μέτρηση των επιπέδων πέντε διαφορετικών βιοδεικτών στα ούρα. Στη συνέχεια, ζήτησαν από περίπου 105 ασθενείς με ΧΑΠ να κάνουν καθημερινά τεστ ούρων για έξι μήνες. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα ούρων 85 ασθενών χρησιμοποιώντας ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο (ANN)- τύπος αλγορίθμου που χρησιμοποιεί ένα δίκτυο τεχνητών νευρώνων για την επεξεργασία δεδομένων με τρόπο που μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «ERJ Open Research», διαπίστωσε ότι το μοντέλο μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια μια έξαρση έως και επτά ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του μικρού μεγέθους δείγματος.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά για να βελτιώσουμε τον αλγόριθμο με δεδομένα από μια μεγαλύτερη ομάδα ασθενών» επισήμανε ο καθηγητής. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε τεστ για ασθενείς με ΧΑΠ εκπαιδεύοντας την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να μάθει τι είναι φυσιολογικό για κάθε άτομο και να προβλέπει τυχόν έξαρση των συμπτωμάτων» συμπλήρωσε.
Η Δρ. Έρικα Κένινγκτον, επικεφαλής έρευνας και καινοτομίας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Asthma + Lung UK, δήλωσε ότι «Αυτό το γρήγορο και μη επεμβατικό τεστ δείχνει πώς τα ούρα μας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως προειδοποίηση για επιδείνωση της υγείας των πνευμόνων μας».
«Ωστόσο, αυτή η συναρπαστική έρευνα θα πρέπει στη συνέχεια να δοκιμαστεί σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ατόμων με ΧΑΠ και να αναλυθεί η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, προτού μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης» κατέληξε.
ΠΗΓΗ: Independent
www.ertnews.gr