Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής για τη «θωράκιση» των δασών από τις πυρκαγιές, ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
Την ίδια ώρα, συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής εκφράζουν την ανησυχία τους για το αποτύπωμα που θα έχει στην επιχειρησιακή λειτουργία του Σώματος η έλλειψη προσωπικού και ο γερασμένος επίγειος στόλος. Και αυτό την ώρα που ήδη έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές ασυνήθιστης για την εποχή έκτασης.
Η περσινή χρονιά απέδειξε ότι η κλιματική κρίση έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα, με την παρατεταμένη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες να δημιουργούν ένα «εύφλεκτο» περιβάλλον, μέσα στο οποίο η φωτιά εξαπλώνεται με άκρως υψηλή ταχύτητα.
[adrotate group=”2″]
Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ), εξηγεί στο Νewsbomb.gr ότι «όσον αφορά στα εναέρια μέσα δεν υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός. Η διαφορά με πέρυσι θα είναι ότι δεν θα έχουμε τα γνωστά πλέον σε όλους ρωσικά Μπέριεφ, θα έχουμε όμως τα ρωσικά ελικόπτερα Kamov. Τα εναέρια μέσω όμως ξαναλέω ότι δεν με προβληματίζουν. Αυτό που με ανησυχεί είναι τι γίνεται με το γερασμένο προσωπικό, ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι τα 48 έτη, όπως και τι γίνεται με τα γερασμένα πυροσβεστικά οχήματα. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι τα εναέρια μέσα δεν αρκούν για να σβήσει μία φωτιά. Χρειάζεται να πατήσει η μπότα του πυροσβέστη στο μέτωπο για να σβήσει μία πυρκαγιά. Θα ήθελα να θυμηθείτε την έναρξη της περσινής μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη όταν τα εναέρια μέσα έριχναν νερό αλλά οι συνθήκες ήταν τέτοιες που ήταν αδύνατο να σταματήσουν την εξάπλωσή της. Ένα άλλο θέμα είναι η ψυχολογία του Έλληνα πυροσβέστη, ο οποίος πέρυσι κατηγορήθηκε παρά την αυτοθυσία του στα πύρινα μέτωπα».
Ο κ. Σταθόπουλος σημειώνει ότι απαιτείται αύξηση της οργανικής δύναμης κατά 3.500 πυροσβέστες, προκειμένου να αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος και αυτό να αποτυπωθεί στο πεδίο. Ο έμπειρος πυροσβέστης χαρακτηρίζει την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο δύσκολη και κρίσιμη. Ήδη, όπως λέει, παρατηρείται ασυνήθιστα χαμηλή υγρασία σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ σημειώνεται ανησυχητικά υψηλός για την εποχή αριθμός πυρκαγιών.
«Είναι μία κρίσιμη αντιπυρική περίοδος. Ήδη οι οιωνοί μας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απριλίου καταγράφηκαν περίπου 1200 πυρκαγιές. Εντύπωση προκαλούν οι καταγραφές της υγρασίας σε διάφορες περιοχές. Μας έλεγαν για ημέρες του Απριλίου για υγρασία 27% όταν θα έπρεπε να αγγίζει σε συγκεκριμένες περιοχές το 80%. Εάν έχουμε τέτοια δεδομένα τον Απρίλιο, το καλοκαίρι τι δεδομένα θα έχουμε; Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έρχεται ένα τρομερά δύσκολο καλοκαίρι. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και ήρθε για να μείνει. Από την πλευρά μας πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να απαντήσουμε με αναπροσαρμογή των σχεδίων, ενίσχυση σε προσωπικό, ενίσχυση σε εξοπλισμό και φυσικά μέτρα για την πρόληψη».
Τα στοιχεία
Καμπανάκι κινδύνου έχει χτυπήσει στις αρμόδιες Αρχές ο αριθμός των πυρκαγιών εντός του 2022, πριν ακόμα ξεκινήσει η φετινή αντιπυρική περίοδος.
Το πρώτο τρίμηνο του 2022 εκδηλώθηκαν συνολικά 3.272 πυρκαγιές, ενώ από την 1η Απριλίου έως την 13η Απριλίου εκδηλώθηκαν 773 πυρκαγιές. Κατά μέσο όρο φέτος ξεσπούν καθημερινά κατά μέσο όρο 60-80 φωτιές, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε 57 συλλήψεις. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής εφιστούν την προσοχή των πολιτών, αναφέροντας ότι οι φωτιές για κάψιμο κλαδιών σε υπαίθριους χώρους μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλες πυρκαγιές με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Πηγή newsbomb.gr