ΓΕΥΣΗΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

ΑΛΑΤΙ Stories: Μοσχαράκι κοκκινιστό – Δύσκολο να αντισταθείς

Το φαγητό της καρδιάς μας, συνδεδεμένο με μέρες γιορτινές ή κυριακάτικα μεσημέρια, είναι ένα πιάτο στο οποίο είναι δύσκολο να αντισταθείς.

Πριν από δυο αιώνες στην Ελλάδα, το εθνικό μας φαγητό, η φασολάδα, ήταν άσπρη και τα γιαχνιά, τα στιφάδα και τα μαγειρευτά δεν νοστίμιζαν από την υπόξινη γλύκα της ντομάτας. Το κυριακάτικο τραπέζι δεν είχε γιουβέτσι ούτε ψάρι πλακί με μπόλικη ντομάτα, ούτε σουτζουκάκια σμυρναίικα βουτηγμένα σε κόκκινη σάλτσα, ούτε ντοματοσαλάτα. Δεν είχε καν το εμβληματικό κυριακάτικο πιάτο, το κοκκινιστό μοσχαράκι με χοντρά μακαρόνια ή πατάτες τηγανιτές ή πουρέ. Οσο περίεργο και αν ακούγεται, η ντομάτα ήταν για μας ένα άγνωστο φρούτο. Μάλιστα, από βοτανολογικής απόψεως, η ντομάτα είναι φρούτο.

Η συνταγή του κοκκινιστού έγινε κλασική με πλείστες όσες διαφοροποιήσεις στα υπόλοιπα υλικά. Στο βιβλίο μαγειρικής του Γ.Ι. Βασιλείου «Η νοικοκυρά – Τι πρέπει να γνωρίζει» (1949) βρίσκουμε μια συνταγή για κοκκινιστό περίπου όπως την ξέρουμε κι εμείς: μοσχάρι κοκκινιστό με σπαγέτο, βούτυρο, κρασί, ντομάτα πελτέ και τυρί τριμμένο. Μια συνταγή κλασική που μαζί με την αθηναϊκή μαγιονέζα, τη ρώσικη σαλάτα, τη σφυρίδα αλά σπετσιώτα, το ρολό κιμά και τα ντολμαδάκια αυγολέμονο δημιούργησαν τη μυθολογία της ελληνικής αστικής κουζίνας.

Απόλαυσε ένα λαχταριστό πιάτο στο ΑΛΑΤΙ

ΑΛΑΤΙ ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟ Ι ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
Απ. Κουνούπη 4, Λαμία
Τηλέφωνο (delivery): 22310 66698
Βρείτε μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker