Επέστρεψε από σήμερα, Δευτέρα, δια ζώσης, το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Λάρισα που περιλαμβάνει 103 εξαιρετικές ταινίες απ’ όλο τον κόσμο σε πρώτη προβολή και ειδική θεματική ενότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.
Το Φεστιβάλ διεξάγεται από σήμερα 9 έως 14 Μαΐου και διοργανώνεται από την ArtFools και την Περιφέρεια Θεσσαλίας με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Λαρισαίων, του ΕΚΟΜΕ, του Γαλλικού Ινστιτούτου και με Σύμβουλο Διοργάνωσης την Alpha Marketing.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ τονίστηκαν τα εξής:
Κ. Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει ενεργά τη διεξαγωγή μιας μεγάλης πολιτιστικής εκδήλωσης που έχει αγαπηθεί από τους κινηματογραφόφιλους, αποτελεί θεσμό για την πόλη της Λάρισας και έχει τοποθετηθεί στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Πιστεύουμε στον πολιτισμό γιατί είναι ένα βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο. Φέρνει κοντά διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, ενώνει αρμονικά τις φωνές των λαών. Αφυπνίζει, μοιράζεται, συμπεριλαμβάνει. Τα επόμενα χρόνια η χώρα οφείλει να επενδύσει στον πολιτισμό, γιατί ο πολιτισμός είναι η αιχμή του δόρατος στη ανάπτυξη. Δίνει ανάσες αισιοδοξίας και οξυγόνο ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο».
[adrotate group=”3″]
Π. Σάπκας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λάρισαιών:«14 χρόνια ένας θεσμός για να κρατήσει σημαίνει ότι γίνεται σοβαρή δουλειά. Σημαίνει ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος εξελίσσεται και καινοτομεί. Τα δυο χρόνια της πανδημίας δεν σταμάτησε λειτουργεί η σχέση ανάμεσα στο Φεστιβάλ και στον κόσμο του κινηματογράφου. Σήμερα γίνεται μια νέα επανεκκίνηση. Χαίρομαι ιδιαίτερα που φέτος το φεστιβάλ είναι θεματικό και συγχαίρω για την προσπάθεια όλους τους συντελεστές».
Χρ. Βουλγαράκη, Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας – Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα: «Στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχει θέσει το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών ως προς την προώθηση και ανάδειξη του Γαλλικού πολιτισμού με τη συνεργασία αυτή, στηρίζουμε τη δράση πιστεύοντας πάντα ότι η τέχνη ως μέσο έκφρασης φέρνει κοντά πολιτισμούς, κουλτούρες και ενώνει τις φωνές των λαών.
Η πανδημία Covid-19 διατάραξε τον καθιερωμένο τρόπο διεξαγωγής του Φεστιβάλ. Τη στιγμή που προσβλέπαμε στην επιστροφή στην κανονικότητα, ο πόλεμος πλήττει την ευρωπαϊκή ήπειρο σπέρνοντας θάνατο και καταστροφές. Την τραγική αυτή στιγμή, η 14η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools επιστρέφει στις σκοτεινές αίθουσες αλλά και σε άλλες μορφές.
Το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας διοργανώνεται φέτος από 9 έως 14 Μαΐου με πολλές μορφες υβριδικα, διά ζώσης και διαδικτυακά. Πρόκειται για το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της Θεσσαλίας και έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας».
Άντα Σαρτζή – Σδράλλη, Πρόεδρος Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Art Fools: « Αισθανόμαστε το βάρος να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες. Θα σταθώ σε δυο σημεία: στις νέες συνεργασίες που κάναμε φέτος και είναι με την Ακαδημία Κινηματογράφου και με το ΕΚΟΜΕ. Συνεργασίες που δηλώνουν και την εμπιστοσύνη σε εμάς και τη συνέχεια. Επίσης την καινοτομία του κεντρικού μας θέματος που είναι το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Μέσα από την κλιματική αλλαγή βλέπουμε κάτι πιο ειδικό αλλά πιο σημαντικό. Βλέπουμε την αντίθεση ανάμεσα στη «fast fashion» και στη βιώσιμη μόδα. Δηλαδή την οικοτεχνία η οποία μπορεί να αντιπαρατεθεί στη βιομηχανοποίηση της μόδας, δεύτερη πηγή ηχορύπανσης στο περιβάλλον. Έχουμε πολύ καλές ταινίες πάνω σε αυτό το κομμάτι. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Περιφέρεια Θεσσαλίας και όλους για την βοήθεια τους».
[adrotate group=”3″]
Φ. Καλοκαιρινού, Διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας: «Η συμβολή του Μουσείου στο φεστιβάλ αγγίζει το ειδικό για φέτος θέμα «Προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή» και πιο συγκεκριμένα τις ερμηνευτικές προεκτάσεις που δημιουργεί η Ταινία « Υφάντρες» του Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκου.
H βιώσιμη μόδα θα είναι και το αντικείμενο συζήτησης την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 7 το απόγευμα ως αντίποδας στην βιομηχανία του fast fashion και στις συνέπιες που αυτή έχει στο πρόβλημα της περιβαλλοντικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής. Με αναγωγή στον παραδοσιακό πολιτισμό και στις προμηχανικές κοινωνίες, στην οργάνωση και τη λειτουργία της παραδοσιακής οικοτεχνίας θα αναδειχθεί η σημαντικότητα και η αναγκαιότητα της σωστής και πλήρους ανάπτυξης της νέας αστικής οικοτεχνίας του σήμερα. Αξιοποιώντας εμπειρίες και πρακτικές του παρελθόντος , μέσα από τη χειροτεχνία και την διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών, κάποιες από τις οποίες είναι μάλιστα προστατευόμενες και από την UNESCO, μπορεί να αξιοποιηθεί ένας τομέας ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Και μάλιστα θα φανεί πώς η χειροτεχνία του χθες μπορεί να μπολιάσει την οικονομία του αύριο. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί το παράδειγμα του ΛΙΜΛ που προβαίνει στην αναβίωση της παραδοσιακής τυποβαφικής, των Τυρναβίτικων σταμπωτών με σκοπό την εκμάθηση της τεχνικής σε ανθρώπους που θα την αξιοποιήσουν επαγγελματικά».
Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν
Πηγή ertnews.gr