ΕΛΛΑΔΑ

Candida Auris: Τρεις έως τέσσερις θάνατοι στην Πάτρα από τον μύκητα – Τι αναφέρει το CDC

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς ο πολυανθεκτικός μύκητας Candida Auris, ο οποίος εντοπίζεται στα νοσοκομεία, προκαλώντας λοιμώξεις. Η πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου γνωστοποίησε πως στην πόλη έχουν καταγραφεί τρεις έως τέσσερις θάνατοι από την εν λόγω ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Όπως δήλωσε στον Max Fm, ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής ή με σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

Σύμφωνα με την κυρία Μαστοράκου ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη διασπορά του να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής. Όσον αφορά τα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις.

Η ίδια συνέστησε στους πολίτες «να είναι ψύχραιμοι και να μην πανικοβληθούν, καθώς πρόκειται για περίπτωση σπάνιου μύκητα, που αν βρεθεί, όμως, στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος».

Από την πλευρά της η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, παθολόγος- λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μιλώντας στο Star εξήγησε ότι ο μύκητας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή, αλλά και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών.

«Ουσιαστικά, πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

CDC: Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC), ο Candida Auris είναι ένας αναδυόμενος μύκητας που αποτελεί σοβαρή παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Το CDC εκφράζει συγκεκριμένα μια σειρά από βασικούς λόγους για τους οποίους η εξάπλωση του Candida Auris προξενεί ανησυχία:

  • Είναι ανθεκτικός σε πολλαπλά αντιμυκητιασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων από Candida Auris. Ορισμένα στελέχη είναι ανθεκτικά και στις τρεις διαθέσιμες κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων.
  • Είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί με τις συνήθεις εργαστηριακές μεθόδους και μπορεί να ταυτοποιηθεί εσφαλμένα σε εργαστήρια χωρίς ειδική τεχνολογία. Η λανθασμένη ταυτοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διαχείριση.
  • Έχει προκαλέσει επιδημίες σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ταυτοποιείται γρήγορα σε νοσηλευόμενο ασθενή, ώστε οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να λάβουν ειδικές προφυλάξεις για να σταματήσουν την εξάπλωσή του.
  • Η μη έγκυρη ταυτοποίησή του μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς οδηγεί ακόμη και σε σηψαιμία σε όσους προσβάλλονται απ’ αυτόν.

Η πανδημία Covid-19 αφαίρεσε πόρους από την καταπολέμηση και τον εντοπισμό του μύκητα, γεγονός που οδήγησε σε επιδημίες.

Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας ανάγκασαν το ιατρικό προσωπικό να επαναχρησιμοποιεί τις ρόμπες και τις μάσκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που συνέβαλε στην εξάπλωση του μύκητα.

Το 2021, το CDC εντόπισε στελέχη του Candida Auris που είχαν ανοσία σε όλα τα υπάρχοντα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων.

Πηγή newsbomb.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top