4 Ιουνίου 2023

Σε σύσκεψη στη Μαλεσίνα που διοργάνωσε η ΤΕ Φθιώτιδας, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αλλά και στα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας του ΚΚΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Παύλος Ορκοπουλος, ηθοποιός και υποψήφιος βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών. Παρευρέθηκαν ο Κώστας Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Μπασδέκης μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, η Ανδριάνα Μπαφούτσου, γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας και υποψήφια βουλευτής, ο Θωμάς Καρατράντος δημοτικός σύμβουλος Λοκρών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Ο Παναγιώτης Πολίτης ανέφερε ότι το έγκλημα στα Τέμπη ανέδειξε ποιος πληρώνει με το αίμα του τις ιδιωτικοποιήσεις, την άνοδο των δεικτών ανάπτυξης και κερδών, στην ΛΑΡΚΟ το έχουμε πληρώσει αυτό το μάρμαρο με νεκρούς. Σημείωσε ότι για το σύνολο των προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας λύση μπορεί να δώσει μόνο ο λαός με δυνατό ΚΚΕ. Ο Αγώνας που έχουμε δώσει στη ΛΑΡΚΟ μας δείχνει ποιους έχουμε απέναντι και ποιος δίπλα μας το ΚΚΕ στην πράξη μας έχει στηρίξει και όχι με λόγια. Πρόσθεσε πως οι κομμουνιστές με δεκάδες αγωνιστές που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας αλλά συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξει η κατάσταση πήραν πάνω τους σε όλη την Ελλάδα την έκφραση αλληλεγγύης και τον αγώνα μας, αυτό τον αγώνα θα τον φτάσουμε μέχρι τέλους, καλούμε την περιοχή να δυναμώσει αυτό τον αγώνα δυναμώνοντας το ΚΚΕ

Ο Παύλος Ορκόπουλος τόνισε πως συμπορεύομαι με το ΚΚΕ που απ΄την ιδρυσή του δεν έχει λείψει ποτέ από διεκδίκηση και κατάκτηση του κινήματος, αντιστρατεύεται το φόβο, τη μοιρολατρία, την παραίτηση, θέλει ένα λαό με αυτογνωσία της δύναμής του, εκεί ποντάρει και αυτό είναι που επικροτώ και καλώ να το υπερασπιστούμε όλοι. Δυνατό λαό και δυνατό ΚΚΕ γιατί μπαίνει μπροστά σ’ αυτή την υπόθεση. Σήμερα στο πέλαγος φουρτουνιασμένο των διογκωμένων προβλημάτων το ΚΚΕ φαντάζει σανίδα σωτηρίας, το δυναμώνουμε και δυναμώνουμε το λαό.

Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Οι τεράστιες, οι πρωτοφανείς για τα τελευταία χρόνια, κινητοποιήσεις που συνεχίζονται, οι εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί της Τετάρτης, το ξέσπασμα και το πείσμα της νεολαίας, των μαθητών και των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και εδώ στη Φθιώτιδα, μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία.

Όλοι όσοι απεργούν, διαδηλώνουν, όσοι συμμετέχουν στις πολύμορφες πρωτοβουλίες στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλειάς, γίνονται πραγματικά η φωνή των νεκρών της τραγωδίας στα Τέμπη. Οι αγώνες αυτοί είναι η μόνη εγγύηση για να μην ξεχαστεί το έγκλημα, για να αναδειχθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι, για να αλλάξει επιτέλους κάτι και να μην υπάρξει άλλο παιδί που θα χαθεί τόσο άδικα εν έτει 2023.

Σε ό,τι μας αφορά θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η οργή και η αγανάκτηση να γίνουν ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στον πραγματικό υπαίτιο. Γιατί δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα, φταίει το καπιταλιστικό κέρδος και όσοι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα.

Ξέρουμε βέβαια πως πολλοί και διάφοροι, έχουν ανησυχήσει από τις κινητοποιήσεις, γιατί, λένε, οι «ευθύνες διαχέονται σε όλο το πολιτικό σύστημα» και υπάρχει «κίνδυνος να ενισχυθεί η αντισυστημική στάση και ψήφος».

Αυτό που φοβούνται, είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να γίνει! Γιατί, όντως, ευθύνες έχουν όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και, όντως, η βασική ευθύνη βαραίνει το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης που όλοι τους υπηρετούν. Γιατί είναι σύστημα που βάζει την ανθρώπινη ζωή στη ζυγαριά του «κόστους – οφέλους».

Τώρα η οργή γίνεται αγώνας και έτσι πρέπει να συνεχίσει. Αγώνας, όμως, που “θα τους πάρει και θα τους σηκώσει” κι αυτούς και τις κυβερνήσεις τους και το κράτος τους, συνολικά, το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημά τους. Αυτό πρέπει να κατασταλάζει στη σκέψη, αλλά και στη δράση του καθένα και της καθεμιάς.

Ας μην ελπίζει, λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ότι θα αποφύγει την καταδίκη, επειδή όπως φαίνεται μεταθέτει τις εκλογές για το Μάη. Δεν έχουν τόσο κοντή μνήμη ο λαός και η νεολαία μας.

Ακριβώς γι’ αυτό, ας μην ελπίζουν όμως και οι άλλοι, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ότι θα τη βγάλουν καθαρή. Όλοι τους είναι ένοχοι, και ας παριστάνουν τώρα τους ανήξερους. Γιατί όλοι τους, με σημαία την πολιτική της απελευθέρωσης, οδήγησαν βήμα – βήμα στο να φτάσουμε σήμερα σ’ αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Γι’ αυτό, ας μην ονειρεύονται, πως θα τη βγάλουν καθαρή. Και ότι οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της λαϊκής οργής και της δυσαρέσκειας που έχει μαζευτεί τα τελευταία χρόνια και πυροδοτείται τώρα από το έγκλημα στα Τέμπη.

Για το ΚΚΕ, αντίθετα, οι εκλογές θα αποτελέσουν μια ευκαιρία, ώστε αυτή η δυσαρέσκεια να αποκτήσει ακόμη πιο αγωνιστικά, αυθεντικά και γνήσια ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα είναι η καλύτερη εγγύηση για αυτό!

Είμαστε ξανά εδώ στη Λοκρίδα, στο Κεφαλοχώρι της περιοχής της ΛΑΡΚΟ, στη Μαλεσίνα. Κι εμείς και εσείς, και σε όλη την Ελλάδα, είμαστε οργισμένοι απέναντι σε αυτούς που κυβέρνησαν διαχρονικά.

Είμαστε οργισμένοι απέναντι στην πολιτική που συνειδητά εφάρμοσαν όλοι αυτοί με κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, την πολιτική της απελευθέρωσης, των ιδιωτικοποιήσεων, του ανταγωνισμού, της «ανόδου» -όπως λένε-«των δεικτών ανάπτυξης»! Με την πολιτική τους, όλοι τους, μας οδήγησαν στο έσχατο: Παιδιά που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, γονείς που δε θα ξαναδούν ποτέ το «βλαστάρι» τους, νέοι που διψούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και γονείς που μοχθούν καθημερινά για να τους βοηθήσουν σε αυτό το ταξίδι, δικαιολογημένα τρομοκρατήθηκαν.

Σήμερα, λοιπόν, πρέπει να απαιτήσουμε το «μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο». Να αποδοθούν οι ευθύνες, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα. Μαζικά να αγωνιστούμε και να εξασφαλίσουμε τα παιδιά όλου του κόσμου να φτάνουν πάντα στο προορισμό τους, να πραγματοποιούν τα όνειρά τους. Να διεκδικήσουμε εργασία, μισθούς και δικαιώματα που να μπορούμε να καλύψουμε με αξιοπρέπεια τις ανάγκες μας. Ασφάλεια στην εργασία και στη καθημερινότητα των οικογενειών μας. Ναι, αυτό μπορεί να γίνει σήμερα, το 2023, κι αυτό θα γίνει. Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό, με την ανυποχώρητη δράση μας.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε έρθει σε μία περιοχή που έχει πληρώσει με νεκρούς την πολιτική που εφάρμοσαν μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις. Γνωρίζουμε, ότι είμαστε σε μία περιοχή που έχει ακούσει διάφορα όλα αυτά τα χρόνια, για να περάσει χωρίς αντιδράσεις αυτή η πολιτική.

“Τα ίδια για τους σιδηροδρόμους έλεγαν και για τη ΛΑΡΚΟ”

Για σκεφτείτε τι έλεγαν τόσα χρόνια οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους για να προχωρήσει η πολιτική της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης στους σιδηροδρόμους: Ότι «ο σιδηρόδρομος είναι ζημιογόνος», ότι «οι εργαζόμενοι είναι κρατικοδίαιτοι», ότι «πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί γιατί πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος», ότι «με την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων θα γίνουν επενδύσεις και θα έχουμε ασφαλή τρένα με φθηνό εισιτήριο», ότι «θα έρθει ανάπτυξη και θα ανοίξουν θέσεις εργασίας».

Μήπως σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Γιατί περίπου τα ίδια έλεγαν και λένε για τη ΛΑΡΚΟ: Ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι ζημιογόνα, ένα βαρέλι δίχως πάτο», ότι «οι εργαζόμενοι είναι κακομαθημένοι και καλοπληρωμένοι, κάθονται και πληρώνονται, μένουν στους οικισμούς της και έχουν ψυγειοκαταψύκτες», ότι «η ΛΑΡΚΟ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί για να απαλλαγεί ο Έλληνας φορολογούμενος», ότι «οι επενδυτές θα εκσυγχρονίσουν τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, θα τη λειτουργήσουν με ασφάλεια στην εργασία και σεβασμό στο περιβάλλον», ότι «θα έρθει ανάπτυξη με θέσεις εργασίας».

Παρακάτω: Τι λένε τώρα, που με την πολιτική τους φτάσαμε να μετράμε αθώα θύματα, νέα παιδιά; Ότι «φταίει ο σταθμάρχης, είναι ανθρώπινο λάθος», ότι «θα αποδοθούν ευθύνες και θα είμαστε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων», ότι «θα κάνουμε ριζικές αλλαγές για να μην υπάρξουν άλλοι».

Μήπως κι αυτά σάς θυμίζουν κάτι; Σίγουρα. Γιατί τα ίδια λένε τόσα χρόνια και για τα εγκλήματα στη ΛΑΡΚΟ, στον Λάτζη, που προχθές η καμινάδα του ξαναέβγαζε μαύρο καπνό ρυπαίνοντας τον αέρα, σε όλους τους τόπους δουλειάς: «Ανθρώπινο λάθος. Οι εργαζόμενοι έχουν αναπτύξει μια κουλτούρα εξοικείωσης με τον κίνδυνο και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, θα πάρουμε μέτρα για να μην ξανασυμβεί. Θα στηρίξουμε την οικογένεια του θύματος»

Μάλιστα, «στέκονται τόσο δίπλα» στις οικογένειες των θυμάτων που για την ΛΑΡΚΟ ψήφισαν να τους δώσουν μέχρι 100.000 ευρώ, λιγότερα δηλαδή και από αυτά που παίρνει ένας διορισμένος (από τους ίδιους) «τεχνοκράτης» μόνο μέσα σε ένα χρόνο! Τόσο κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή.

Και στους σιδηροδρόμους και στη ΛΑΡΚΟ, στις καταγγελίες των εργαζομένων, απαντούσαν με τον ίδιο τρόπο: Στους σιδηροδρομικούς απαντούσαν ότι «δυσφημίζουν την εταιρεία» και στις καταγγελίες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έλεγαν ότι «μη μιλάτε για τα προβλήματά σας, θα κλείσει η εταιρεία».

Στη ΛΑΡΚΟ και σε όλα τα εγκλήματα που γίνονται στους χώρους δουλειάς, τούς είναι εύκολο να αποδώσουν την ευθύνη στο θύμα, αφού είναι ένας και δεν μπορεί πια να μιλήσει. Και όταν δεν τα καταφέρνουν, μετακινούν την ευθύνη μία βαθμίδα παραπέρα:Στο συνάδελφο, στον «σταθμάρχη της ΛΑΡΚΟ», στον επικεφαλής του πόστου εργασίας σε οποιαδήποτε εργασία και υπηρεσία. Όμως «η φωνή των νεκρών ακούγεται» μέσα από την δική σας φωνή.

Και το ΚΚΕ αταλάντευτα είναι εδώ, δίπλα σας.Για να δυναμώσει αυτή τη φωνή, να τη μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το σύνθημα “το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή” που ακούγεται αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα, ισχύει στο ακέραιο και για τους νεκρούς της ΛΑΡΚΟ.

Ναι, δεν ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε τους 80 νεκρούς της ΛΑΡΚΟ, τους εκατοντάδες υπόλοιπους που «έφυγαν» από επαγγελματικές ασθένειες, τους σακατεμένους. Ναι, δεν θα ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, τα εγκλήματα σε κάθε τόπο δουλειάς, το έγκλημα στο Μάτι, στην Μάνδρα Αττικής, στους σεισμούς, στην πανδημία που και η Μαλεσίνα πλήρωσε με πολλούς νεκρούς και με άλλους τόσους συνανθρώπους μας που κληρονόμησαν προβλήματα υγείας.

“Ότι έχει να κάνει με την προστασία της ζωής του λαού, αποτελεί κόστος”

Όλες αυτές τις μέρες, ένα κρίσιμο ερώτημα τριγυρίζει στο μυαλό όλων: Πώς γίνεται το 2023 με αυτή την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης να μην μπορεί κάθε μάνα να νιώθει ότι τα παιδιά της ταξιδεύουν με ασφάλεια; Κι όμως, σ’ αυτό το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, που έχει για θεό του το καπιταλιστικό κέρδος, γίνεται. Γιατί, ό,τι έχει να κάνει με την προστασία της ζωής του λαού, όπως είναι η ασφαλής μετακίνησή του, αποτελεί κόστος.

Δείτε για παράδειγμα: Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, κατασχέσεις μισθών, πρόστιμο για οποιοδήποτε λόγο. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά, αυτόματα, χωρίς καθυστερήσεις και λάθη.

Στα τρένα, φόρεσαν ένα παπιγιόν στο προσωπικό που κόβει εισιτήρια, μας είπαν ότι είναι το πιο ασφαλές μέσο και τα αποτελέσματα είναι γνωστά και ταυτοχρόνως τραγικά.

Φτιάξανε δρόμους, υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής στα διόδια, όμως είναι δυσβάσταχτη για το λαό η διαδρομή αυτών. Ποιος κάτοικος της Μαλεσίνας για να πάει στην πρωτεύουσα του δήμου Λοκρών, στην Αταλάντη, πηγαίνει από την Εθνική και όχι από τους επικίνδυνους παράδρομους; Κανένας.

Φτιάξανε σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οικογενειακών γιατρών, όμως δεν υπάρχουν γιατροί στα χωριά.Το κτίριο του Κέντρου Υγείας στη Μαλεσίνα δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, γκρεμίζει. Το Κέντρο Υγείας της Αταλάντης το έχουν εγκαταλείψει. Τα νοσοκομεία σε Λιβαδειά και Λαμία είναι σε άθλια κατάσταση.

Κάηκαν άνθρωποι, σπίτια, περιουσίες, δάση, στις πυρκαγιές.

Αξιοποίησαν την καραντίνα της πανδημίας και σε μία νύχτα κυριολεκτικά η Μαλεσίνα γέμισε ανεμογεννήτριες. Και όμως, κανένας δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα.Είναι πολλοί αυτοί που ξεπάγιασαν, που δεν έχουν ρεύμα να διαβάσουν τα παιδιά τους.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι το ρεύμα πληρώνεται “χρυσό”, οι απροειδοποίητες διακοπές ηλεκτροδότησης με ευθύνη της ΔΕΗ πυκνώνουν, καίγοντας τις οικιακές συσκευές των λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων, αφήνοντας τις εργασίες των αυτοαπασχολούμενων «νεκρές» για πολλές ώρες αιχμής.

Μάλιστα τώρα, θέλουν να βάλουν ανεμογεννήτριες και μέσα στις αυλές των σπιτιών, όπως στο Μάζι. Θέλουν να βάλουν πλωτά φωτοβολταϊκά. Δεν έχουν τέλος τα σχέδια για κέρδη πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων, τις τελευταίες παραλίες που έχουν απομείνει, για να μπορεί να κάνουν ένα μπάνιο οι λαϊκές οικογένειες. Σας καλούμε σε συσπείρωση και επαγρύπνηση, όλοι μαζί να παλέψουμε για να μη συμβεί και αυτό το έγκλημα, να μην το αφήσουμε να περάσει. Θα βάλουμε το θέμα μέσα στη Βουλή, θα οργανώσουμε τον αγώνα.

“Για όλα όσα ζούμε, γνωρίζουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους”

Ξέρουμε πως είμαστε σε μια περιοχή πραγματικά ευλογημένη. Τα νερά της Λάρυμνας πηγαίνουν στη θάλασσα και όμως ο ελαιώνας της Μαλεσίνας, της Λάρυμνας, του Μαρτίνου, παθαίνει ζημιές από την ανυδρία, γιατί τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν έχουν να κερδίσουν από αρδευτικά δίκτυα στους μικροπαραγωγούς.

Η θάλασσα του Ευβοϊκού μπορεί να προσφέρει ποιότητα και ποσότητα ψαριών και όμως οι τράτες σαρώνουν τα πάντα.Οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν τους εργαζόμενους με μικρά μεροκάματα και τους ξεζουμίζουν. Παράλληλα, έχουν ξεκληριστεί αυτοί που ζούσαν με το καΐκι τους και τροφοδοτούσαν με φθηνό και καλό ψάρι τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ξέρουμε και ξέρετε, πως η Φθιώτιδα καλύπτει το 40% της παραγωγής βρώσιμης ελιάς και παράγει μεγάλες ποσότητες λαδιού.Μεγάλο κομμάτι αυτού, είναι εδώ στο δήμο Λοκρών.Κι όμως, το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο.

Και επειδή είμαστε στην εποχή της λίπανσης, του κλαδέματος, της ζιζανιοκτονίας, της σποράς τον επόμενο μήνα για όσους καλλιεργούν στον κάμπο της Κωπαΐδας, γνωρίζετε καλύτερα από τον καθέναν τι σημαίνει δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής. Τι σημαίνει να καίει ο παγετός στον κάμπο της Αταλάντης 15 χιλιάδες στρέμματα ελιάς αρχές του 2022 και μέχρι σήμερα να μην έχουν αποζημιωθεί οι ελαιοπαραγωγοί, ενώ το Υπουργείο συνεχίζει τις υποσχέσεις και την κοροϊδία.

Είναι όλα αυτά που μαζί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, την ΚΑΠ, απομακρύνει τους μικρούς παραγωγούς από τα χωράφια. Είναι αυτό που ξεκληρίζει τους αγρότες. Οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς που όλοι ασπάζονται, είναι αυτοί που οδηγούν τα προϊόντα να πετάγονται στις χωματερές, να μένουν στο χωράφι και τις αποθήκες, την ίδια στιγμή που ο λαός έχει ελαττώσει και υποβαθμίσει την διατροφή των παιδιών του, γιατί η ακρίβεια είναι δυσβάσταχτη.

Δείτε το νερό πληρώνεται “χρυσό” και οι διακοπές ύδρευσης όλο και αυξάνονται. Γιατί πρέπει να πουλήσουν και το εμφιαλωμένο των επιχειρηματικών ομίλων, γιατί κατεύθυνση είναι, να πληρώνουμε για το αγαθό που λέγεται νερό.

Δείτε τους βιολογικούς σταθμούς που έχετε επίσης χρυσοπληρώσει και στα περισσότερα χωριά, δεκαετίες τώρα, δεν έχουν ξεκινήσει τα σχεδιασμένα έργα. Χρόνια τώρα ακούτε από τους εκλεκτούς τους στο δήμο, “θα” και “θα” και “θα”. Αλλά και εκεί που έχουν ξεκινήσει και έχει κατασκευαστεί ένα κομμάτι, όπως εδώ στη Μαλεσίνα, είναι ατελές.Δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης σε όλα τα νοικοκυριά, έχει εγκαταλειφθεί ο σταθμός, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αποτελεί μια περιβαλλοντική βόμβα κυριολεκτικά.

Ξέρουμε και ξέρετε, πως 60 χρόνια λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, ποτέ δεν ανάπτυξαν τις δυνατότητές της με κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, με αξιοποίηση των υποπροϊόντων και όλων των δυνατοτήτων που έχει, έτσι ώστε να εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτή και να προσφέρει, όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά σε όλη τη χώρα.

Ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες, όπως τα τρισεκατομμύρια κυβικά ζεστών υδάτων που έχουν πέσει στον Ευβοϊκό κόλπο, που θα μπορούσαν να ζεσταίνουν όλη την περιοχή το χειμώνα και να δίνουν φθηνή ενέργεια σε μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες που θα δούλευαν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Δείτε πόσα φάρμακα παράγονται στην χώρα μας και την ίδια στιγμή λείπουν από τα φαρμακεία. Δείτε σε τι κατάσταση έχουν φέρει τους μικρομαγαζάτορες.

Βλέπουμε εδώ διαμόρφωση της πλατείας, και αυτής και της κάτω, με αρκετά μεγάλο κόστος μάλιστα, για να πέσει τσιμέντο πάνω σε τσιμέντο. Ρώτησαν καθόλου εσάς τους επαγγελματίες που έχετε τα μαγαζιά σας γύρω από τις πλατείες, το τι προτείνετε;Έτσι ώστε να έχετε όλοι την ίδια δυνατότητα και να διαμορφωθεί ένας χώρος που να έρχονται οι εργαζόμενοι με τα παιδιά τους, να πίνουν τον καφέ τους, το τσιπουράκι τους και να υπάρχουν χώροι που τα παιδιά με ασφάλεια θα παίζουν;

Προφανώς και όχι. Κάνουν ό,τι θέλουν, κόβουν κορδέλες και μπουκώνουν εργολάβους. Έχουμε αρκετούς αγαπημένους φίλους στην περιοχή και μας τα λένε. Αλλά, κι εμείς, που βρισκόμαστε συχνά – πυκνά εδώ, τα βλέπουμε και έχουμε αναδείξει όλα αυτά τα προβλήματα στη βουλή με ερωτήσεις και αναφορές.

Για παράδειγμα: Ποια μέτρα πήραν μετά την πλημμύρα στον Θεολόγο; Κανένα. Ποια μέτρα πήραν μετά την πυρκαγιά στον Θεολόγο; Κανένα.

Είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός σε κάθε περιοχή. Όπως εδώ στη Μαλεσίνα ο περιφερειακός δρόμος που εδώ και δεκαετίες δεν έχει ανοίξει, με αποτέλεσμα οχήματα βαρέου τύπου, τρακτέρ, μηχανήματα, να περνούν μέσα από το χωριό, δίπλα στα παιδιά που παίζουν, που κάνουν ποδήλατο. Όπως, το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκοινωνία για τη σύνδεση μεταξύ των χωριών. Μέσα στην πόλη της Μαλεσίνας και της Αταλάντης η διέλευση αυτοκινήτων, τρακτέρ, μηχανημάτων, πεζών, παιδιών που παίζουν, όλα αυτά αποτελεί μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Άλλωστε τα μικροατυχήματα, αλλά και τα μεγαλύτερα ατυχήματα είναι καθημερινά. Όπως στις αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι εγκαταλειμμένες και συντηρούνται από το υστέρημα των γονιών και το φιλότιμο των αθλητικών συλλόγων, των ανθρώπων που θέλουν τα παιδιά τους να αθλούνται.

Μάλιστα δεν ντρέπονται καθόλου, είδαμε στις αρχές της σεζόν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εύχεται στα παιδιά καλή σεζόν. Δεν έκανε όμως καμιά βόλτα μέσα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου και ένα ντους με κρύο νερό! Μάλιστα έχουν τόσο θράσος, που τις μεταξύ τους διαφορές για το ποιος θα έχει την καρέκλα και το πάνω χέρι, τις λύνουν βάζοντας μπροστά τα παιδιά, όπως έγινε πριν ένα μήνα περίπου που υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας στο κλειστό γυμναστήριο του μπάσκετ στην Μαλεσίνα. Αλλά, τέτοιοι είναι… Κάθονται σε όλη τη θητεία τους, όλοι μαζί παρέα και στο τέλος κάνουν πως τσακώνονται για να δείξουν δήθεν τη διαφορετικότητα και να υφαρπάξουν τον ψήφο του κόσμου.

Και αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καυχιέται ότι έλυσε ένα ζήτημα 100 ετών, όπως το να μη φαίνονται τα σπίτια της Μαλεσίνας δασική έκταση, ας πει όμως ολοκληρωμένη την αλήθεια. Ότι αυτό ήταν μία απαίτηση των τραπεζών, γιατί θέλουν να περπατήσουν τις κατασχέσεις καθαρών ακινήτων. Παράλληλα κανένα μέτρο δεν πήρε, έτσι ώστε η υποχρέωση που είχε το κράτος απέναντι στους κατοίκους της Μαλεσίνας να μην κοστίσει μία περιουσία για τα αυτονόητα. Πχ, ενόψει ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, με ένα νομοσχέδιο, νομιμοποίησε τα πάντα δωρεάν.

Για όλα όσα ζούμε, γνωρίζουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους. Σε όλες τις περιπτώσεις για να ιδιωτικοποιηθούν μεγάλες επιχειρήσεις και κρατικές υπηρεσίες, υπήρξε μία μεθοδευμένη συνειδητή απαξίωση, από όλες τις κυβερνήσεις. Μία πολιτική εγκατάλειψης, υπερχρέωσης και προστίμων, με κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλες τις περιπτώσεις, κάθε φορά, αναδεικνύεται η εγκατάλειψη και η απαξίωση, η υποταγή του κρατικού μηχανισμού στα συμφέροντα των λίγων. Σε όλες τις περιπτώσεις, αναδεικνύεται ο τρόπος που συνδέονται οι κυβερνήσεις με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή τα κέρδη των λίγων.Και αυτή η σύνδεση, είναι η «μήτρα που γεννά» και τις μίζες και τη διαφθορά.

Στον σιδηρόδρομο «βγάζουν μάτι» οι προκλητικές συμβάσεις παραχώρησης που σύναψαν και υπόγραψαν όλες οι κυβερνήσεις.

Στην ΛΑΡΚΟ «βγάζει μάτι» η κατασπατάληση εκατομμυρίων από όλες τις κυβερνήσεις, η συνειδητή εγκατάλειψη για να την γκρεμίσουν και να τη δώσουν «έναντι πινακίου φακής», με αποτέλεσμα να έχουν σβήσει τα καμίνια της, να μη γνωρίζουν οι εργαζόμενοι αν και πότε θα επαναλειτουργήσει.

Ο σιδηρόδρομος και η ΛΑΡΚΟ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως και τα ναυπηγεία, η ΕΛΒΟ, οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι τηλεπικοινωνίες, η ΔΕΗ και συνολικά οι υποδομές που δίνονται από όλες τις κυβερνήσεις για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Όλα αυτά εκποιήθηκαν, γεμίσαμε ανέργους και κάτεργα.

“Ο αγώνας των εργαζομένων αποτελεί “φάρο”

Ζούμε τη σημερινή κατάσταση, έχοντας οι κυβερνήσεις «δεξί χέρι» μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης που παίρνουν κατεύθυνση και τα παρουσιάζουν ως δήθεν «ζημιογόνα». Που τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τα αιτήματα, είτε δεν τις προβάλλουν, είτε χρησιμοποιούν το αφήγημα «έχετε δικαίωμα στην απεργία, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην εργασία, είστε κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές κλπ».

Κάνουν, δηλαδή, ότι μπορούν για να στρέφουν τη μια μερίδα των εργαζομένων απέναντι σε άλλη. Όλοι έχετε ακούσει από τα παπαγαλάκια τους ότι «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κάθονται και πληρώνονται». Και όλοι ξέρετε ότι δεν είναι έτσι, ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εδώ και τέσσερα χρόνια δίνουν έναν ηρωικό αγώνα.

Πρόκειται για ένα αγώνα, ο οποίος αποτελεί “φάρο” για όλη την εργατική τάξη στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό για να ξανακαπνίσουν τα καμίνια.Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, είναι η ζωντανή πείρα σας.

Τέσσερα χρόνια μία μετωπική σύγκρουση. Από τη μία πλευρά οι εργαζόμενοι, με την αλληλεγγύη άλλων εργαζομένων από όλη την Ελλάδα από το εξωτερικό. Από την άλλη η κυβέρνηση της ΝΔ, τα κόμματα που κυβέρνησαν, τα κόμματα που στηρίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, οι επενδυτές, οι μηχανισμοί που έχουν σε δήμους και περιφέρειες, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλοι οι νόμοι που έχουν ψηφίσει διαχρονικά.

Και όμως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ αντοχής. Είναι κοντά στη νίκη. Η κυβέρνηση κάτω από την πίεση του πολιτικού κόστους που έχει δημιουργήσει αυτός ο αγώνας αναγκάστηκε να δεσμευτεί στην ανανέωση των συμβάσεων μέχρι τέλος του έτους. Παρά τις προβλέψεις και τα λεγόμενα της κυβέρνησης που έλεγε ότι σε έξι μήνες θα έχει ξεμπερδέψει, που δεν ήθελε να τους δώσει ούτε ένα ευρώ για αποζημίωση, αν και τα είχε ψηφίσει, οι εργαζόμενοι κατάφεραν, οι νόμοι να μην εφαρμοστούν, να αλλάξουν!Είναι ακόμη όρθιοι, μέσα στη ΛΑΡΚΟ και παλεύουν να ανάψουν ξανά την τσιμινιέρα της.

Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι δίπλα τους, αλλά αυτή τη στιγμή, απαιτείται όλη η περιοχή να δείξει την αποφασιστικότητα ότι τα σχέδια που έχουν δεν θα περάσουν!

Και η αποφασιστικότητα σημαίνει ότι δεν θα επιτρέψουμε να χάσει τη δουλειά του ούτε ένας εργαζόμενος. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει πλειστηριασμός ούτε σε ένα σπίτι! Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει διακοπή ρεύματος σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό! Θα απαιτήσουμε να παρθούν μέτρα και να δημιουργηθούν υποδομές που να εξυπηρετούν την ασφάλεια στην καθημερινότητα και τις λαϊκές ανάγκες.

Μπορούμε με τους αγώνες μας, αλλά και με τις πολιτικές μας επιλογές. Μπορούμε ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού και στις εκλογές. Για να κοκκινίσουν οι κάλπες, για να αποκτήσει το ΚΚΕ βουλευτή και εδώ στη Φθιώτιδα.

Ξέρετε πως οι βουλευτές του ΚΚΕ κάνουν ό,τι μπορούν για να βρίσκονται στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και τα χωριά. Κάνουν ό,τι μπορούν για να αναδεικνύουν τα προβλήματα, διεκδικούν λύσεις και μπαίνουν μπροστά για να υλοποιηθούν.

Γιατί ο λαός έχει ανάγκη από σωματεία όπως της ΛΑΡΚΟ, από συλλόγους που θα αναδεικνύουν τον πολιτισμό, το αθλητικό πνεύμα, έθιμα και τη λαϊκή διασκέδαση, από δημοτικούς συμβούλους, δημάρχους και περιφερειάρχες εκλεγμένους από τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που έχουν θέση με τεκμηριωμένες προτάσεις σε κάθε χωριό, στο Δήμο, στην περιφέρεια το σύνολο των προβλημάτων.

Δεν έχει ανάγκη από βουλευτές που ψηφίζουν για να κοκκινίσουν τα σπίτια στις τράπεζες και αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια. Έχει ανάγκη από βουλευτές που θα μπαίνουν μπροστά στους δικαστικούς κλητήρες για ακυρώνουν πλειστηριασμούς, για να μπλοκάρουν τα κοράκια των τραπεζών, των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο λαός δεν έχει ανάγκη από βουλευτές και υπουργούς που με τα νομοσχέδια καταδικάζουν τους νέους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία. Αλλά έχει ανάγκη αυτούς που αποκαλύπτουν στο λαό το αντιλαϊκό περιεχόμενο και οργανώνουν τον αγώνα για την κατάργησή τους.

Δεν έχει ανάγκη από βουλευτές και υπουργούς που σήκωσαν το χέρι και ψήφισαν να κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να κοπούν οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που καταδίκασαν μία ολόκληρη περιοχή. Έχει ανάγκη από βουλευτές που θα κοιμούνται μέρα-νύχτα στη ΛΑΡΚΟ, μεταφέροντας τα προβλήματα και τα αιτήματα στη Βουλή, αλλά και οργανώνοντας το μέτωπο απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να αλωνίζουν στην περιοχή και οι εργαζόμενοι να είναι άνεργοι ή με μισθούς πείνας.

Ακούμε κι αυτούς που λένε πως έχουμε απέναντί μας τη χειρότερη κυβέρνηση, αυτή της ΝΔ. Έτσι είναι, γιατί κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Έτσι ήταν όλες, η μία χειρότερη από την άλλη.

Είχαμε όμως αυτά τα χρόνια και τη χειρότερη αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ κι από πίσω του ΠΑΣΟΚ. Δεν φτάνει που σε οποιονδήποτε αγώνα, όχι μόνο δεν μπήκαν μπροστά, αλλά τραβούσαν και πίσω τον κόσμο, λέγοντάς του ότι, όταν θα βγουν κυβέρνηση θα λύσουν τα ζητήματα. Λες και δεν έχουμε δει τα χαΐρια τους, λες και δεν κυβέρνησαν ή δεν συγκυβέρνησαν. Λες και δεν ψήφισαν μνημόνια, που τα εφάρμοσαν όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Δεν φτάνει αυτό, αλλά εντελώς ξεδιάντροπα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει το 50% των νόμων που κατέβασε η κυβέρνηση αυτή την τετραετία και το ΠΑΣΟΚ το 70%. Μάλιστα αυτοί οι νόμοι είναι οι νόμοι που ισοπεδώνουν δικαιώματα και τη ζωή του λαού.

Η ΛΑΡΚΟ είναι το καλύτερο παράδειγμα για συμπεράσματα. Τρεις προτάσεις νόμων κατέθεσε το ΚΚΕ για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Σε καμία, μα σε καμία, δεν τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αποφεύγουν να συναντήσουν τα σωματεία, γιατί γνωρίζουν ότι υπάρχει πείρα και ότι θα τους στριμώξουν.

Το ίδιο ακριβώς έκαναν και για νομοσχέδια που κατέθεσε το ΚΚΕ: Για την ακρίβεια, για τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και στα τρόφιμα, για τη μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα των λαϊκών νοικοκυριών, για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των δώρων εορτών και το επίδομα αδείας σε όλους τους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους.

Αν όλα αυτά δεν είναι αποδείξεις για το ποιος είναι με τους εργάτες και ποιος είναι απέναντι, τότε τι είναι;

Γνωριζόμαστε πολύ καλά και έχουμε σχέσεις από καρδιάς μεταξύ μας.Και ας μη συμφωνούμε σε όλα. Είμαστε περήφανοι που γνωρίζουμε αυτή την περιοχή τόσο καλά και νιώθουμε τιμή πού μας βλέπετε φιλικά, ακόμη και αυτοί που δεν μας έχετε ψηφίσει μέχρι σήμερα.

Σκεφτείτε πως σήμερα έχετε περισσότερους λόγους από ποτέ να μας εμπιστευτείτε, να συμπορευτείτε δίπλα μας, να φτάσετε με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη κάλπη. Γιατί ξέρετε από την ίδια σας την πείρα, πως το ΚΚΕ δε δείχνει καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, όποιο μανδύα κι αν αυτή φοράει.Το ΚΚΕ θα είναι εδώ μπροστά στον αγώνα, για να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα, για να κερδίσουμε ανάσες ανακούφισης.

Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το ΚΚΕ, γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο που λέει, ότι σήμερα υπάρχει λύση υπέρ του εργαζόμενου λαού στη σύγκρουση με το σάπιο σύστημα και τις κυβερνήσεις του, για να ανοίξει ο δρόμος για μια γνήσια λαϊκή διακυβέρνηση και εξουσία.

Μόνο το ΚΚΕ έχει τέτοιο πρόγραμμα.Πρόγραμμα επιστημονικά επεξεργασμένο που αποδεικνύει πως ο λαός μας παντού και εδώ στη Μαλεσίνα, στη Φθιώτιδα, σε ολόκληρη την Ελλάδα, μπορεί να απολαμβάνει σύγχρονα δικαιώματα, να ζει με ευημερία στον τόπο του, αυτός και τα παιδιά του.

Κι αυτό πρέπει να κάνουμε όλες και όλοι:Να βάλουμε στόχο να ζήσουμε καλύτερα κι εμείς και τα παιδιά μας.

Μπορούμε! Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό στο δρόμο μιας ριζικής αλλαγής, ανατροπής, με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό!

ΠΗΓΗ:902.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *