7 Ιουνίου 2023

Η κυβέρνηση της Βρετανίας είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Πολωνία να καλύψει το κενό που δημιουργεί για την πολεμική της αεροπορία το γεγονός ότι η Βαρσοβία ετοιμάζεται να στείλει κάποια από τα σοβιετικού σχεδιασμού μαχητικά MiG-29 που διαθέτει στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να απωθήσει την εισβολή της Ρωσίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν έχει υποβάλει ως αυτό το στάδιο επίσημο αίτημα για αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Άμυνας της Βρετανίας Τζέιμς Χίπι που δημοσιεύονται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που κυκλοφορεί σήμερα.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία τέσσερα MiG-29 εντός ημερών. Είναι ο πρώτος σύμμαχος του Κιέβου που θα στείλει τέτοια μαχητικά, κάτι που πιθανόν εγείρει την ανάγκη η Βαρσοβία να προμηθευτεί άλλα αεροσκάφη για να τα αναπληρώσει, ίσως μεταχειρισμένα.

Η Βρετανία θα μπορούσε να συμβάλει να καλυφθεί το κενό, όπως έπραξε όταν η Πολωνία έστειλε βαριά άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία, προσφέροντάς της άρματα μάχης Challenger 2, εξήγησε ο κ. Χίπι στη Βελτ.

«Θα το βλέπαμε πολύ θετικά (αν διατυπωνόταν) πολωνικό αίτημα να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν», επέμεινε ο βρετανός υφυπουργός Άμυνας.

Ο κ. Χίπι μάλλον αναφέρεται στην πιθανότητα να δοθούν στην Πολωνία κάποια από τα περίπου 30 μαχητικά Eurofighter Typhoon πρώτης γενεάς που πρόκειται να αποσυρθούν το 2025, περίπου 12 από τα οποία βρίσκονται σε αποθήκες, σύμφωνα με δημοσίευμα του εξειδικευμένου ιστότοπου Breaking Defense. Όμως η ιδέα ενδέχεται να σκοντάψει στη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών για αυτά και γενικότερα στο ιδιαίτερα υψηλό κόστος συντήρησης και χρήσης των Typhoon, κατά την ίδια πηγή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Die Welt: Η Βρετανία θα καλύψει το κενό στην πολωνική αεροπορία από τη παραχώρηση MiG-29 στην Ουκρανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​Κόσμος – NewsIT Read More 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generated by Feedzy