4 Ιουνίου 2023

Εκδόθηκε στις 7.4.2023 η υπ. αριθμ. 201/2023 Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), ύστερα από ακροαματική διαδικασία που είχε διεξαχθεί στις 16.02.2023, Με την απόφαση έγινε δεκτή η Αίτηση 50 (πενήντα) πλημμυροπαθών από το χωριό «Κόμμα» Λαμίας που ζημιώθηκαν από την καταστροφική πλημμύρα της 12.12.2021 και ζητούσαν να ληφθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας από αυτούς κατά των οποίων στρέφονταν, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο και την κατασκευάστρια και παραχωρησιούχο εταιρεία του Ε-65 «Ανώνυμη Εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας – Ανώνυμη Εταιρεία Παραχώρησης», να προβούν σε επείγοντα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για την αποτροπή νέων παρόμοιων φαινομένων. Στην δίκη συμμετείχαν επίσης ο Δήμος Λαμίας, που παρενέβη προσθέτως υπέρ των αιτούντων πλημμυροπαθών, καθώς και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η
οποία προσεπικλήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο ως δήθεν υπεύθυνη για την πρόκληση και τις ζημιές της πλημμύρας. Είχε προηγηθεί η από 16.12.2022 έκδοση Προσωρινής Διαταγής κατά την πρώτη δικάσιμο της Αίτησης, που είχε αναβληθεί κατόπιν αιτήματος των καθ’ ών, με την οποία οι τελευταίοι υποχρεώνονταν να λάβουν επείγοντα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Από τα έγγραφα και τις καταθέσεις των μαρτύρων των πλημμυροπαθών, αναδείχθηκε σε όλες της τις διαστάσεις και πτυχές η σοβαρότητα του ζητήματος και οι ευθύνες των καθ’ ών. Η δίκη είχε διαρκέσει πολλές ώρες και είχε διεξαχθεί σε μια κατάμεστη αίθουσα, πράγμα για το οποίο είχε χρειαστεί η σθεναρή αντίσταση των κατοίκων στις προθέσεις της διοίκησης του Πρωτοδικείου για διεξαγωγή της δίκης σε κλειστό γραφείο χωρίς δημοσιότητα, ενώ ήταν έντονη και η παρουσία δημοσιογράφων και εκπροσώπων φορέων της περιοχής.

Η απόφαση που εκδόθηκε αποτελεί κόλαφο για το Ελληνικό Δημόσιο και ιδίως για την κατασκευάστρια εταιρεία του Ε-65. Απέρριψε την προσεπίκληση της Περιφέρειας, απέρριψε όλες τις ενστάσεις με τις οποίες προσπαθούσαν να οδηγήσουν το Δικαστήριο σε απορριπτική κρίση, χαρακτήρισε αξιόπιστα τα αποδεικτικά στοιχεία και την κατάθεση της μάρτυρος των πλημμυροπαθών, σε αντίθεση με τον μάρτυρα της Ε-65, τον οποίον χαρακτηρίζει ανενημέρωτο για
την υπόθεση και τις απαντήσεις που έδινε, ασαφείς και ατεκμηρίωτες, ενώ διατυπώνει κατηγορηματικά την κρίση ότι η πλημμύρα που προκάλεσε ολοσχερή καταστροφή στο χωριό «Κόμμα» και στις περιουσίες των αιτούντων κατοίκων οφείλεται σε αμέλεια των καθ’ ών η αίτηση, παρά τα αντιθέτως αλλά αβασίμως υποστηριζόμενα από αυτούς. Συγκεκριμενοποιεί την αιτιολόγησή της αναφέροντας ότι, αν και γνώριζαν ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας, παρέλειψαν να εκτελέσουν τις επείγουσες συμπληρωματικές εργασίες που επιβάλλει η νομοθεσία των δημοσίων έργων και, πιο συγκεκριμένα, ότι παρέλειψαν να υλοποιήσουν τα απαιτούμενα επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα στην Ε-65 πάνω σε κοιλαδογέφυρες, δηλαδή σε εναέριες στήλες υποστήριξης, με αποτέλεσμα από την παράλειψη αυτή να προκληθεί η καταστροφική πλημμύρα της 12.12.2021. Αποδίδονται συγκεκριμένες ευθύνες στην παραχωρησιούχο εταιρεία για παράβαση των εντολών του Υπουργείου Μεταφορών. Μέσα από το σκεπτικό της απόφασης αναδεικνύονται οι ενσυνείδητες παραλείψεις και η επιλογή τεχνικών λύσεων μη προστατευτικών για το περιβάλλον που έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες χάριν κερδοφορίας Τέλος η απόφαση απορρίπτει την προσεπίκληση, δέχεται την αίτηση και την πρόσθετη παρέμβαση και υποχρεώνει τους καθ’ ών η αίτηση (Ελληνικό Δημόσιο και Αυτοκινητοδρόμου Ε-65) να προβούν προσωρινά σε όλες τις επείγουσες και απαραίτητες συμπληρωματικές τεχνικές εργασίες στην
Ε-65 για την αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Δ.Δ. Κόμματος, τις οποίες μάλιστα συγκεκριμενοποιεί, όπως η κατασκευή πρόσθετων εγκάρσιων τεχνικών έργων, η κατασκευή αντιπλημμυρικής τάφρου, και συγκεκριμένες οριοθετήσεις, διευθετήσεις και αναδιευθετήσεις της τάφρου Λαμίας και της κοίτης του Σπερχειού ποταμού. Απειλεί μάλιστα χρηματική ποινή σε βάρος των καθ’ ών υπέρ των αιτούντων 5.000€ (πέντε χιλιάδων Ευρώ) για κάθε μέρα μη εκτέλεσης των εντελλομένων τεχνικών εργασιών.

Πρόκειται για μια ακόμα ηχηρή και αναμφισβήτητη νίκη των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι παρότι είχαν απέναντι τους έναν οικονομικό κολοσσό με απεριόριστες δυνατότητες επιλογής νομικών και τεχνικών επιτελείων. Με την επιμονή και τον αγώνα τους κατόρθωσαν να αναδείξουν το πρόβλημα, να
συγκεντρώσουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θεμελίωσαν και απέδειξαν τους ισχυρισμούς τους και κατέρριψαν με πάταγο τους ισχυρισμούς των αντιδίκων.
Ο αγώνας για την πλήρη δικαίωση την οριστική και πλήρη λήψη μέτρων αποτελεσματικής αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και για την αποζημίωση των πληγέντων πλημμυροπαθών και των οικογενειών τους συνεχίζεται μέσα και έξω από τα δικαστήρια.

Ευχαριστούμε τη μάρτυρά μας κ. Αθανασία Ζωβοϊλη, τον τεχνικό μας σύμβουλο κ. Γιώργο Νικολακόπουλο, τους δικηγόρους μας κ.κ. Κωνσταντίνα Αρβανίτη και Κώστα Παπαδάκη, τον Δήμο Λαμίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν στον δίκαιο αγώνα μας και τους ζητάμε να μείνουν δίπλα μας μέχρι το τέλος.

Λαμία, 09.04.2023

Η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα πλημμυροπαθών Κόμματος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *