Ένα τεράστιο συγκρότημα κατοικιών που χτίζεται στα σύνορα του κόλπου Χα Λονγκ του Βιετνάμ προκάλεσε τη Δευτέρα δημόσια κατακραυγή στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις ανθρώπινες επιπτώσεις που έχουν υποβαθμίσει το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Ο κόλπος, φημισμένος για τα λαμπερά γαλαζοπράσινα νερά του, διάσπαρτα με πανύψηλα νησιά από ασβεστόλιθο που βρίσκονται στην κορυφή τροπικού δάσους, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Βιετνάμ, προσελκύοντας πέρυσι περισσότερους από επτά εκατομμύρια επισκέπτες.
Η ακτή και η γύρω πόλη έχουν ήδη αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό. Την Κυριακή όμως δημοσιεύτηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης φωτογραφίες ενός τεράστιου εργοταξίου που διατρέχει τα νερά και δίπλα στα θεαματικά καρστικά πετρώματα – (έδαφος που δημιουργήθηκε από διάλυμα ασβεστόλιθου)- του κόλπου Μπάι Του Λονγκ, ο οποίος συνορεύει με το Χα Λονγκ.
Ο ιδιοκτήτης του έργου, η Do Gia Capital Limited Company, προετοιμάζει το έδαφος για ένα συγκρότημα κατοικιών και ξενοδοχείων σε μια έκταση άνω των 318.000 τετραγωνικών μέτρων, ανέφερε η εφημερίδα Tien Phong.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι το εργοτάξιο βρίσκεται στη «ρυθμιστική ζώνη» του κόλπου Χα Λονγκ, η οποία σύμφωνα με την UNESCO παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας σε ένα ακίνητο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Μόλις ολοκληρωθεί, το συγκρότημα θα αποτελείται από 451 βίλες και σπίτια, πολλαπλά επταώροφα ξενοδοχεία και χώρους παροχής υπηρεσιών και εμπορίου, πρόσθεσε η Tien Phong.
Ο Τρουόνγκ Κουόκ Μπινχ, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, δήλωσε ότι «τα όρια του κόλπου Χα Λονγκ έχουν παραβιαστεί σοβαρά», σύμφωνα με την εφημερίδα.
Σε αναρτήσεις στο Facebook που έλαβαν χιλιάδες likes και κοινοποιήσεις, ο γνωστός ιστορικός ερευνητής Νγκουέν Ξουάν Ντιέν χαρακτήρισε τα σχέδια «άμεση απειλή» για το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Τα ασβεστολιθικά καρστικά πετρώματα έχουν μετατραπεί σε παιχνίδια των νεόπλουτων», έγραψε ο Ντιέν.
Ο Τράνγκ Νγκουιέν, διακεκριμένος περιβαλλοντολόγος, έγραψε στο Facebook: «Σκοτώνοντας τα πουλιά, σκοτώνοντας τα ζώα, σκοτώνονται τα πάντα.
«Τα βουνά έχουν μετατραπεί σε φτηνά λούνα παρκ, βαμμένα με πράσινο και κόκκινο. Η θάλασσα και η άμμος της γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Όμορφα μέρη βγαίνουν σε πλειστηριασμό».
Σε απάντηση στην κριτική, οι αρχές της πόλης Καμ Φα, κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται το εργοτάξιο, δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον επενδυτή να αναστείλει τις οικοδομικές εργασίες και ότι η επιθεώρηση της περιοχής θα ολοκληρωθεί πριν από τις 10 Νοεμβρίου.
Τα σχέδια έλαβαν επίσημη έγκριση το 2021.
Η ταχεία ανάπτυξη της πόλης Χα Λονγκ η οποία φιλοξενεί πλέον τελεφερίκ, λούνα παρκ, πολυτελή ξενοδοχεία και χιλιάδες νέες κατοικίες, έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο οικοσύστημα του κόλπου.
Οι περιβαλλοντολόγοι εκτιμούν ότι υπήρχαν αρχικά περίπου 234 είδη κοραλλιών στον κόλπο, ενώ τώρα ο αριθμός είναι περίπου ο μισός. Υπάρχει επίσης τεράστιο πρόβλημα τόσο με τα ανθρώπινα όσο και με τα πλαστικά απόβλητα.
Το γραφείο της UNESCO στο Βιετνάμ και το διοικητικό συμβούλιο του κόλπου Χα Λονγκ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του AFP για σχολιασμό.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα διάφορα άλλα κατασκευαστικά έργα που απειλούν προστατευόμενες περιοχές σε όλο το Βιετνάμ.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr