Με την έκθεση του Γιάννη Ρουσάκη «Live like this» ανοίγει ξανά τις πόρτες του το Σάββατο ο πολιτιστικός χώρος Macart (Λένορμαν 244, Αθήνα) μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.
Η έκθεση συνοδεύεται από τη συλλεκτική έκδοση ενός αριθμημένου βιβλίου, που θα συμπεριλαμβάνει τα 60 έργα που θα εκτεθούν. Το βιβλίο προλογίζει ο συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος και επιμελήθηκε ο καλλιτέχνης και η δημιουργική ομάδα της Macart.
Λίγα λόγια για την έκθεση και τον δημιουργό της
Ο Γιάννης Ρουσάκης είναι φωτογράφος και δημιουργός κολάζ. Ζει και εργάζεται στο εξωτερικό εδώ και 16 χρόνια και έχει παρουσιάσει δουλειές του σε προσωπικές και συλλογικές εκθέσεις στο Λονδίνο, τη Γλασκώβη, τη Βουδαπέστη, την Αθήνα, το Τόκιο, το Ντουμπάϊ και το Άμπου Ντάμπι.
Αγόρασε την πρώτη του κάμερα Zenith σε μια υπαίθρια αγορά στην Αθήνα, τη δεκαετία του ’80 σε ηλικία 15 ετών. Σπούδασε θεωρητική φυσική και μηχανικός τηλεπικοινωνιών και στη συνέχεια εργάστηκε σε μεγάλα τεχνολογικά έργα για μια δεκαετία. Το 2010 άφησε τα πάντα πίσω του και άρχισε να εργάζεται ως visual artist, επιλέγοντας τη φωτογραφία ως βασικό μέσο.
Στη σειρά κολάζ “LIVE LIKE THIS”, ο Γιάννης ανακυκλώνει οπτικό υλικό με ψηφιακή επεξεργασία και χτίζει με ανατρεπτική διάθεση έναν οπερατικό υπερρεαλιστικό κόσμο αντιμέτωπο με γκρεμισμένες συλλογικές αυταπάτες δεκαετιών. Δημιουργεί εύθραυστους χαρακτήρες στην μέση αυτής της τραγικής κωμωδίας, χαρακτήρες που θρηνούν βουβά τις βεβαιότητες που αφήνουν πίσω, ανακαλύπτουν με δέος τη θέση τους σε μια πραγματικότητα που τους ξεπερνά και στέκονται σαστισμένοι στην πόρτα του εικοστού πρώτου αιώνα, μπροστά σ’ ένα μέλλον που ορμά με φόρα κατά πάνω τους.
Βλέπει την ανθρώπινη εμπειρία ως τραγική κωμωδία. «Παίρνουμε τον εαυτό μας και τις πεποιθήσεις μας πολύ στα σοβαρά», λέει, «έχουμε αυτή την απελπισμένη ανάγκη να επιβάλουμε τεράστιες αφηγήσεις για να καλύψουμε τον υπαρξιακό μας φόβο και την αδυναμία μας. Τα αποτελέσματα είναι συχνά φρικτά και οι ηθικές δικαιολογίες που βρίσκουμε για την παραληρηματική μανιακή συμπεριφορά μας κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας μας είναι ξεκαρδιστικές».
Με την δουλειά του, επιχειρεί να δείξει πόσο ευάλωτοι και χαμένοι είμαστε όλοι πίσω από την αυτόματη κοινωνική μας στάση και την θεατρική παράσταση βεβαιότητας που δίνουμε καθημερινά. Μέσα από το έργο του μιλά για την εύθραυστη φύση της πραγματικότητάς μας και προβάλλει μια επείγουσα ανάγκη για περισσότερη ενσυναίσθηση, σύνδεση και προσωπική σαφήνεια.
Info: Εγκαίνια Σάββατο 16 Απριλίου 2022, 11:00 έως 19:00. Διάρκεια έκθεσης 16 Απριλίου – 28 Μαϊου. Ο χώρος λειτουργεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά του covid-19 και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πηγή efsyn.gr